fbpx
Nyomj Entert

Egy fiatal pár viszi el Ausztráliába a lengyelek nemzeti ételét

Egy londoni találkozásból indult a lengyel pierogi sikersztorija Ausztráliában: Dominika Sikorska Lengyelországból, Guy Daley Ausztráliából érkezett a brit fővárosba több mint tíz évvel ezelőtt, találkozásukból pedig nemcsak szerelem, hanem egy izgalmas gasztrovállalkozás is alakult. Egy nap Dominika megismertette ausztrál párjával a lengyelek egyik nemzeti ételét, a pierogit, nem sokkal később pedig úgy döntöttek, hogy elviszik a tradicionális fogást egészen Melbourne-ig.

A pierogi (többesszámban, jelentése: gombócok) a lengyelek töltött tésztája. Készítésekor a vékonyra nyújtott tésztába különböző töltelékek kerülnek, majd az így létrejött gombócokat kifőzik – lehet így is fogyasztani, de a gombócok megfőzése után gyakran még serpenyőben is rápirítanak. Jellemzően olcsó, de tartalmas összetevőkkel töltik meg a tésztát: hagyományosan burgonyával és sajttal, vagy éppen káposztával és gombával, de húsos, zöldséges és gyümölcsös változata is ismert. A sós pierogi tálalásakor egy kevés tejföl, pirított hagyma és bacon is gyakran kerül a tányérra.

Dominika és Guy a lengyel hagyományok ápolása és a pierogi iránti rajongásuk miatt hozták létre a Pierogi Pierogi-t 2012-ben Melbourne-ben. Saját üzletük nincs, egy ideig csak különböző gasztrofesztiválokon, piacokon tűntek fel termékeikkel, ma már azonban több ausztrál bevásárlóközpont és specialty food store fagyasztópultjában is megtaláljuk az elkészítésre váró pierogi csomagokat. A páros a klasszikus kedvenceket alkotta meg, kapható náluk burgonyás-sajtos, gombás-savanyúkáposztás és marhás-zöldséges verzió is. Szerintük a jó pierogi titka a minőségi alapanyag, ezért házi sajtból, magas minőségű lisztből és szezonális zöldségekből dolgoznak.

A Pierogi Pierogi csomagolástervéért Bartosz Szymkiewicz lengyel grafikus felelt. Az élénk színekből, a stilizált derelyemotívumokból és a baráti hangvételű feliratozásból egy kifejezetten izgalmas, figyelemfelkeltő termék született.

Pierogi Pierogi | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük