Távíró a 21. században | Telegraph

Távíró a 21. században | Telegraph

Manapság Olmützbe utazni szinte kötelező, ha az ember a cseh designt és építészetet szeretné még jobban megismerni. Az elmúlt néhány évben rengeteg új vállalkozással gazdagodott a város, és ezekkel végképp felkerült a térképre Csehország a design szerelmesei számára. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a Telegraph épülete is, mely a legfrissebb projektek közé tartozik Olmütz városát színesítve.


A Telegraph egy többfunkciós szerepet betöltő helyszín, amely összeköti a kultúrát, a munkát és a szabadidőt. Alapelvei közé tartozik a nyitottság és sokoldalúság, melyekkel számos felhasználási lehetőséget kínál mindenkinek, miközben ügyel a luxusminőségre is. Az egykori távírógyár épülete megőrizte funkcionális eredetiségét, mely az 1900-as évek kiváló építészeti kivitelezése mellett, mindenekelőtt a tevékenység jellegéből adódott. A távíró évszázadokon át tette lehetővé az embereknek, hogy kifejezzék magukat, megosszák, továbbadják, valamint fogadják egymás gondolatait. A mostani Telegraph célja ezeknek az értékeknek a felélesztése és a közösség újbóli kialakítása. Az épületben találkozhatnak a művészet szerelmesei, vállalkozók, szabadúszók és cégek.

A modernizált Telegraph elsődleges feladata kezdetektől a művészet közvetítése és támogatása volt kiállítások formájában. A művészet és a kultúra megkerülhetetlensége miatt az épület teljes földszintjét műtárgyak bemutatásának szentelték. Ez azért is fontos, mert a mindennapos rohanás miatt az embernek ritkán van ideje művészetre, hiszen napjaink nagy részét a munka tölti ki. Ezért is jött létre az újabb igény: a megfelelő munkakörnyezet kialakítása, hogy a lehető legélvezetesebben teljen a munkaidő a Telegraph-ban. Erre egy fantasztikus kávézó, valamint tárgyaló, irodák és pihenőzónák alakultak, melyek hamar a legkedveltebb részévé váltak az épületnek. Ehhez később csatlakozott a kulturális kikapcsolódás igénye is, melyre egy többfunkciós csarnok áll rendelkezésre. Ennek elsődleges funkciója nincs szigorúan meghatározva, de gyakran moziként, előadások, workshopok, konferenciák vagy egyéb kulturális rendezvények helyszínéül szolgál bárki számára. A Telegraph nyitott az ötletekre és mindig az aktuális igényeket kívánja kielégíteni.


A legfelső emeleten – ami jelenleg a legújabb – helyezkedik el a Loft, ami a Nyugat-Európára jellemző kislakásos kialakítással készült. A Telegraph Loft nem olcsó szállást kínál, sőt valószínűleg a legdrágábbak között van Csehországban. Semmihez sem fogható élményben lehet részünk, ha az éjszakát a helyi művészeti szcéna csúcsa körül töltjük egy olyan belső térben, ahol egyetlen részletet sem hagytak figyelmen kívül. A Loft ugyanis választ ad arra, hogyan lehet a kortárs cseh dizájnt a belső térbe integrálni. A rendezvényekre is bérelhető, de szállodai szobának is lefoglalható felső rész műalkotásokkal és belső kiegészítőkkel gazdagítva igyekszik megmutatni, hogy miként lehet együtt élni a kortárs művészettel.

Az eredményt tekintve a Telegraph egy ambiciózus projekt, amely túllép az iparági határokon. Több műfajnak helyet adó felépítése egy közös nevezőre épül, ami a szolgáltatás. A távíró működésének a közösség ereje ad értelmet, ez alakítja a mindennapokat az Olmütz városát meghatározó épületben.


Telegraph Olomouc | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Czechdesign

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az