Design system: a digitális legó | Frontira X HYPE

Design system: a digitális legó | Frontira X HYPE

A stratégiai designra szakosodott Frontira munkatársai ezúttal megtanítják nekünk, hogyan építsünk várat, azaz jól működő brandet a design system segítségével. Itt a második rész!

Közhely, hogy a pandémia hatására felgyorsult a vállalatok digitális transzformációja. A cégek számára nem volt választás, a túléléshez az általuk nyújtott szolgáltatásoknak meg kellett jelennie a digitális térben is. A digitális transzformáció azonban nem egyenlő szimplán a digitális csatornákra tereléssel – egy vírushelyzet okozta kényszer nem elegendő ahhoz, hogy a felhasználók hosszú távon online akarják megoldani ügyes-bajos dolgaikat.

Ahhoz, hogy a digitális tér ne csak helyettesítője legyen valós világunknak, hanem autentikus, önállóan létező megoldás, a tervezés és a kivitelezés folyamatának egyszerre kell megfelelnie az időtállóság és az aktualitás, a konzisztencia és a rugalmasság, valamint a gyorsaság és a minőség kettősségének.

A design system erre nyújt megoldást – egy olyan keretet ad a cégek számára, ami segít strukturáltan gondolkodni a designtervezés folyamatáról és eredményéről egy single source of truth bevezetésével.

De mi a design system és miért tud segíteni a cégeknek ebben a megváltozott környezetben? A design system úgy működik, mint a legó: adottak különböző alapegységek, melyek összeépítésével egységes építményt kapunk. Tégláról téglára építkezünk, az egységek bástyákat és falakat alkotnak, végül pedig egy egész várat kapunk.

A design systemben is vannak építőkockák (komponensek) és irányelvek (guideline-ok). Ezeket összeépítve kapjuk a website-ot vagy az applikációt. Lényege, hogy ezek a komponensek ismétlődő, újra felhasználható elemek, melyek a brand szintjén egységesek, így könnyebb a termékfejlesztés és a prototipizálás is. Gondolhatunk úgy is rá, mint egy egységes nyelvezetre, ami mindenki által elfogadott, érthető és bármit el tudunk mondani vele.

Az a bizonyos közös nevező
Úgy tűnhet, hogy a design system főként a designfeladatok gyorsítására és a fejlesztés megkönnyítésére szánt eszköz, valójában ugyanakkor makroszinten befolyásolja egy vállalat működését.

A különböző munkacsoportok egyedi elképzelésekkel állnak hozzá egy új termékhez. Az összehangolt munka ugyanakkor elengedhetetlen a gördülékeny termékfejlesztéshez és a koherens portfólióhoz. Gondoljunk csak a már korábban említett legókészletre: előre meghatározott formák, színek és korlátozott mennyiségű építőelem van egy dobozban – de hogy várat építünk vagy tengeralattjárót, csak rajtunk múlik.

“Azt gondolom, hogy a design system része annak, ahogy az emberek a márkáról és magáról a termékről vélekednek. Egy eszköz, ami segít, hogy elmondhasd a történetedet” – Kim Williams (designigazgató, Design Platform Studio, Indeed)

Nem az, mint aminek látszik
Egy design system elkészítése könnyű feladatnak tűnhet, valójában azonban kész Pandora szelencéje. Felépítése és bonyolultsága függ attól, hogy milyen a brand, akinek készül. Fejlesztés vagy inkább design fókuszú? Egy vagy több terméket fejleszt?

Meghatározó az is, hogy kinek a felvetésére kezdődik el az elkészítése. Ha a szervezet alsóbb szintjeiről jön az igény, az a keményebb dió, hiszen meg kell nyernünk magunknak a stakeholdereket. Nem érdemes tervezés nélkül, egyből fejest ugrani a kialakításába. De akkor hogyan és mikor kezdjünk neki?

Előfordult már veled is hogy megterveztél egy jól működő terméket és az implementációban teljesen másképp nézett ki? Vagy olyasmivel találkoztál a termékben, ami a designban nincs benne? Ilyen esetekben biztosan érdemes elgondolkozni egy design system kialakításán.

Minden a kutatással kezdődik
Nathan Curtis, aki az eightshapes alapítója, számos kutatásmódszertant formált át úgy, hogy alkalmazni lehessen egy design system kialakításához. Hogyan állj neki? Néhány példa, hogyan is kezdj hozzá:

  • Készíts stakeholder- és felhasználói (domain expert) interjúkat!
  • Keress példákat a múltból, amikor úgy érezted, jó lett volna egy design system, és érvelj!
  • Készíts termék inventory-t! Nézd meg, milyen komponensek vannak a termékben és azok hányféleképpen készültek!
  • Hasonlítsd össze a fejlesztett terméket és a tervet! Hogyan térnek el egymástól? Mi lehet az oka?
  • Dokumentálj! Ez később nagyon jól fog jönni!

A kevesebb mindig több
A design system komplexitása elsőre nagyon ijesztőnek tűnhet, ezért készíts stratégiát és tervezz! Érdemes először egy MVP-re lőni, amire majd a későbbiekben lehet építkezni. Ne felejtsd el edukálni a feleket arról, hogyan és mire használhatják! Mit sem ér a design system, ha senki nem szereti és nem akarja használni.

Design System kerekasztal lovagjai (Knights of the Design System Round Table)
Termékeiddel együtt a design system is együtt fog fejlődni. Új komponensek kerülnek be, a régi és használatlan elemek pedig kikopnak vagy továbbfejlődnek. Fontos, hogy mindig legyen olyan személy, aki ezeket a változtatásokat felül tudja bírálni, el tudja végezni. Legyen minden csapatból egy, a szakterületét képviselő lovag az asztalnál, hiszen eltérő megközelítésük és igényeik lehetnek.

Akkor ez a néhány ember fogja megmondani mindenkinek mit, hogyan csináljon?
Tulajdonképpen a design system a digitális tervezés fejlődésének az eredménye. Ahogy Kim Williams is fogalmazott: eszközöket és nem szabályokat kell teremteni. A design system eszköz arra, hogy folyamataink  hatékonyabbak és egységesebbek legyenek, javítva ezzel felhasználói élményen is. A tervezésére mégsincs egységes ipari megoldás – mindenki másképp csinálja. De érdemes időt fektetni a saját utunk megtalálásába.

A cikk szerzője: Biró Anikó | Product designer | Frontira

Frontira | Web | Facebook | Instagram


Havonta jelentkező sorozatunkban a Frontira segítségével járjuk körül a design különböző területeit, hogy megértsük, mi a design szerepe a formatervezésen túl. Milyen szerepe van a designnak az emberi viselkedési mintázatok felépítésében? Hogyan lehet jó élmény egy szolgáltatás és milyen digitális terméktervezési eszköztárra van ehhez szükségünk? A magát a „fura problémák cégének” nevező Frontira ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ, izgalmas formában, érthetően.

továbbiak
Kortárs építészet itt? | Túra Vízivárosban
east

Kortárs építészet itt? | Túra Vízivárosban

Ha a budai oldalon elterülő Vízivárosra gondolunk, nem feltétlenül a kortárs építészet jut először eszünkbe. Lelki szemeink előtt előbb jelenik meg a Batthyány téri vásárcsarnok téglaépülete, a Király fürdő kupolasora, az emberléptékű utcácskák apró kávézóinak garmadája, mint a kortárs építészet egy kiváló építménye – pedig van belőle jó pár, több is,
Stílusos kedvencek | TOP 5
east

Stílusos kedvencek | TOP 5

Manapság a divat már nem csak az emberek privilégiuma, négylábúink is élvezhetik a különleges darabokat. Letisztulság, kényelem, tudatosság – körkép Kelet-Európa kutyás designermárkáiról. Hello Pets Shop | Lengyelország A lengyel Hello Pets kisállat-kiegészítő márka a funkciót és az eredetiséget tűzte zászlajára. Olyan gazdikat szólítanak meg, akik értékelik a formabontó megoldásokat és figyelnek
Megtalálni az egyensúlyt a megrendelői és szerzői munkák között | interjú Simona Čechová illusztrátorral
grafika

Megtalálni az egyensúlyt a megrendelői és szerzői munkák között | interjú Simona Čechová illusztrátorral

Az egyetemen marketinget tanult, de hamar visszatalált gyerekkori szenvedélyéhez, a rajzoláshoz: Simona Čechová szlovák illusztrátor azóta is a különleges karakterek és fantáziavilágok vizualizálásának él. Többek között készített már illusztrációt a Forbesnak, jelenleg pedig a harmadik mesekönyvén dolgozik. Illusztrátorrá válásáról, a megrendelői és szerzői munkák tökéletes egyensúlyáról, és – az egyik könyvének