fbpx
Nyomj Entert

Egy kilátó, ami a bobversenyzők előtt tiszteleg

A Mjölk architekti csapata által megálmodott, kissé futurisztikus hangulatú kilátót a környező táj, és annak történelme ihlette. Az építmény a cseh Tanvald település közelében, a Malý Špičák hegység sziklás csúcsán áll.

A Lookout Spike (Tüske kilátó – a szerk.) elnevezésű megfigyelőhely egy öt kilátóból álló sorozat része, amelyet a Mjölk architekti építészei az elmúlt tíz év során terveztek. Ezzel az építménnyel a stúdió egy évtizedes felfedezőútját zárja le a természetben való építkezés területén, ami a stúdió egyik kiemelt érdeklődési területe. Az egyes kilátók koncepciója a helyszínek eltérő jellegéből és kontextusából ered, így a sorozat olyan építészeti formákat vonultat fel, amelyek azok környezetének gondos elemzésén alapulnak. Ez alól a Lookout Spike sem képez kivételt.

A kilátó ugyanis a cseh Malý Špičák hegység sziklás csúcsán áll, egy olyan helyszínen, ami különleges jelentőséggel bír. Korábban a Tanvald bobpálya is innen indult, annak egykori útvonalának maradványai pedig még ma is felfedezhetők a Malý Špičák lejtőin. Bizonyos értelemben a kilátó egyfajta tisztelgés a környék sporttörténelme és a szűk overallos sportolók előtt, akik félelmet nem ismerve hajtottak bobjaikkal a meredek kanyarokban, hogy minden másodpercet lefaragjanak az idejükből.

A Mjölk architekti építészei végül egy kicsi, de jellegzetes szerkezetet hoztak létre, ami lágyan érintkezik a sziklával. A kilátó három karcsú acéllábon áll, és egy létra biztosítja a feljutást annak fényes, bobpályára emlékeztető tetejére. Az ívelt, hosszúkás felület visszatükrözi és torzítja a környező tájat, így mindig más és különös élményt nyújt az idelátogatók számára.

Fotók: Boysplaynice

Mjölk architekti | Web | Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük