Hófedte hegyi tavak a régióban, amiket télen is érdemes meglátogatnod | TOP 5

Hófedte hegyi tavak a régióban, amiket télen is érdemes meglátogatnod | TOP 5

Mindenki vágyik egy kis kikapcsolódásra a hidegebb hónapokban is, ezért olyan szemet gyönyörködtető hegyi tavakat és tengerszemeket gyűjtöttünk össze a régióból, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. Ezeken a magaslati tájakon garantáltan harapni lehet a friss levegőt, miközben a jeges, hideg időben kellemesen simogatnak a téli napsugarak. Ha aktívabb pihenést keresünk, akkor sem kell messzire mennünk, hiszen a legtöbbjük közelében síelésre is adódik lehetőség.


Bohinji-tó | Szlovénia

Szlovénia legnagyobb természetes tava Bledtől csupán 30 kilométerre fekszik.
A Triglav Nemzeti Park szívében található Bohinji-tó az idealizált téli tájkép minden szépségével rendelkezik, ráadásul egészen érintetlen. A környéken korcsolyázni, lovagolni, síelni és wellnesezni is lehet, vagy akár kipróbálhatjuk a hótaposó sétát (snowshoeing) a helyi ösvényeken.

Forrás: Travel Slovenia

Jasna-tó | Szlovénia

A szintén a szlovéniai Triglavban, a Pisnica folyó mellett, Kranjska Gora üdülőtelepülésénél található festői tó változatos szálláslehetőségeket és pompás kilátást kínál a hegyekre. A Jasna-tó valójában két összekapcsolt mesterséges tavat jelent, amit a gleccserekből érkező víz táplál, és amelyek nyáron egyébként fehér, homokos partjukkal vonzzák a fürdeni vágyókat.

Forrás: Flickr, Aleš Krivec

Bilea-tó | Románia

A romániai Kárpátok egyik legszebb hegyvidéki térségének kellős közepén helyezkedik el a Bilea gleccsertó. Könnyen megközelíthető a legendás transzfogarasi hegyi útról, nem kevesebb mint 2034 méteres tengerszint feletti magasságban. Közvetlenül a partján egy chalet-ban szállhatunk meg, de ha még ennél is különlegesebbet szeretnénk, akkor a Bâlea Jéghotelt érdemes kipróbálni. Igen, itt valóban jégből van minden, még az étkező és az ágyak is. Ha már erre járunk, akkor felfedezhetjük a Kecske-tavat és a Bilea-vízesést is.

Rudabányai-tó | Magyarország

Az ország keleti csücskében található Rudabányán mesterségesen létrejött bányatóról van szó, a helyi vasércbánya külszíni fejtéséből maradt fenn. Hazánk legmélyebb állóvizének érdekessége az azt övező vöröses hegyvonulat és a türkiz víz káprázatos kontrasztja. Sokan a ,,borsodi tengerszemként" ismerik, a környékén körbevezető tanösvény alapvetően az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a víz közelségére, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít. Az üledékes kőzetrétegekben ugyanis 10 millió éves maradványokat tártak fel a kutatók, de az egykor itt élt orrszarvúk, őslovak és masztodonok mellett az ember és a jelenkori emberszabású majmok közös ősének számító Rudapithecus hungaricus állkapocstöredéke is előkerült, amely páratlan lelet a maga nemében.

Forrás: Csodálatos Magyarország
Forrás: Csodálatos Magyarország

Ohridi-tó | Albánia, Macedónia

A Macedónia és Albánia határán fekvő Ohridi-tó a Balkán legmélyebb és egyben a világ legrégebbi tava. Kristálytiszta vize 22 méteres mélységig átlátszó, így a gazdag, változatos élővilág és a partmenti kolostorok mindenképpen megérnek egy kirándulást. A Petrino-hegy lejtőin fekvő Velestove falunál pedig lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, ahonnan megcsodálhatjuk az azt övező hegygerincet is.

Fotók:  Attila Tamás, Aleš Krivec
Forrás: Csodálatos Magyarország, Europe in Winter

továbbiak
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek
Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők
lifestyle

Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők

Van, aki fogékonyabb arra, ahogy az élet terelgeti, más kacifántosabb úton jut el a neki megírt sorsig. Azonban amikor a helyünkön vagyunk, hirtelen formát ölt minden – néha akár agyagból. Ismerd meg Gyalog Eszter és Lukács András (Luki), a Marēk kerámiaműhely alapítóinak történetét. Nem is olyan régen, szinte még egy másik