Hófedte hegyi tavak a régióban, amiket télen is érdemes meglátogatnod | TOP 5

Hófedte hegyi tavak a régióban, amiket télen is érdemes meglátogatnod | TOP 5

Mindenki vágyik egy kis kikapcsolódásra a hidegebb hónapokban is, ezért olyan szemet gyönyörködtető hegyi tavakat és tengerszemeket gyűjtöttünk össze a régióból, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. Ezeken a magaslati tájakon garantáltan harapni lehet a friss levegőt, miközben a jeges, hideg időben kellemesen simogatnak a téli napsugarak. Ha aktívabb pihenést keresünk, akkor sem kell messzire mennünk, hiszen a legtöbbjük közelében síelésre is adódik lehetőség.


Bohinji-tó | Szlovénia

Szlovénia legnagyobb természetes tava Bledtől csupán 30 kilométerre fekszik.
A Triglav Nemzeti Park szívében található Bohinji-tó az idealizált téli tájkép minden szépségével rendelkezik, ráadásul egészen érintetlen. A környéken korcsolyázni, lovagolni, síelni és wellnesezni is lehet, vagy akár kipróbálhatjuk a hótaposó sétát (snowshoeing) a helyi ösvényeken.

Forrás: Travel Slovenia

Jasna-tó | Szlovénia

A szintén a szlovéniai Triglavban, a Pisnica folyó mellett, Kranjska Gora üdülőtelepülésénél található festői tó változatos szálláslehetőségeket és pompás kilátást kínál a hegyekre. A Jasna-tó valójában két összekapcsolt mesterséges tavat jelent, amit a gleccserekből érkező víz táplál, és amelyek nyáron egyébként fehér, homokos partjukkal vonzzák a fürdeni vágyókat.

Forrás: Flickr, Aleš Krivec

Bilea-tó | Románia

A romániai Kárpátok egyik legszebb hegyvidéki térségének kellős közepén helyezkedik el a Bilea gleccsertó. Könnyen megközelíthető a legendás transzfogarasi hegyi útról, nem kevesebb mint 2034 méteres tengerszint feletti magasságban. Közvetlenül a partján egy chalet-ban szállhatunk meg, de ha még ennél is különlegesebbet szeretnénk, akkor a Bâlea Jéghotelt érdemes kipróbálni. Igen, itt valóban jégből van minden, még az étkező és az ágyak is. Ha már erre járunk, akkor felfedezhetjük a Kecske-tavat és a Bilea-vízesést is.

Rudabányai-tó | Magyarország

Az ország keleti csücskében található Rudabányán mesterségesen létrejött bányatóról van szó, a helyi vasércbánya külszíni fejtéséből maradt fenn. Hazánk legmélyebb állóvizének érdekessége az azt övező vöröses hegyvonulat és a türkiz víz káprázatos kontrasztja. Sokan a ,,borsodi tengerszemként" ismerik, a környékén körbevezető tanösvény alapvetően az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a víz közelségére, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít. Az üledékes kőzetrétegekben ugyanis 10 millió éves maradványokat tártak fel a kutatók, de az egykor itt élt orrszarvúk, őslovak és masztodonok mellett az ember és a jelenkori emberszabású majmok közös ősének számító Rudapithecus hungaricus állkapocstöredéke is előkerült, amely páratlan lelet a maga nemében.

Forrás: Csodálatos Magyarország
Forrás: Csodálatos Magyarország

Ohridi-tó | Albánia, Macedónia

A Macedónia és Albánia határán fekvő Ohridi-tó a Balkán legmélyebb és egyben a világ legrégebbi tava. Kristálytiszta vize 22 méteres mélységig átlátszó, így a gazdag, változatos élővilág és a partmenti kolostorok mindenképpen megérnek egy kirándulást. A Petrino-hegy lejtőin fekvő Velestove falunál pedig lenyűgöző kilátás nyílik a tóra, ahonnan megcsodálhatjuk az azt övező hegygerincet is.

Fotók:  Attila Tamás, Aleš Krivec
Forrás: Csodálatos Magyarország, Europe in Winter

továbbiak
Nehéz nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról – interjú a posztszovjet örökségről
strategy

Nehéz nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról – interjú a posztszovjet örökségről

Grúzia egy kicsi, keresztény ország a Kaukázus szívében, melyet ellenséges, többnyire muszlim népek vesznek körbe, akik akadályozzák a grúzok függetlenségét és boldogulását. Nino Kotolashvili grúz történésszel beszélgettünk. A szovjet utódállamokban gyakran nehézségekbe ütközik a történelem értelmezése, a közös narratívák feltérképezése. Nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról pedig még ennél is
Művészi törékenység frontvonalban | Sofika Ceramics
design

Művészi törékenység frontvonalban | Sofika Ceramics

Sofia Gorbachevska formai kialakításai a folyamatos önkeresést, felfedezést és fejlődést tükrözik. De vajon miben rejlik a Sofika Ceramics egyedisége? Cikkünkben az ukrán keramikust kérdeztük, mit jelent számára a hivatása. „Sokáig nem gondoltam arra, hogy saját márkát hozzak létre, egyszerűen csak folytattam azt, amit a felsőoktatási tanulmányaim elvégzése után elkezdtem és
Budapest a művészek szemével | TOP 5
design

Budapest a művészek szemével | TOP 5

Pezsgő élet, megannyi gyönyörű épület, virágzó kultúra. Ez az, ami minden Budapestre látogató figyelmét megragadja. De vajon mi, akik itt élünk, tudjuk ilyen szemmel nézni a várost, ahol a mindennapjainkat töltjük? Mai válogatásunkban olyan alkotókat gyűjtöttünk össze, akik saját szűrőjükön át mutatják meg a budapesti lét természetét, annak minden pozitív