fbpx
Nyomj Entert

Ideiglenes, de méltóságteljes menedékhely az ukrán menekültek számára

A kijevi Balbek Bureau csapata az ukrán-orosz háború hatására a világ menekülttelepeit vizsgálta, hogy kidolgozza a Re:Ukraine elnevezésű moduláris falu tervét. A projekt az ukrajnai háború során hajléktalanná vált emberek számára nyújtana menedékhelyet.

A Re:Ukraine lakhatási terv alapját egy szabványosított, fakeretes doboz formájú modul adja, amelyet különböző belső terekkel lehet felszerelni: közös konyhák, fürdőszobák és közösségi terek kialakítását teszi lehetővé. Ezek a lakóegységek továbbá egymásra helyezhetők és nagyobb konfigurációkban is kombinálhatók, valamint zöld területekkel is társíthatók: a moduláris rendszernek köszönhetően 100 fős településtől kezdve akár egy 8200 fős kisvárosnak megfelelő település is kialakítható. A lehető legrugalmasabb módon tud alkalmazkodni a változó igényekhez, helyszínekhez vagy költségvetéshez, valamint a menekültek növekvő számához.

A Balbek Bureau építészeinek célja egy olyan terv kialakítása volt, ami egyensúlyt teremt a lakosok kényelme, azok társadalmi érintkezésre való igénye és a kialakult humanitárius válság miatt kitelepített emberek elhelyezésének szükségessége között. „A fő feladat, amit kitűztünk magunk elé, a méltóságteljes életmód fenntartása volt. Az emberektől sajnos el lehet venni az otthonukat, de a méltóságukat nem. Az idő ellenünk játszik, ezért fontos, hogy megtaláljuk a legjobb és leggyorsabb építkezési módot” – mondta el Slava Balbek, az építész iroda alapítója. A stúdió most az állami és a magánszektor képviselőinek mutatja be a tervet, azzal a céllal, hogy Nyugat-Ukrajnában egy kísérleti falut hozzanak létre.

Balbek Bureau | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük