fbpx
Nyomj Entert

Egy bukaresti bolt a hagyományos roma kézművesség népszerűsítéséért

A Mesteshukar ButiQ egy bukaresti székhelyű, nonprofit társadalmi vállalkozás, mely a tradicionális roma kézművességet hirdeti kézművesek és tervezők összefogásával. A lakberendezési tárgyakra és ékszerekre specializálódott üzlet enteriőrjét a Stardust Architects tervezte. 

Valójában az MBQ több mint bolt, ugyanis műhelyként is funkcionál – a hosszú, központi asztal körül nemcsak nézni és megérinteni lehet a tárgyakat, hanem készíteni is, de akár olvashatunk is egy kávé mellett a különböző mesterségekről.

A projekt egy emlékképből született, melyről a Stardust Architects honlapján olvashatunk: 

Eszembe jutottak a nagyszüleimnél töltött évek. Nem mondanám, hogy kézművesek voltak, de a nagymamám kenyeret sütött, fonta a gyapjút, hogy a zokninkba és a pulóverünkbe kösse, vagy éppen kosarakat font saját használatra. Amikor rá gondolok, már nem emlékszem arra, hogyan nézett ki a kosár a végén, sem a kenyérre vagy a zoknikra, de még mindig érzem az ujjaimban az orsó hegyét és a gyapjú halk hangját, ahogy fonallá válik. […] Miközben a kézművességről beszélünk, óhatatlanul az emlékezésről beszélünk. Távoli emlékekről, a felidézésük öröméről és az elvesztésüktől való félelemről, valamint azokról, akik homályosan elmesélik őket, mint egy régi, kedves álmot.

A termékek kiállításához egy rugalmas szerkezetet találtak ki, ami lehetővé teszi a különböző típusú tárgyak variálható elhelyezését. Ez egy egyszerű, fuvolákra hasonlító oszlopokból álló hársfa rendszer, melyre polcok és kampók is illeszthetőek.

A falak befejezését egy olyan közösségi eseményként képzelték el, melyben minden társadalmi rétegből részt vesznek az emberek, akiket az MBQ össze kíván hozni: kézművesek, tervezők, diákok, potenciális ügyfelek és bárki, aki a kézművesség hagyományát őrzi.

Fotók: Vlad Albu

Mesteshukar ButiQ | Web | Facebook | Instagram
Stardust Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily, Stardust Architects


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük