Egy jól sikerült költözés | Gran Fierro, Prága

Egy jól sikerült költözés | Gran Fierro, Prága

A cseh főváros legújabb hot szpotja a Gran Fierro argentin étterem. Ez nemcsak az étlapnak és a borlapnak, hanem az enteriőrnek is köszönhető, melyről a Formafatal tervezői gondoskodtak.

A Formafatal építész irodának 2015-ös alapítása utáni egyik első megbízása volt a Gran Fierro argentin étterem megtervezése Prága központjában. Öt évvel később az étteremnek új helyre kellett költöznie, a tulajdonos, Juan Cruz Pacin pedig ismét a Dagmar Štěpánová vezette csapatot bízta meg az enteriőr kialakításával.

A célt és egyben a kihívást az jelentette, hogy a meglévő berendezést és a hely enteriőrjének emblematikus darabjait integrálják az új térbe, mely Prága óvárosában, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított házak egyikében található. A régi elemek valóban megjelennek az új térben, de néhol új funkciót töltenek be: például az acél HEB-gerendák a padok alapjaivá váltak, a vasrudak térelválasztóként operálnak, a hegesztett drótháló pedig a növények otthona lett.

Az éttermet meghatározó betontéglafal messziről úgy fest, mintha parafadugók kiállítása lenne, pedig egy ennél sokkal izgalmasabb dologról van szó: a Gran Fierroban nem faszénen, hanem bioszénen készülnek az ételek, melyet a konyha növényi hulladékaiból állítanak elő. Erre utalnak a téglafalba integrált széndarabok.

„Mikor világossá vált számunkra, hogy a szénkitermelés mekkora mértékben járul hozzá az erdőirtáshoz, úgy döntöttünk, más megoldást kell keresnünk” – mondta el a döntés hátteréről a tulajdonos.

A fal így nem csak az enteriőr, a hely egész hitvallásának erős vizuális jelképévé vált.

Formafatal | Web | Facebook | Instagram

Fotók: BoysPlayNice

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!
east

Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!

Északi szomszédainknál idén 17. alkalommal hirdették meg a Národná cena za dizajnu, vagyis a Szlovák Design Díj versenyt. A nemzetközi zsűri tagjainak ebben az évben közel ötszáz jelentkező közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Mutatjuk, kik kerültek fel a shortlistre! Ami nálunk a Magyar Formatervezési Díj, az a szlovákoknál a Národná
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

A gasztrovállalkozások – akaratukon kívül ugyan, de mégis – jegyet váltottak még egy körre a koronavírus elnevezésű hullámvasúton. Ismét jönnek a különféle kreatív megoldások, B-tervek és praktikus forgatókönyvek – hiába, nincs más hátra, mint előre. Sorozatunk folytatásában kitérünk arra is, milyen formában működnek a korlátozások fényében a bemutatott helyek. Mutatjuk a fine dining
Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid
community

Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid

Marsalkó Dávid, a többszörös Fonogram-díjas Halott Pénz hiphopformáció alapítója a pécsi ügyeket, a társadalmi szerepvállalás fontosságát és a fenntarthatóság szellemiségét hozza el a Highlights-ba 2020-as jelöltjei által. A Halott Pénz általában teljesen kitölti Marsalkó Dávid idejét – az elmúlt nyolc-kilenc éve szinte csak a zenekarról szólt. A koronavírus-járvány miatt azonban 2020-ban