Borászat reneszánsz környezetben | ORA

Borászat reneszánsz környezetben | ORA

Borkészítés, borkóstolás, lakomák, rendezvények és szálláshelyek egy helyen, reneszánsz köntösben: a cseh ORA stúdió építészei ezúttal Znojmo városában adtak új életet egy régi épületnek.

A Nešetřil borászat és borbár Znojmo szívében, a Masaryk téri reneszánsz házban kapott helyet – a borászat kialakításához a ház minden centiméterét, annak udvarát és pincéit is hasznosították. Az újjáépítés öt évvel ezelőtt kezdődött egy kis borozó kialakításával. Az eredeti állapotot őrző keresztboltozat alatti tér két részre oszlik: a bejárathoz közel ülősarok, egy jellegzetes, kereszt alakú csillár és egy hosszú pad található, a második rész pedig egy bárral és egy borállvánnyal válik teljessé.

A látogatók a ház átjárójában a borkészítés mesterségébe is betekintést nyerhetnek: különféle borászati eszközöket tárolnak itt, mellettük a borok padlóba épített, grúz eredetű, úgynevezett kvevri agyagkorsókban érlelődnek. Az átjáró nagyobb rendezvények helyszínéül is szolgál és közvetlenül az udvarra vezet.

A keskeny udvart két magas fal határolja: az egyik egy nyolcvanas évek végéből származó, ma már nem működő kulturális központhoz tartozik, a másik pedig a vele szemben elterülő kapucinus kolostor kőfala, amely a kert egyik leglátványosabb eleme is egyben. Az udvar meghosszabbításában az építészek egy kortárs pavilont is terveztek, amelynek tetejéhez egy beton lépcsősor vezet. Itt egy terasz is helyet kapott, kilátást biztosítva a közelben elterülő kapucinus kertre.

A teraszról titkos ajtó nyílik borászat pincéi, azaz a tényleges borkészítés színhelye felé: az első szint pincéiben a rozsdamentes acéltartályok találhatók, a hordók pedig a második szinten helyezkednek el.

Fotók: Boysplaynice

ORA | Web | Facebook
Nešetřil borászat | Web | Facebook


Forrás: Linka.News

továbbiak
Egy folyó fél éve egy természetfotós sorozatán | Gora, Oroszország
east

Egy folyó fél éve egy természetfotós sorozatán | Gora, Oroszország

Hólepte, zavaros, csillogó, titokzatos. Egy orosz fotós egy májustól decemberig tartó időszakon át figyelte az Iskona folyót, ezalatt pedig megismerte minden minőségét. Költészet fotókon. Ilja Batrakov kisgyerekként járt először az Iskona folyó vidékén. A moszkvai kisfiú azonnal otthon érezte magát a tájban – felnőve, fotósként pedig meglátta benne az örökkévaló szépséget
HIGHLIGHTS | Gondtalan tárgyak
design

HIGHLIGHTS | Gondtalan tárgyak

A mindennapi munkavégzéshez választott tárgyainknak (is) szigorú szempontrendszernek kell megfelelniük. Hosszú távú befektetésként tekintünk egy laptopra, amit (jobb esetben) nem csak úgy kutyafuttában vásárolunk meg: gondos mérlegelést követően tesszük le a voksunkat a kiválasztott termék mellett, bízva abban, hogy az nap mint nap kiszolgál majd bennünket. Hasonló módon döntünk a
Trip Vibes | Pilisborosjenő, Magyarország
east

Trip Vibes | Pilisborosjenő, Magyarország

Kellemesen lankás erdei út, különleges várrom, impozáns sziklatornyok – a Pilisborosjenő határában található, népszerű kirándulóhely minden olyat magába sűrít, amitől egy túra igazán élvezetes lehet, akár gyerekként is. Csak egy palack víz, egy doboz szeletekre vágott alma, némi keksz és egy jó szalámis szendvics kell a hátizsákba, aztán start! A hét