East by MADA_Belgrád | 3 könyv, amit olvass el a városról!

East by MADA_Belgrád | 3 könyv, amit olvass el a városról!

A szerb főváros egy ikonikus gördeszkás kalandjain keresztül; elméletekből, kutatásokból és valós történetekből összefonódó novella a város építészetéről; a huszadik század egyik legnagyobb modernista fejlesztése, avagy Belgrád kompromisszumok nélkül, kutatói és tudományos szemszögből. Felkérésünkre a MADA stúdió alapítói, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović építészek gyűjtötték össze az őket leginkább inspiráló könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat, amelyek Belgrád sajátosságait mutatják be. Most személyes könyvajánlóikat osztjuk meg veletek!


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.


PETO GODIŠNJE DOBA
Szerző: Nenad Racković

A könyv címe magyarul annyit tesz: „Az ötödik évszak”. Egy legendás belgrádi számkivetett, a nappali és az éjszakai élet bajnoka visz minket veszélyes útra híres gördeszkáján. Egy történet sok mindenről, amit Belgrádban tenni szeretnénk, de mégsem teszünk.


BELGRADE. FORMAL INFORMAL.
Szerzők: Roger Diener, Marcel Meili, Christian Mueller Inderbitzin, Milica Topalović
Szerkesztette: ETH Studio Basel, Contemporary City Institute

Ez a könyv sok olyan dolgot magyaráz meg és sok olyan kérdésre ad választ, ami által megérthetjük Belgrád gyönyörű csúnyaságát. A kötet tulajdonképpen novella a város hektikus, az elmúlt ötven évben megvalósult fejlesztéseiről, de úgy is tekinthetünk rá, mint különböző elméletekből, kutatásokból és valós történetekből összerakott kollázsra.


NEW BELGRADE: CONTESTED MODERNISM
Szerző: Ljiljana Blagojević

Ez az írás a diszkontinuitásról vagy szétszabdaltságról, vagyis a folytonosság hiányáról szól – talán ez a legmegfelelőbb kifejezés a jugoszláv és a szerb társadalom kultúrájának, mentalitásának és építészetének jellemzésére. Az építészhallgatók egyik kedvenc professzora magasra tette a mércét, amikor a huszadik század egyik legnagyobb modernista fejlesztésének (Újbelgrád városrész – a szerk.) bonyolult rétegeiről olvasunk.


A STÚDIÓRÓL

A belgrádi MADA építészeti stúdió munkáit a részletekre való odafigyelés és az érvelésen alapuló gondolkodásmód határozza meg a koncepció felépítésétől kezdve a megvalósításig. Részt vettek többek között a Velencei Biennálén, valamint nevükhöz fűződik a 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából tervezett szerb pavilon, de dolgoztak már kuvaiti emlékparkon, többfunkciós belgrádi épületkomplexumon vagy lakótelepen Užice városában. Építészeti kísérleteiket és ötleteiket számos nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták már.

MADA | Web | Facebook

Figyeljétek a következő East by MADA részt is! Hamarosan folytatjuk!

továbbiak
Biokerámia-órák váltják fel a műanyagokat | Swatch
design

Biokerámia-órák váltják fel a műanyagokat | Swatch

A világhírű svájci óramárka is elkötelezte magát a műanyagmentes jövő mellett, melynek jegyében biokerámiából készült kollekciót dobott a piacra. Az új anyag kétharmad rész kerámiából és egyharmad rész ricinusolajból előállított, biológiai forrásból származó műanyagból készül, tartós alapanyagot biztosítva az óráknak. A Swatch védjegyének számító „átlátszó” külsővel tervezte meg az új
Lámpa, amely színes fénnyé változtatja a hangulatod | CODE STUDIO
design

Lámpa, amely színes fénnyé változtatja a hangulatod | CODE STUDIO

Hangulatvilágítás és a kilencvenes évek népszerű hangulatgyűrűjének fúziója az Internet of Things és a Big Data utópisztikusságával megfűszerezve: a CODE Studio Emotion Collector névre keresztelt lámpája a felhasználó aktuális érzelmi állapota alapján változtatja a színét. A koncepció lényege, hogy az objektum mobilalkalmazással vagy okosórákkal összekapcsolódva rengeteg aktív és passzív adatot
Luxus hangélmény | Meze Audio Empyrean
egyéb

Luxus hangélmény | Meze Audio Empyrean

A Meze Audiót 2011-ben alapították Nagybányán, Romániában. A márka a munkát kísérletezéssel és kutatással kezdte, technikai megoldásokat keresve a fejhallgató által nyújtható tökéletes hangzásra és érzetre. A kitartó munka mellett egy valamiben biztosak voltak: különleges termékeket szeretnének készíteni, amelyekben élet van és személyiség. A Meze Audio nem akar beállni a