Egyre jobban, vagy sehogy – Behind the scenes: Szalay József és Alföldi Barbara jégkrémkészítők

Egyre jobban, vagy sehogy – Behind the scenes: Szalay József és Alföldi Barbara jégkrémkészítők

Bár már vége a nyárnak, vannak olyan márkák és olyan alkotók, aki azért dolgoznak, hogy megőrizzék számunkra a nyár melegét. A napsütötte délutánok, a felhőtlenség érzése és a tengerpart szabadsága mind belesűríthetők egy dobozba, pontosabban egy jégkrémformába, ha valaki szívvel-lélekkel csinálja. Behind the scenes-sorozatunk aktuális epizódjában Nagytarcsa felé vettük az irányt: gyere velünk az Anjuna gyárába!


Sok történet indul úgy, hogy valaki egy cukrász- vagy szakácsdinasztia sarjaként kezd el a gasztronómiában tevékenykedni. Szalay József és az Anjuna márka története ennél jóval rendhagyóbb: ahogy mindenki hívja, Joe profi online pókeres volt, aki naphosszat töltött azzal, hogy a tehetségét és szerencséjét a kártyákkal kamatoztassa. Akkori társával, Szabó Milánnal azonban a 2010-es évek közepén gondolkodóba estek, hogy talán ideje lenne váltani, és csinálni valamit, amivel több élő kapcsolatuk lesz másokkal, és amivel létrehoznak valami mások számára is értékteremtőt. Egy az indiai Anjuna partján töltött nyaraláson meg is fogalmazódott a start gondolata – a jégkrémek ötletét az akkor népszerű „ice pop” adta, amit Amerikában láttak.

„Eleinte inkább üzleti alapon szemléltük a dolgokat, de aztán nagyon hamar beszippantott minket a jégkrémek világa.”

Néhány dologban biztosak voltak. Olyan terméket szerettek volna előállítani, ami hihetetlenül finom, magas minőségű alapanyagokból készül, mentes a főbb allergénektől, de közben játékos és egyszerűen szerethető. Szaktudás híján a legjobbakhoz fordultak tanácsért és képzésért, majd megrendelték a szükséges gépeket, alapanyagokat, kibéreltek egy üzemet, és munkához láttak. Gyorsan zajlottak az események, 2016-ban már meg is nyílt az üzletük a Lövőház utcában, majd nemsokára a Sas utcában is nyíltak az ajtók. A messziről jól felismerhető elefántfigura sokak számára működött útjelzőként: az arculat Mészáros Szani és a DekoRatio Studio munkáját dicsérte.

„Az első üzlet nyitásakor ott álltunk fél évnyi munkával és kísérletezéssel a hátunk mögött, és a vággyal, hogy Európa kedvenc jégkréme legyünk. Közben abban sem voltunk biztosak, hogy a Lövőház utcai közönségnek ízleni fog-e.”

2017-ben a vizes vb őket választotta hivatalos partnernek, ami derült égből villámcsapás volt a kicsi, bár növekvő csapat számára. Állták a sarat. Folyamatosan lépdeltek előre, számos jótékonysági projektben vettek részt, például nagy kutyásként partnerségre léptek a MFÖEK-kel (Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát!) és elindították az Anjuna a Kutyákért Alapítványt. (A banánból és mogyoróvajból álló Pupsicle vásárlásával őket támogatjuk, na meg a kiskedvencünket is.) 2019-ben jött az Interspar Hungaricool kampánya, aminek hála következő nyárra a lánc összes fagyasztójába bekerültek Magyarországon, de más bioboltokban, delikáteszekben, valamint a pozsonyi utcában lévő egységben is vásárolhatunk tőlük finomságot. A járvány berobbanásakor csatlakozott a csapathoz Joe régi barátja, Vincze Attila, akivel azóta is közösen építik a vállalkozást és akinek segítsége nélkül az Anjuna nem élte volna túl a 2020-as évet.

„Prémium alapanyagokból dolgozunk. Van, amit közvetlenül mi importálunk, de többségét olyan partnerektől szerezzük be, akik a legjobb hazai éttemeknek is beszállítói.”

Idén februárban egy nagy levegővel áttelepítették az üzemet Káposztásmegyerről Nagytarcsára, 800 négyzetméterre. Itt 6+2 fő dolgozik a szezonban azért, hogy az ország minden pontjára eljuthassanak a jégkrémek. Alapvetően egy nap egy íz készül, de ha szükséges, ez növelhető 4-5-re is. Először kimérik az alapanyagot, ami leginkább gyümölcspüré, csokoládé, olajos magvak, kókusz- és rizstej, illetve nádcukor vagy maltitol. Ezután összeöntik, pürésítik, és mehet a formákba, majd beleteszik a fapálcikát is.

Nagyjából 20 perc kell ahhoz, hogy a jégkrém megfagyjon – ezután egy melegvízzel teli kádba mártják, amitől elengedi a formát. Kihúzzák és egy másik gép segítségével sorba rakják, ezután kap lebomló PLA-fóliát és papírdobozt. Bizonyos ízek kétrétegűek vagy töltöttek, ekkor az öntési-fagyasztási folyamatot duplázzák. Egyszerre 412 db dermed, óránként pedig kb. 1000 db gyártására képesek. Bár a legtöbb fázist gépek segítik, kell hozzá az emberi munka – szívmelengető látni azt a jókedvet és odaadást, amivel a csapat dolgozik. Különösen kedves, hogy Joe párjával, a szintén a márkán dolgozó Alföldi Barbival annyi időt tölt kint, hogy jobbnak látták az otthonukat is ide telepíteni, egészen konkrétan az üzem fölé.

„Hogy mi jön ezután? Azt még mi sem tudjuk. Egy biztos: fel akartunk építeni valamit, majd időközben meg is szerettük. Most pedig itt a felelősség, magunkért és a csapatért. Kitartunk, amíg csak lehet.”

És hogy milyen egy Anjuna ice pop? Színes, gyümölcsös, vagy éppen csokis, olajos magvas, de főleg elképesztően tiszta ízű. Rengeteg változatból lehet választani, csokis-mogyoróstól Joe kedvenc pisztáciáján át Barbi pekándiós-vaníliás változatáig. A szupergyümölcsös málna-lime vagy morelló meggy-vanília és a klasszikus kókusz megférnek egymás mellett, de folyamatosan kísérleteznek új ízekkel. Sőt, a saját boltjaikban vegán csokidipet és toppingot is kérhetünk, de acai tálat is választhatunk a Viblance granoláival. Tervek pedig mindig vannak: jelenleg is az export piacra lépésen, valamint új, akár télen is bevethető termékeken dolgoznak. Mert mindig kell valami, amitől kisüt a Nap.


Anjuna | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Gaál Dániel

továbbiak
Helló, gyakornok!
news

Helló, gyakornok!

Kedves designrajongók, kritikusok és kreatívok, várunk titeket a Hype&Hyper csapatába! Csatlakozzatok gyakornoki programunkba, és mutassátok be velünk együtt a közép-kelet-európai régió legmenőbb kreatív tartalmait! A szerkesztőségünk célja, hogy összegyűjtsük és bemutassuk azokat az egyedi történeteket, karaktereket és projekteket, amelyek a világ ezen részét alakítják. Csapatunk több gyakornoki pozícióba is
Aszteroidába csapódott a NASA űrszondája
news

Aszteroidába csapódott a NASA űrszondája

Szándékosan csapódott a NASA űrszondája egy aszteroidába, hogy a történelem első éles bolygóvédelmi tesztjét hajtsák végre. Katasztrófafilmekből is ismerős lehet a szituáció, hogy annak érdekében, hogy egy a Föld felé tartó aszteroida megsemmisítő pusztítással járó becsapódását megelőzzék, egy bátor csapat megpróbálja eltéríteni az objektumot, hogy az elkerüljön bennünket. Ez mindeddig
A fragmentumokból felépülő nő – Drozdik Orshi kiállítása Budapesten
art

A fragmentumokból felépülő nő – Drozdik Orshi kiállítása Budapesten

Milyen szerepe van a nőknek a tudományos és művészeti életben? A patriarchális hagyományokkal szembemenve erre kérdez rá Drozdik Orshi a budapesti Mai Manó Ház legújabb kiállításán. Fényképezés, irodalom, feminizmus, performansz, szobrászat, festészet, rajzinstalláció, videó: Drozdik Orshi sokrétű alkotói világának egy húszéves periódusát ismerhetjük most meg a Mai Manó Ház főként