Egy hely, ahol a fúzió nem konfúzió | Costes Izakaya

Egy hely, ahol a fúzió nem konfúzió | Costes Izakaya

Az előkészítő munkát követően szélesre tárta kapuit Budapest legújabb, izgalmas fúziós helye, a Costes Izakaya az Október 6. utcában.

A leginkább klasszikus fine dining helyeiről ismert cégcsoport nem titkolt célja, hogy a fesztelen, könnyed hangulatú hellyel szélesebb körben tegye elérhetővé magasminőségű gasztronómiáját, lebontva ezzel azt a “feszes” előítéletet, hogy a Costes feltétlenül luxuscikket, eleganciát sugall. A vállalat két, egy-egy Michelin-csillaggal rendelkező tartóoszlopa között tehát október közepétől a pánázsiai különlegességeket kínáló Costes Izakayával bővül a kínálat.

Búcsú a Nudlitól

Ahogy a cégcsoport egyik tulajdonosa, Gerendai Károly fogalmaz, másfél évnyi tapasztalatszerzés után be kellett látniuk, hogy a Nudli nem hozta meg a várt áttörést, az Október 6. utcai üzlethelyiség egy turisták által jobban keresett, frissebb koncepciót kíván.

Costes Izakaya

A Costes Izakaya magyar fülnek idegenül csengő nevét a kultúrák találkozása ihlette. A Costes név – Michelin csillagos éttermekkel a hátuk mögött – a minőség egyfajta szinonimájává vált a hazai gasztronómiában az elmúlt évtizedben. Emellett szinte kézenfekvőnek tűnt, hogy a távol-keleti ízvilág határozottabban megjelenjen az éttermi kínálatban, mivel a fine dining éttermeket üzemeltető cégcsoport szakmai vezetője, Molnár Márk évtizedes ázsiai konyhai tapasztalatokkal a háta mögött tért vissza Magyarországra. Így jött hát az Izakaya elnevezés, ami az étterem jellegéből fakad, és amit ez az ázsiai, elsősorban japán kultúrában elterjedt vendéglátóipari fogalom inspirált.

Mi is az az izakaya?

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkát “letéve” – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé. Mára a bolt jelleg visszaszorult, és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés. Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek, mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem "nagytányéros" fogások a jellemzők. A legtöbb fogás olyan, amelyen az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni. Ezeket a vonásokat tradícióként beépítve, ezúttal olyan vendéglátó egységbe “vágták a fejszéjüket" a tulajdonosok, ahol a manapság egyre közkedveltebb “sharing”-koncepció és a munka utáni laza, kötetlen hangulat is visszaköszön, de közben a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk az egyedi ízvilágú ételeink elkészítéséhez.

Miben más egy fine bistro?

A  "fine bistro" fogalom a különleges minőséget hangsúlyozandó jelent meg a megnevezésben, még ha ez okoz is némi képzavart. A tradicionális és a modern konyhatechnológiákat vegyítik, pont úgy, ahogy a kortárs képzőművészeti alkotásokat az antik dísztárgyakkal. Ebbe a laza, de minőségi hangulatba az is belefér, hogy időnként élő DJ szolgáltatja a zenei hátteret, ahogy az sem zavaró, ha valaki csak a szintén különleges italválaszték miatt tér be, és a bárpultnál szeretne helyet foglalni. Remélhetőleg persze az ételek lesznek a legvonzóbbak, ezért a kínálatban találhatóak nagy klasszikusok is (kicsit módosítva és feljavítva), és számos egyedi, saját kreáció. Az elsősorban távol-keleti ízvilágot is szabadon kezelik, a latin-amerikai és a mediterrán konyha legjavából is válogattak alapanyagokat és ízeket, ugyanakkor a mangalicát vagy a házi csuszatésztát is bátran használják. Az egyetlen, amihez ragaszkodnak, hogy finom és izgalmas ételek kerüljenek az asztalra.

A műfajból adódó szakéválogatás mellett számos exkluzív italkülönlegességet gyűjtött az új hely szortimentjébe Szabó Zoltán, a Costes Group Corporate Executive Bar Managere. Az esték fülledt, forró hangulatát a kombuchával és japán vízikristállyal fermentált high ball italok mellett a külföldi, kozmopolita bárokban már-már “alapkelléknek” számító DJ-pult jelenléte biztosítja. Az italkínálat részeként kiemelt szerepet kap továbbá az ételekhez párosított, napjainkban egyre nagyobb teret nyerő, hazai és nemzetközi márkákat egyaránt bemutató natúr és konvencionális borszelekció.

Mivel a Costes csoport menedzsmentje elsősorban a fine dining éttermek üzemeltetésében van otthon, az új koncepció kivitelezéséhez viszont szükség volt a fiatalosabb trendekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ezért segítségül hívták  az Enso megálmodóját, Tenner Benjámint. A két különböző stílusú vendéglátást összefésülve remélhetőleg nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő koncepció született. Öthónapnyi átalakítás – amely belsőépítészeti tervezését a cégcsoport számára a Rumour-t is tervező ELK, azaz Bonta Gáspár tervezőirodája készítette – után az Október 6. utcában Budapest legszexibb izakajája október 14-től heti öt napban (egyelőre) délután 4 órától (később ebédre is) várja vendégeit.

Costes Izakaya | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Alternatív variációk gyapjúra: íme, a Wool project
design

Alternatív variációk gyapjúra: íme, a Wool project

Magyarországon évente több tonna gyapjú vész kárba a bárányok nyírása során: a Wool project célja, hogy alternatívát mutasson ennek az értékes alapanyagnak a felhasználására. A hulladékgyapjú és bioműanyag keverékéből létrehozott kísérleti textil különlegessége, hogy újrahasznosítható és komposztálási körülmények között három-négy hónap alatt lebomlik. A projekt legutóbb a prágai Designblok diplomaszelekcióján
Hamarosan kezdődik a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai konferenciája
east

Hamarosan kezdődik a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai konferenciája

A NATO keleti szárnyának egyik kritikus területe a Balti térség, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta. A Hype&Hyper élő közvetítéssel fog jelentkezni a hamarosan kezdődő 2022-es Rigai Konferenciáról, a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai eseményéről. A minden évben megrendezett kül- és biztonságpolitikai találkozót, a Rigai Konferenciát, idén október 21-én és 22-én