Egy bukaresti bolt a hagyományos roma kézművesség népszerűsítéséért

Egy bukaresti bolt a hagyományos roma kézművesség népszerűsítéséért

A Mesteshukar ButiQ egy bukaresti székhelyű, nonprofit társadalmi vállalkozás, mely a tradicionális roma kézművességet hirdeti kézművesek és tervezők összefogásával. A lakberendezési tárgyakra és ékszerekre specializálódott üzlet enteriőrjét a Stardust Architects tervezte.

Valójában az MBQ több mint bolt, ugyanis műhelyként is funkcionál – a hosszú, központi asztal körül nemcsak nézni és megérinteni lehet a tárgyakat, hanem készíteni is, de akár olvashatunk is egy kávé mellett a különböző mesterségekről.

A projekt egy emlékképből született, melyről a Stardust Architects honlapján olvashatunk:

Eszembe jutottak a nagyszüleimnél töltött évek. Nem mondanám, hogy kézművesek voltak, de a nagymamám kenyeret sütött, fonta a gyapjút, hogy a zokninkba és a pulóverünkbe kösse, vagy éppen kosarakat font saját használatra. Amikor rá gondolok, már nem emlékszem arra, hogyan nézett ki a kosár a végén, sem a kenyérre vagy a zoknikra, de még mindig érzem az ujjaimban az orsó hegyét és a gyapjú halk hangját, ahogy fonallá válik. […] Miközben a kézművességről beszélünk, óhatatlanul az emlékezésről beszélünk. Távoli emlékekről, a felidézésük öröméről és az elvesztésüktől való félelemről, valamint azokról, akik homályosan elmesélik őket, mint egy régi, kedves álmot.

A termékek kiállításához egy rugalmas szerkezetet találtak ki, ami lehetővé teszi a különböző típusú tárgyak variálható elhelyezését. Ez egy egyszerű, fuvolákra hasonlító oszlopokból álló hársfa rendszer, melyre polcok és kampók is illeszthetőek.

A falak befejezését egy olyan közösségi eseményként képzelték el, melyben minden társadalmi rétegből részt vesznek az emberek, akiket az MBQ össze kíván hozni: kézművesek, tervezők, diákok, potenciális ügyfelek és bárki, aki a kézművesség hagyományát őrzi.

Fotók: Vlad Albu

Mesteshukar ButiQ | Web | Facebook | Instagram
Stardust Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily, Stardust Architects


továbbiak
Pasztell- és földszínekben született újjá Berlin egyik legrégebbi mozija
architecture

Pasztell- és földszínekben született újjá Berlin egyik legrégebbi mozija

A német BATEK Architekten stúdió Berlin egyik legrégebbi mozijának, a Yorck Kino Passage tereinek adott új külsőt. Az építészek amellett, hogy tisztelegnek az 1908-ban épült mozi eredeti neoklasszikus stílusa előtt, kortárs hangulatot is teremtettek. A felújítás során az épület nagy boltíves ablakaiból merítettek inspirációt, így a mozi előcsarnokában található bár
Ideiglenes, de méltóságteljes menedékhely az ukrán menekültek számára
east

Ideiglenes, de méltóságteljes menedékhely az ukrán menekültek számára

A kijevi Balbek Bureau csapata az ukrán-orosz háború hatására a világ menekülttelepeit vizsgálta, hogy kidolgozza a Re:Ukraine elnevezésű moduláris falu tervét. A projekt az ukrajnai háború során hajléktalanná vált emberek számára nyújtana menedékhelyet. A Re:Ukraine lakhatási terv alapját egy szabványosított, fakeretes doboz formájú modul adja, amelyet különböző belső
Összpontosítani kell a globális átalakulás nyomán jelentkező új lehetőségekre | Szakértő a nyugati szankciókról
business

Összpontosítani kell a globális átalakulás nyomán jelentkező új lehetőségekre | Szakértő a nyugati szankciókról

„Az izolációs törekvések olyan kis szereplők esetén sem működtek eddig, mint Kuba vagy Észak-Korea, pedig hozzájuk képest Oroszország mérhetetlenül nagyobb világgazdasági tényező, potenciálisan önellátásra képes országterülettel és nyersanyagbázissal” – állítja Ilyash György, a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Interjúnk az oroszok elleni gazdasági háborúról és annak hatásairól. Az orosz pénzügyi