Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket.


A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt.

A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk is megjelent: a Roncs, a Bűn/ártatlanság - szag/illat és a Közép-Kelet-Európa közhelyei. Ezekben a kiadványokban a szétesett Jugoszlávia és a délszláv háborúk okozta katasztrófák képzőművészeti és irodalmi revizionálását tűzték ki célul. Emellett pedig természetesen azt is, hogy párhuzamokra, vagy éppen eltérésekre világítsanak rá a régiós művészek alkotásaiban, esztétikai gondolkodásában, vagy éppen emlékezetében.

S61 Trauma Nosztalgia I., 2012-13

Freud óta tudjuk, hogy a traumatikus eseményben minden esetben maradni fog valami, ami megközelíthetetlen, valami mitologikus, amit racionálisan képtelenek vagyunk megmagyarázni. Ez a megállapítás éppúgy igaz a nosztalgiára is, melynek lényege az elvágyódás egy letűnt — talán valójában sohasem létezett — múlt irányába. Mindkettő átszínezi a múltat, ezért perspektívájukból a múlt már nem pusztán az, amit közvetlenül átéltünk, ellenben sok mindent elárul arról, hogyan van jelen mind a mai napig a különböző nemzetek emlékezetében.

Az első kettő, 2013-ban és 2016-ban megjelent kiadványokban a grafikai munkákat különböző szövegek is kiegészítik, azonban az utolsó, 2019-es kiadvány már kizárólag a grafikákra fókuszál.

S66 Trauma Nosztalgia II. visual könyv, 2016

A kiadvány magyar alkotói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Győrffy László, aki a budapesti horror emblematikus alakja, vagy éppen Kovács Lehel, akiről a Hype&Hyper hasábjain mi is írtunk már korábban.

A Symposion Kiadó termékei megrendelhetőek a VALAMI HAZAI webshopjából.

Borítókép: Győrffy László

Symposion Kiadó | Facebook | Instagram

Forrás: valamihazai, varfok-galeria

továbbiak
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Palvin Barbara az egyik főszereplője Eva Vik horrorfilmjének
lifestlye

Palvin Barbara az egyik főszereplője Eva Vik horrorfilmjének

A filmben egy titkos szekta egy új kígyó–ember fajközi lényt hoz létre. A 2022-es Tribeca Filmfesztiválon X-díjra jelölt cseh író és rendező, Eva Vik a fajok közötti fejlődés lehetőségeit vizsgálja a Serpentine című rövidfilmben, amelynek főszereplői Palvin Barbara magyar modell, Soo Joo Park amerikai modell és Luke Brandon Field
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek