fbpx
Nyomj Entert

Egy korty Bauhaus életérzés a Modus Design új kollekciójában

Néha csak egy csésze teára van szükségünk, hogy egy pillanatra kilépjünk a hétköznapok szélsebes mókuskerekéből, és észrevegyünk olyan részleteket, amik felett általában inkább elsiklunk – a forró ital megnyugtat, a filter bohókás ringatózása mosolyt csal az arcunkra, a kiskanál koppanása a teáscsésze felületén pedig kizökkent, és olyankor rádöbbenhetünk, hogy valójában mennyi lehetőség lakozik egy kerámiában.


A Modus Designt 1976-ban alapította kerámiastúdióként a New York-i SoHo-ban Marek Cecuła, keramikus művész, oktató és kurátor, jelenleg pedig a lengyelországi Kielcében található, ahonnan helyi, nemzeti és nemzetközi projekteket valósít meg. A stúdió alternatív megoldásokat fejleszt a funkcionális porcelánok területén az amerikai és európai piac számára, miközben céljuk a kortárs szellem kifejezése és továbbörökítése a porcelánművészetben. Filozófiája, hogy visszatérjen a “művészek az iparban” mozgalomhoz, és támogassa a tervezők és a gyárak közötti együttműködést. Ez a kivételesen kreatív hely ötvözi a Ćmielów asztali porcelángyártás több mint kétszáz éves tapasztalatát és a kortárs tervezők művészi érzékenységét. A ćmielówi porcelángyár műhelyében ipari szerszámok és gyártóberendezések állnak rendelkezésükre, éppen ezért egyedi, de hozzáférhető, funkcionális és dekoratív kerámiákat készítenek. 

A Modus Design legújabb kerámiaprojektje a BAU, ami a Bauhaus ötletére jellemző funkcionalitásra és egyszerűségre utal. A készlet tervezője Edyta Cieloch, akinek alkotásai mentesek a felesleges díszítésektől, a kompozíció kiindulópontját pedig az alapvető geometriai alakzatok – gömbök és téglatestek – alkotják, amik szintén a névadó Bauhaus gondolatiságát érzékeltetik. A kollekció két részből áll, de a vízforraló és a csésze mégis egy blokkot alkot, ami szintén bizonyítja a művészet és a praktikum közti harmonikus megoldást.

A fehér mázas porcelánból készült edények színes változatban is kaphatók grafit, kék, világosszürke, rózsaszín, tégla és mandula színekben. A modern formák ízesítik a mindennapi rituálékat, a BAU teáskészlet pedig minimalista formájának köszönhetően japán konnotációkat is felidéz.

Modus Design | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Design Alive

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük