Like a local #6 – Normafa Delikát, 4minutes café, Mazel Tov

Like a local #6 – Normafa Delikát, 4minutes café, Mazel Tov

Egy hegy tetején, várnegyedben kanyargó utcákon át vagy a bulinegyed közepén megpihenve – ha az ember Budapestet járva keres, akkor jó eséllyel talál is. Olyan autentikus, szeretnivaló helyeket, amelyek mögött történet és közös szándék húzódik, és ahol észrevétlenül telnek az órák. Gyere fel velünk az emelkedőkön, aztán bolyongjunk a zsidó negyedben a Like a local áprilisi epizódjában!


Normafa Delikát

1121 Budapest Eötvös út 47-53.

A Normafa szinte minden természet- és panorámaszerető ember kötelező úti célja legalább egyszer, de jellemzően többször az életben. Talán klisésnek tűnhet ide menekülni a belvárosi szmogból, de valóban van abban valami lélegzetelállító, ahogy az ember a 21A-s busszal a hegyvidéki utakon végigkanyarogva egyszer csak megérkezik a város fölé. Hiába éltem évek óta Budapesten, de a kerületbe kellett költöznöm ahhoz, hogy egyszer, nem túl vidám hangulatban meglátogassam, és bizony meg is találtam a békém egy padon ücsörögve, egy olyan napon, amikor rajtam kívül alig voltak.

A kilátás, a túraútvonalak és a nem messze található Libegő mellett azonban akkoriban nem akadt túl sok program, főleg nem gasztronómiai fronton. Jó, ott volt a Csúcs Büfé és a Normafa Rétes Büfé, de egyik sem marasztalt. 2020-ban azonban megnyitott a büfé mellett a Normafa Delikát, ami egészen új színnel töltötte meg a környéket. Merker Dávid és Koniorczyk Bori jól ismerik Budapestet – ők alapították a Hosszúlépés. Járunk? tematikus sétákat kínáló vállalkozást. Egy sétájukon fedezték fel a zárva tartó üzletet, amibe azonnal beleszerettek. Ahogy lenni szokott, a felújítási munkálatok elhúzódtak, de megérte: minden részletre kényesen figyeltek, legyen szó az eredeti padlózatról, a pultról vagy a modern bútorokról. A nyitás végül sikerült, ám berobbant a járvány, így ők is túlélő üzemmódra kapcsoltak. Az ugyanakkor már az elején látszott, hogy multifunkciós teret hoztak létre – a bolt így lett egyszerre családbarát pihenőállomás, specialty kávézó, delikát és bisztró.

Tóth Károly Tamás séf érkezésével aztán felfrissült a hangulat is, hiszen az étlapra olyan fogások kerültek, amelyek egyszerre adják meg a retró büfék hangulatát, ám prémium minőségben, valamint megmutatják a magyar kedvenceket vagy elkalauzolnak minket a világkonyha ízei közé. Választhatunk a hagyományos virslis vagy tojásos ételek közül, beleharaphatunk egy friss szendvicsbe, belekanalazhatunk egy tál sűrű puliszkába vagy tunkolhatunk friss kenyérrel shakshukát – nem a flancolás a lényeg, hanem a tiszta, remek ízek és jó érzékkel összeállított kompozíciók.

Normafa Delikát | Web | Facebook | Instagram


4minutes cafe

1014 Budapest Országház u. 15.

Megvan annak a varázsa, ahogy az ember a Várban lévő macskaköveken csúszkál (különösen esős időben), miközben hallgatja a világpolgárok beszélgetéseinek kavargó foszlányait, vagy be-bepillant az itt élők nehezen kendőzhető élettereibe. Azt mondják, aki itt éli az életének egy szakaszát, nehezen szakad el tőle – a 4minutes café tulajdonosa és háziasszonya, Dabasi Dóra sokat tudna erről mesélni. A kis kávézó egy apró helyiségben bújik meg, ami korábban galériaként funkcionált, most azonban a világ legotthonosabb békéje fogadja a látogatót.

Minden tárgy fontos és helye van, a polcokon a Sinkovits Zsuzsanna kerámiatervező által készített, logózott kerámiák, kávés- és teásdobozok a dán La Cabrától vagy a ZHAO ZHOU vad teáitól, üvegcsék és rengeteg növény sorakozik. Ez nem véletlen, Dóra ugyanis a kávézó megnyitása előtt közgazdászként, majd virágkötőként és óvónőként is dolgozott, az pedig mindig fontos volt számára, hogy olyan aurával bíró tereket alakítson ki, amelyek megállítják a száguldó időt. Ahogy a gyermekei cseperedtek, egyre jobban megszerette a reggeli kávé illatát, az ital fogyasztásának lassú szertartásosságát, és amikor egy sétája során meglátta a kiadó üzletet, eldöntötte, hogy minden nap ide szeretne jönni dolgozni, bármivel is foglalkozzon. Végül így is történt, megnyitott a 4minutes cafe – a rendhagyó név eredete az, hogy egyszer egy számára fontos emberről azt álmodta, hogy elhívta őt és a családját Ausztráliába, ahol 4 percet tudnak együtt tölteni, ami sok mindenre elég lehet.

Saját tapasztalatból mondom, nehéz itt „csak” 4 percet tölteni, mivel a Dórából áradó szeretet azonnal kiolvaszt belőlünk minden feszültséget. Bár néha kevés a hely és várni kell, megéri, különösen napsütötte napokon. A növényi tejes vagy natúr specialty kávék mellett vegán sütemények is érkeznek a Naspolya Nassoldából, Élelem Étteremből és a Hearty Vegan Cakes-ből, de van házi chia puding és dzsúzok is. Ide ne azért gyere, hogy dolgozz, de talán ne is egy baráti találkozóra, csak ülj le, kérj egy matcha vagy kurkuma lattét és csodáld az üvegfüggő szivárványos prizmajátékát a falakon.

4minutes cafe | Web | Facebook | Instagram


Mazel Tov

1072 Budapest Akácfa u. 47.

A VII. kerületről sok mindent gondolhatunk: pezsgő, sokoldalú, múltba révedő, turistavadász, zsúfolt, felemás. Azzal, hogy jó pár éve megkapta a „bulinegyed” jelzőt, az ember már mindig óvatosabb, ha nem akar belefutni egy ál-autentikus, romkocsmás fiaskóba. Azonban amellett, hogy vannak hullócsillagként eltűnő divathelyek, olyanok is várnak minket, amelyek évek óta biztos pontként képviselik bizonyos közösségek kultúráját és gasztronómiáját, nagyszerű hangulattal és igazi ízekkel.

A Mazel Tov nyolc évvel ezelőtt nyitott, hogy a városi zsidó kultúra szín- és találkozóhelye legyen, és azóta is a lehető legjobban csinálja: laza, közvetlen, de mégis profi vendéglátás, ami őket jellemzi. Étterem, bisztró, bár, kulthely – csak néhány címke, amit büszkén viselhetnek. A fényes-sötét történelem persze itt is jelen van (a hátsó fal például a gettó eredeti fala), de gyászolás helyett azt mutatják meg, amiért érdemes ünnepelni az életet.

Az étlapon nemcsak zsidó, de a Közel-Kelet ízeit ötvöző fúziós fogások közül is választhatunk. A hummus, falafel és a shawarma szinte kötelező kóstolásra, de egy-egy csavaros megoldással a zöldborsó-krémlevesbe is sumac (azaz cserszömörce) és maracuja-hab kerül, az M-T Pastrami szendvicsük tartalma pedig 14 napig érlelt, füstös marhaszegy, házi sárgamustár, savanyított uborka, közel-keleti BBQ szósz és rozskenyér, az összetétel pedig olyan szinten tökéletes, hogy egyrészt nem akarja az ember, hogy elfogyjon, másrészt az a hír járja, hogy felveszi a versenyt az ikonikus Katz’s Delicatessen legendás pastrami szendvicsével. A receptekkel akár mi is megpróbálkozhatunk, hiszen pár évvel ezelőtt kiadták a saját szakácskönyvüket, de a különféle kulturális programokra is érdemes ellátogatni. Bár a pandémia miatt ezek szüneteltek, a csapat tele van tervekkel, hogyan lehetnek még látványosabban kulturális olvasztótégely, ezért érdemes őket követni.

Mazel Tov | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Szalay Krisztina

továbbiak
Stílusos showroomok Kelet-Európából | TOP 5
poland

Stílusos showroomok Kelet-Európából | TOP 5

Minden márka számára fontos, hogy a potenciális vevőket ne csak a kiemelkedő minőségű árucikkeivel és az ötletes online kampányaival szólítsa meg, hanem, hogy a vásárlás folyamatát élménnyé tegye valamilyen módon. Napjainkban erre az egyik legjobb módszer egy stílusos showroom kialakítása, ahol az érdeklődők egy – a szokványos, egyhangú bolti környezettől merőben
Technológiai időutazás az Apple-lel Varsóban
news

Technológiai időutazás az Apple-lel Varsóban

A lengyelországi Apple Múzeum nem csupán a márka elhivatott rajongóit várja, hanem mindenkit, akit általában véve érdekel a digitális technológia és annak fejlődése. A kiállított eszközök között 1976-os darab is található, így a látogatók közeli betekintést kaphatnak az Apple termékek fejlődésébe és evolúciójába. Az interaktív kiállításon audiovizuális elemek segítik, hogy
A háború akár egy évszázadra is tönkreteszi környezetünket
infrastruktúra

A háború akár egy évszázadra is tönkreteszi környezetünket

„Az ipari forradalmak után a technika és a hadászat fejlődésével tovább fokozódott a környezet terhelése a háborúk által” – mondja Dr. Kovács Erik a Hype&Hypernek, akivel az orosz-ukrán háború környezeti hatásairól, a történelem tanulságairól és a legsúlyosabb környezetromlásokról beszélgettünk. Interjúnk. Egyik elemzésében azt írja, hogy a katonai, hadászati összecsapások nem