Átadták az idei Beazley Designs of the Year díjakat

Átadták az idei Beazley Designs of the Year díjakat

A London Design Museum idén is kihirdette a Beazley Designs of the Year nyerteseit: húsmentes hamburgerpogács, a koronavírus vizualizációja és tüntetésperformansz is szerepel az idei évi díjazottak között.

A nyertes munkákból kirajzolódik, hogy a versenyben idén az etikus fogyasztói magatartás, a demokrácia és a pandémia témái voltak napirenden, a díjazott projektek pedig jól demonstrálják, hogyan tud a design a társadalmi problémákra és klímakérdésekre lehetséges megoldásokat ajánlani.

Az abszolút győztes projekt (amely Közlekedés kategóriában is nyertes lett) az amerikai-mexikói határon 2019-ben felállított libikóka-installáció, a „Teeter-Totter Wall” lett. Ronald Rael és Virginia San Fratello, illetve a Colectivo Chopeke munkájának egyik oldala az egyik, másik vége a másik országba nyúlik át, így a fal által elválasztott gyerekek együtt játszhattak.

Az építészeti projektek közt a Social Design Collaborative által tervezett ModSkool nyert. A helyi anyagokból és technikákkal készülő elemekből gyorsan felépíthető iskolákat állítanak Indiában a farmerközösségek számára.

Terméktervezés kategóriában az Impossible Foods által előállított húsmentes Impossible Burger 2.0-t díjazták, Divat kategóriában pedig a gendersemleges designnal, vegán bőrből készülő Telfar táskák nyertek.

A legjobb grafikai projektnek járó díjat Alissa Eckert és Dan Higgins munkája, a SARS-CoV-2 3D-ábrája nyerte.

Digitális kategóriában a chillei Colectivo LASTESIS tüntetés-performansza, az „Un violador en tu camino” nyert, amely a nőkkel és LGBTQ-közösségekkel szemben elkövetett szexuális erőszak elleni megmozdulásként indult el 2019-ben.

Aktivistaprojekt lett a közönségdíj nyertese is: a mini Stonehenge-téglaépítményeket a 2019-es hongkongi tüntetések ideje alatt, a rendőrautók feltartásának céljából helyezték ki a tüntetők.


Beazley Designs of the Year | Web

Forrás: Wallpaper

továbbiak
Idén tavasszal újra Budapesti Építészeti Filmnapok!
architecture

Idén tavasszal újra Budapesti Építészeti Filmnapok!

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében idén a Toldi moziban március 4-7. között, a Távmoziban pedig március 8-17. között rendezik meg a 13. Budapesti Építészeti Filmnapokat. A fesztivál jelszava idén Reconnect, azaz újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között. Ebben az évben több mint egy tucat, díjakkal
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Ha azt mondjuk, gasztrodigitalizáció, a kifejezés hallatán talán többeknek felszalad a szemöldöke, holott valójában mind ismerjük a szó jelentését. A legkézenfekvőbb, ami eszünkbe juthat, az az online ételrendelés, ami nélkül manapság bizonyára kevesen tudnák elképzelni az életüket, nem csak kényelmi szempontból. A karanténhelyzet sokunkat nevelt rá az online vásárlásra: megtanultuk,
Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura
architecture

Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura

Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a keskeny téglaház két ötfős család otthonaként működik – ráadásul nagyon is jól. Ljubljana Rožna Dolina kerülete az 1930-as évekig a szlovén főváros egyik legelőkelőbb villanegyedének számított. Ezt követően számos átalakuláson ment keresztül: először olcsóbb, alacsonyabb színvonalú lakóházak jelentek meg benne, melyek idővel gondozatlan kertekkel