Egy hely, ahol a fúzió nem konfúzió | Costes Izakaya

Egy hely, ahol a fúzió nem konfúzió | Costes Izakaya

Az előkészítő munkát követően szélesre tárta kapuit Budapest legújabb, izgalmas fúziós helye, a Costes Izakaya az Október 6. utcában.

A leginkább klasszikus fine dining helyeiről ismert cégcsoport nem titkolt célja, hogy a fesztelen, könnyed hangulatú hellyel szélesebb körben tegye elérhetővé magasminőségű gasztronómiáját, lebontva ezzel azt a “feszes” előítéletet, hogy a Costes feltétlenül luxuscikket, eleganciát sugall. A vállalat két, egy-egy Michelin-csillaggal rendelkező tartóoszlopa között tehát október közepétől a pánázsiai különlegességeket kínáló Costes Izakayával bővül a kínálat.

Búcsú a Nudlitól

Ahogy a cégcsoport egyik tulajdonosa, Gerendai Károly fogalmaz, másfél évnyi tapasztalatszerzés után be kellett látniuk, hogy a Nudli nem hozta meg a várt áttörést, az Október 6. utcai üzlethelyiség egy turisták által jobban keresett, frissebb koncepciót kíván.

Costes Izakaya

A Costes Izakaya magyar fülnek idegenül csengő nevét a kultúrák találkozása ihlette. A Costes név – Michelin csillagos éttermekkel a hátuk mögött – a minőség egyfajta szinonimájává vált a hazai gasztronómiában az elmúlt évtizedben. Emellett szinte kézenfekvőnek tűnt, hogy a távol-keleti ízvilág határozottabban megjelenjen az éttermi kínálatban, mivel a fine dining éttermeket üzemeltető cégcsoport szakmai vezetője, Molnár Márk évtizedes ázsiai konyhai tapasztalatokkal a háta mögött tért vissza Magyarországra. Így jött hát az Izakaya elnevezés, ami az étterem jellegéből fakad, és amit ez az ázsiai, elsősorban japán kultúrában elterjedt vendéglátóipari fogalom inspirált.

Mi is az az izakaya?

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkát “letéve” – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé. Mára a bolt jelleg visszaszorult, és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés. Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek, mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem "nagytányéros" fogások a jellemzők. A legtöbb fogás olyan, amelyen az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni. Ezeket a vonásokat tradícióként beépítve, ezúttal olyan vendéglátó egységbe “vágták a fejszéjüket" a tulajdonosok, ahol a manapság egyre közkedveltebb “sharing”-koncepció és a munka utáni laza, kötetlen hangulat is visszaköszön, de közben a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk az egyedi ízvilágú ételeink elkészítéséhez.

Miben más egy fine bistro?

A  "fine bistro" fogalom a különleges minőséget hangsúlyozandó jelent meg a megnevezésben, még ha ez okoz is némi képzavart. A tradicionális és a modern konyhatechnológiákat vegyítik, pont úgy, ahogy a kortárs képzőművészeti alkotásokat az antik dísztárgyakkal. Ebbe a laza, de minőségi hangulatba az is belefér, hogy időnként élő DJ szolgáltatja a zenei hátteret, ahogy az sem zavaró, ha valaki csak a szintén különleges italválaszték miatt tér be, és a bárpultnál szeretne helyet foglalni. Remélhetőleg persze az ételek lesznek a legvonzóbbak, ezért a kínálatban találhatóak nagy klasszikusok is (kicsit módosítva és feljavítva), és számos egyedi, saját kreáció. Az elsősorban távol-keleti ízvilágot is szabadon kezelik, a latin-amerikai és a mediterrán konyha legjavából is válogattak alapanyagokat és ízeket, ugyanakkor a mangalicát vagy a házi csuszatésztát is bátran használják. Az egyetlen, amihez ragaszkodnak, hogy finom és izgalmas ételek kerüljenek az asztalra.

A műfajból adódó szakéválogatás mellett számos exkluzív italkülönlegességet gyűjtött az új hely szortimentjébe Szabó Zoltán, a Costes Group Corporate Executive Bar Managere. Az esték fülledt, forró hangulatát a kombuchával és japán vízikristállyal fermentált high ball italok mellett a külföldi, kozmopolita bárokban már-már “alapkelléknek” számító DJ-pult jelenléte biztosítja. Az italkínálat részeként kiemelt szerepet kap továbbá az ételekhez párosított, napjainkban egyre nagyobb teret nyerő, hazai és nemzetközi márkákat egyaránt bemutató natúr és konvencionális borszelekció.

Mivel a Costes csoport menedzsmentje elsősorban a fine dining éttermek üzemeltetésében van otthon, az új koncepció kivitelezéséhez viszont szükség volt a fiatalosabb trendekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ezért segítségül hívták  az Enso megálmodóját, Tenner Benjámint. A két különböző stílusú vendéglátást összefésülve remélhetőleg nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő koncepció született. Öthónapnyi átalakítás – amely belsőépítészeti tervezését a cégcsoport számára a Rumour-t is tervező ELK, azaz Bonta Gáspár tervezőirodája készítette – után az Október 6. utcában Budapest legszexibb izakajája október 14-től heti öt napban (egyelőre) délután 4 órától (később ebédre is) várja vendégeit.

Costes Izakaya | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek
lifestyle

Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek

2021-ben rendezték meg az első Ukrán Digitális és Médiaművészeti Biennálét. Az áramszünetek ellenére idén Kijevben, Lvivben és Ungváron ukrán és nemzetközi művészek olyan munkáit mutatják be, amelyek szerepeltek a tavalyi rendezvényen. Az első UBiennale tizenöt ország művészeitől több mint ötven alkotást mutatott be, köztük VR, AR, videóművészeti, kinetikus és NFT
A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje
lifestyle

A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje

David Altrath német fotográfus két éven keresztül dokumentálta a hamburgi városházát, amely 2022-ben lett 125 éves. Hamburgban az 1842-es nagy tűzvész után 1897-re készült el az új, historizáló stílusú városháza, amely 112 méteres magasságával uralja a városközpontot. Altrath a hatalmas épület belső tereit örökítette meg, amely számos állami intézménynek és
Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja
lifestyle

Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja

A világjárvány, a háború és a megélhetési nehézségek miatt a márkák a korábbi klisés és giccses karácsonyi történetek helyett az őszintébb hangvételű megközelítést választották az ünnepi hirdetéseikhez. Ez a valósághű ábrázolás mondható el az Amazon idei reklámfilmjéről is, amely mert újat mutatni a karácsonyi történetekben. Az elmúlt pár év mindenki