„Egy minimalista oázis rengeteg lehetőséggel” | Design concept store nyílt Kolozsváron

„Egy minimalista oázis rengeteg lehetőséggel” | Design concept store nyílt Kolozsváron

Annak ellenére, hogy Kolozsvár kreatív közössége egyre inkább fejlődik, mégis kevés olyan hely létezik a régióban, ami a különböző területeken tevékenykedő tervezők és alkotók közös bemutatkozási platformjává válhat. Georgiana Ciceo, a Monom ékszermárka tervezője úgy gondolta, hogy szeretne változtatni ezen, így létrehozta a város jelenleg egyetlen designboltját. Mutatjuk!

A kolozsvári Monom márka a fenntartható és etikus szemléletmód híve, jellegzetességei a minimalista formavilágú, egyszerű geometriára épülő ékszerdarabok, amelyeket a márka egyszerűen csak viselhető építészetként definiál. Nem véletlenül, hiszen a Monom alapító-tervezője, Georgiana Ciceo építészként végezte tanulmányait. Egyetemi évei után az ékszerkészítés sokkal inkább egy álomnak tűnt számára, mint lehetőségnek, azonban a ZAIN kolozsvári designfesztivál eseménye fordulópontot jelentett. „A 2016-os kiadás keretében tervezőket és hagyományos kézműveseket hoztunk össze, hogy közösen, hagyományos eszközök segítségével készítsenek kortárs tárgyakat. Azonban az esemény előtt egy hónappal az egyik tervezőnk kiszállt, így nem volt időm másikat találni. Úgy döntöttem, itt az én időm, és találtam is egy nagyon kedves kézművest, Nádudvary Lászlót, aki nagyon jó barátom lett. Laci készítette az első ékszereimet, és megmutatta, hogyan kell az ékszerkészítést művelni” – emlékezett vissza a kezdetekre Georgiana, aki ezután lépésről lépésre haladva kitanulta a mesterséget, és otthagyta addigi munkahelyét, hogy 2017-től a Monom főállású tervezőjeként folytassa tovább szakmai útját.

Mint designmárka-alapító és részmunkaidős rendezvényszervező a concept store létrehozása is természetes döntés volt Georgiana számára.

„A Monom tervezőjeként és a ZAIN társalapítójaként teljes mértékben tisztában voltam azzal, hogy szükség van egy ilyen boltra a város életében, ami a helyi tervezők és kreatívok platformjává válhat. Kolozsváron pedig nincs ilyen jellegű concept store, annak ellenére, hogy Romániában rengeteg tehetséges tervező van, akiket valóban érdemes lenne népszerűsíteni” – emelte ki.

„Azzal is tisztában vagyok, hogy az e-kereskedelem lehetőségei miatt a fizikai boltok kevésbé szükségesek. Emiatt az volt a célom, hogy a Monom concept store többet nyújtson: egy élmény legyen és betekintést adjon a Monom márkához hasonló értékeket valló tervezők kreatív világába. Egy minimalista oázis rengeteg lehetőséggel” – tette hozzá Georgiana.

Így a Kolozsvár belvárosában, a Dávid Ferenc utca 7. szám alatt található boltban a Monom ékszerek mellett olyan márkák repertoárjából is válogathatunk, mint a harminc éves múltú, jászvásári bázisú Irina Schrotter, a bukaresti ATU Body Couture vagy a kolozsvári Crina Bulprich és Lucian Broscatean divattervező ruhadarabjai. Mindemellett a polcokon Mădălina Teler de ceramicå névvel fémjelzett, letisztult kerámiatárgyait, Keszeg Ágnes divatreferenciákat rejtő illusztrációit, a nagyszebeni Matca természetes alapanyagokból készült illatait és a fenntartható elvek mentén készült Vilegiatura kiegészítőket is felfedezhetjük. A Monom concept store egyébként most jótékonysági céllal is működik, ugyanis a hely megnyitása egybeesett az ukrajnai háború kezdetével. Így az ukrán menekültek támogatásának érdekében a bolt első havi teljes nyereségét egy humanitárius válsággal foglalkozó civil szervezetnek juttatja el.

Monom | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ukrán nők mesélik el élettörténetüket a MOME-n
art

Ukrán nők mesélik el élettörténetüket a MOME-n

Egy hónappal ezelőtt a MOME megnyitotta kapuit az ukrán háborúból menekülők előtt, azóta számos különféle hátterű ember fordult meg náluk. Most először mesélik el néhányan élettörténetüket azok közül, akiknek campus ideiglenesen otthont ad. Március 24-én este 18 órától hat ukrán nő tart előadást, és mutat be amatőr előadóművészeti programot, amely
Szeresd a szomszédaidat! – az üzenete a régi, a külseje teljesen új Budapest egyik legnépszerűbb falfestményének
art

Szeresd a szomszédaidat! – az üzenete a régi, a külseje teljesen új Budapest egyik legnépszerűbb falfestményének

Banksy szerint „a graffiti egyike azon kevés eszközöknek, amelyek rendelkezésre állnak, amikor szinte semmink sincsen”. Egy olyan krízishelyzetben, mint egy háború, amikor tehetetlennek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, valóban vannak pillanatok, amikor a művészet tűnik az egyetlen eszköznek, amivel csökkenteni lehet az események nyomasztó súlyát. Nem véletlen, hogy az orosz-ukrán háború
Téves riadó a klímaváltozással kapcsolatban? | Interjú Bjørn Lomborggal
business

Téves riadó a klímaváltozással kapcsolatban? | Interjú Bjørn Lomborggal

Generációk aggódnak a klímaváltozás miatt, de vannak, aki úgy vélik, hogy az innováció megoldhatja a jövő legmeghatározóbb problémáit, amelyek talán nem is olyan szörnyűek, mint ahogy a média lefesti őket. Interjúnk Bjørn Lomborggal innovációról, a harmadik világ fejlődéséről, és a klímahisztéria megalapozatlanságáról. Ezzel a címmel jelent meg az új könyved: