Egy nap Budapesten Majoros Zitával, a Printa tervezőjével

Egy nap Budapesten Majoros Zitával, a Printa tervezőjével

Majoros Zita nem csupán a környezettudatos Printa márka édesanyja. Fényes nagypolgári otthonában férjével, két gyermekével és kutyájával él. Alapelve, a fenntarthatóság és az ökotudatosság az élete minden pontján megjelenik: a lakásában új életüket élő vintage kincsek mellett hetedik kerületi alkotóműhelyében is minden a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal készül, a kollekcióktól a frissen őrölt kávéig. A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/1. számában jelent meg.


Napunkat Budapest békebeli Palotanegyedében, a lemezboltok és művész kávézók felé emelkedő száz éves épületek egyikében kezdtük. Zita lakása békés mégis élettel teli, az ablakokon beáramló kora tavaszi napfény élénkre festi a nyers és natúr árnyalatokban játszó textúrákat. Sok ismerős tárgy helyezkedik el a terekben: a Zita keze által készült rusztikus kerámia vázák több ponton felbukkannak, a húszas évek lenyomtatát képező krómozott székekkel olyan harmóniában állnak egymás mellett, mintha egymásnak teremtették volna őket. Házi őrölt kávéval indítunk, aztán utunkat a Zsidónegyedben található Klauzál téri vásárcsarnok felé vesszük.

REGGEL

Mi az, amitől kikelsz az ágyból?

Kávé! A szemes kávét a szomszéd Apricot specialty kávézóból (Budapest, Bródy Sándor utca 17, 1088) vásároljuk, melyet a férjem egy barista profizmusával készít el az otthonunkban. Éjjel sokáig fent maradok ezért nehezen megy az ébredés, ehhez képest viszont legtöbbször 6.30-kor kelek. Ez az életem tragédiája, ezen pedig csak a kávé segít. Ha az időm engedi, a testemet jógával ébresztem, amit aztán egy növényi tejjel elkészített gyümölcsös vagy zöldséges smoothie-val jutalmazok.

Melyik a legtöbbet hordott ruhadarabod, amit még mindig szeretsz?

A családi szekrény vintage darabjai közül a kedvencem édesapám ballonkabátja a hetvenes évekből. Egy pofátlan Burberry koppintás, melyet a Jugoszláv Novitet gyártott. A Printa kollekció darabjait szintén állandóan viselem és tesztelem a tartósságukat, keresem felhasználásuk lehetőségeit. Ebből sokat tanulok, a tapasztalataimat pedig mindig beépítem a következő kollekció tervezésébe.

Miből meríted az inspirációt egy mozgalmasnak ígérkező naphoz?

Sétából. A belvárosi élet – talán egyetlen – óriási előnye, hogy minden könnyen megközelíthető gyalog is.  Az összes jó ötletem ilyenkor születik: a napsütésből, szélből, esőből vagy a városi forgatagból és építészetből merítkezve inspiráló gondolataim támadnak.


DÉLBEN

Hogyan hat a művészetedre, hogy Budapesten élsz?

Újvidéken nőttem fel a mai Szerbia területén, így más kultúrában szocializálódtam és más impulzusok értek, ez pedig befolyásolja a látásmódomat. Budapestet mindig is misztikusnak és varázslatosnak találtam így azt gondolom, talán nagyobb hatással van rám a város atmoszférája, mint olyasvalakire, aki itt született. Budapest gyakran jelenik meg az alkotásaimban is, szeretem ezen keresztül kifejezni, hogy épp mit jelent számomra.

Milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a vállalkozásodnak, hogy növekedni tudjon?

Inkább stabil stagnálásnak nevezném. A legnagyobb kihívás, hogy hű maradjak az alapelveimhez akkor is, ha az üzleti logika mást diktál. Tizenegy évnyi tanulás, kudarc, siker és tapasztalat után mondhatom, hogy értek a cégem vezetéséhez. Nem könnyű egy ilyen változékony gazdasági klímában kreatív és fenntartható márkát fejleszteni, ezért büszkeséggel tölt el hogy még mindig jelen vagyunk a piacon.

Honnan szerzed be leggyakrabban az ebéded, vagy a hozzávalóit?

Vegetáriánusként sokat főzök nyers hozzávalókból, melyeket többnyire a Klauzál-téri piacon (Budapest, Akácfa utca 42-48, 1072) szerzek be. Nagyon szeretem, hogy mindent be tudok szerezni zero waste módon a tejtermékektől egészen a húsokig (bár én nem, de a családom fogyaszt húst). A férjemmel szintén imádjuk a belváros egyik romkocsmájában elhelyezkedő Szimpla kert (Budapest, Kazinczy utca 14, 1075) vasárnapi őstermelői piacát, ahol a vásárlást mindig élőzenei aláfestés teszi különlegessé.


ESTE

Hol történnek a legizgalmasabb találkozások Budapesten?

Viccen kívül a Printában (Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10, 1075)! Az egyik legnagyobb erősségünk, hogy nagyon sokrétű közeget szólítunk meg, így rengeteg érdekes ember, inspiráló művész, bölcsész, fiatal és persze külföldi vendég is jár hozzánk, akik érzékenyek a divat és a fenntartható életmód iránt.

Hogyan telik számodra egy ideális este?

Az este a családé. Vacsora közben megbeszéljük a nap történéseit aztán társasozunk. Lefekvés előtt az agyam egy finom koffeinmentes teával nyugtatom és előveszem az épp aktuális könyvem. Azért ez nem mindig sikerül recept szerint! Gyakran előfordul, hogy késő estig dolgozom, ilyenkor megbontok egy finom bort és a munkára koncentrálok. Lefekvés előtt áttekintem az eltelt napot és hálát adok a dolgokért amiket már elértem.


BUDAPESTI HOT SPOT-OK ZITÁTÓL

Fotók: Földi Ádám

A legbensőségesebb helyek a városban

Padron Tapas bar – Budapest, Horánszky utca 10, 1085

Dobrumba – Budapest, Dob utca 5, 1074

Pesti Chutney by Allen Diwan – Budapest, Bródy Sándor utca 21, 1085

Egy forró nyári nap Budapesten

Nehru part – Budapest, Nehru part, 1093

Mikszáth Kálmán tér és a kis Lumen– Budapest, Mikszáth Kálmán tér, 1088

Gellért fürdő – Budapest, Kelenhegyi út 4, 1118

Zero waste és környezettudatos tippek Budapestről

Szatyorbolt – Budapest, Gyulai Pál utca 12, 1085

Ligeti csomagolásmentes Bolt – Budapest, Katona József utca 9-11, 1137

ArtKRAFT vintage bútorok – 1117 Budapest, Budafoki út 70

Legjobb reggeli és brunch

A nagy Lumen – Budapest, Horánszky utca 5, 1085

Gerlóczy Kávéház – Budapest, Gerlóczy utca 1, 1052

Menza étterem – Budapest, Liszt Ferenc tér 2, 1061

Közös kikapcsolódás családdal a városban

Budapest Makery – Budapest, Dob utca 38, 1072

Üzem Budapest kerámia workshopok – Budapest, Áchim András utca 126, 1194

Kirándulás a hármashatárhegyi repülőtéren – Budapest, Hármashatárhegy, 1037


Inkább nyomtatott formában olvasnál? Még megrendelheted a Hype&Hyper magazin első számát a Store oldalunkról!

továbbiak
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával
design

Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával

Cikkünkben Szöllősi Géza képzőművésszel beszélgetünk, aki sokak számára a Taxidermia mozifilm (2006) látványtervezőjeként ismert, azonban művészete ennél mégis jóval sokrétűbb. Gyere és merülj el a budapesti horror világában! Alapvetően tervezőgrafikát végeztél. Hogyan jutottál el odáig, hogy szerves anyagokból készíts műalkotásokat? Pesti külvárosi gyerekként a nyolcvanas években a képzőművészet úri huncutságnak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival izgalmas vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten