Élet a felhőben | Modernista ház Kaliforniában

Élet a felhőben | Modernista ház Kaliforniában

A modernizmus szigorú formáihoz organikus, gömbölyded vonalvezetés párosul ebben a kaliforniai házban, mely egy fiatal pár otthona.

A modernista stílus sokak számára jelenti az alfát és az omegát, azonban mások – valószínűleg ők vannak kevesebben – túl szigorúnak, esetleg élettelennek is tartják azt. Egy kaliforniai pár is épp ezekkel a szavakkal írta le otthonát, mikor megbízta a San Francisco-i OPA építész irodát háza átalakításával. Valami sokkal vibrálóbbra, harmonikusabbra, rugalmasabbra vágytak – a lebegés érzetére.

Erről az alapelképzelésről az építész iroda a felhős égboltra asszociált. Az 1995-ben épült házat ezért felhőket idéző, súlytalanul lebegő installációkkal toldották meg, melyek teljesen felülírták a modernista atmoszférát.

A fehér színű, alumíniumlemezekből, sűrű habszivacsból, betonból és rétegelt lemezből készült kiegészítéseket – melyekre a tervezők is inkább szobrokként hivatkoznak – először papíron skiccelték le, onnan vezették át a terveket számítógépre, majd robotikusan gyártották le azokat.

A ház strukturális átalakítása után az installációk ötlete intuitívan született meg a tervező, Luke Ogrydziak fejében. A projektben az a szuper, hogy a végeredmény anélkül lett álomszerű, hogy szürreális lenne. A tulajdonosok úgy lebeghetnek, hogy közben a talajon maradnak.

OPA | Web | Instagram

Forrás: Wallpaper

továbbiak
Átadták az idei Beazley Designs of the Year díjakat
design

Átadták az idei Beazley Designs of the Year díjakat

A London Design Museum idén is kihirdette a Beazley Designs of the Year nyerteseit: húsmentes hamburgerpogács, a koronavírus vizualizációja és tüntetésperformansz is szerepel az idei évi díjazottak között. A nyertes munkákból kirajzolódik, hogy a versenyben idén az etikus fogyasztói magatartás, a demokrácia és a pandémia témái voltak napirenden, a díjazott
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Ha azt mondjuk, gasztrodigitalizáció, a kifejezés hallatán talán többeknek felszalad a szemöldöke, holott valójában mind ismerjük a szó jelentését. A legkézenfekvőbb, ami eszünkbe juthat, az az online ételrendelés, ami nélkül manapság bizonyára kevesen tudnák elképzelni az életüket, nem csak kényelmi szempontból. A karanténhelyzet sokunkat nevelt rá az online vásárlásra: megtanultuk,
Kortárs és időtlen | T Lamp
design

Kortárs és időtlen | T Lamp

A horvát Regular Company designstúdió által tervezett lámpa egyszerű, mégis egyedi eleme lehet lakásunknak. A multidiszciplináris fókuszú Regular Company a formatervezés, az enteriőrtervezés, a márkaépítés és a digitális tervezés területén is tevékenykedik; kifinomult bútordarabjaik számos nemzetközi díjban részesültek. Ikonikus darabjaik közé tartozik a T Lamp névre hallgató lámpa, amelyet még