Emlékek és képek – kelet-európai művészportrék a Verzió Filmfesztiválon

Emlékek és képek – kelet-európai művészportrék a Verzió Filmfesztiválon

A 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon idén is számos megrázó és inspiráló történetet láthatunk. Most négy olyan filmet ajánlunk, amelyek egy-egy jelentős kelet-európai művészt mutatnak be.

Törékeny emlékezet

Leonyid Burlaka neves szovjet operatőr, az Odessza Filmstúdió munkatársa volt, olyan filmekben dolgozott, mint például a Hűség, amelynek rendezője, Pjotr Todorovszkij az 1965-ös Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb első rendezés díját. Unokájának, az ukrán Ihornak ugyanaz a szakmája. Ihor véletlenül rátalál nagyapja megrongálódott fotóarchívumára, ám eközben Leonyidnál Alzheimer-kórt diagnosztizálnak. Leletmentés az 1960-as évek Szovjetuniójából roncsolt, felismerhetetlen fényképek és elveszett, töredékes emlékek között.


Töredékek a paradicsomból

Egy másik híres kelet-európai filmrendező, a litván Jonas Mekas naplófilmjeiben a saját életét dokumentálta. Miután 1949-ben az Egyesült Államokba emigrált, élete végéig foglalkozott a hazájának elhagyásával járó veszteséggel. Mekasnál azonban a traumákon mindig átsugárzik a szépség (mint például a 2000-es As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty című filmjében), a Töredékek a paradicsomból filmben pedig eddig soha nem látott kazettákból és kiadatlan hangfelvételekből is láthatók és hallhatók részletek.


A magunk módjára üvölteni

Kassák Lajos mind íróként, költőként, mind képzőművészként a huszadik századi magyar művészet egyik legjelentősebb alakja. Ugyanakkor ellentmondásos figura is, aki a saját útját járta, ezért sok mindenkivel összeveszett, így sehova nem tartozott igazán, viszont őszintén hitt a művészet társadalomformáló erejében. Mi az öröksége, mit mondhat nekünk? A film Kassák dilemmáira keresi a választ magyar és szlovák művészek szemszögéből.


Florian szerint a végtelen

Florian Jurijev kijevi építész Lev Novikovval együtt tervezte az ukrán főváros egyik ikonikus épületét, az Ukrán Tudományos és Technológiai Intézetet – amelyről már nálunk is olvashattatok. Az 1971-ben átadott épületet ötven évvel később, Florian kilencvenedik születésnapján bérbe adta a város egy ingatlanfejlesztőnek, aki bevásárlóközpontot akar belőle csinálni. Az építész mindezt nem hagyja annyiban. A filmben ugyanakkor Florian többi oldalát is megismerhetjük, ugyanis festett, zenét szerzett és filmeket is forgatott, utóbbiak közül több felvételt most láthatunk először. Portré egy különleges és kiemelkedő művészről.

19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2022. november 8–20.
Részletes program és további információ: verzio.org

továbbiak
Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek
lifestyle

Az ukrán UBiennale alkotásai idén decemberben is láthatóak lesznek

2021-ben rendezték meg az első Ukrán Digitális és Médiaművészeti Biennálét. Az áramszünetek ellenére idén Kijevben, Lvivben és Ungváron ukrán és nemzetközi művészek olyan munkáit mutatják be, amelyek szerepeltek a tavalyi rendezvényen. Az első UBiennale tizenöt ország művészeitől több mint ötven alkotást mutatott be, köztük VR, AR, videóművészeti, kinetikus és NFT
A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje
lifestyle

A 125 éves hamburgi városháza lenyűgöző belseje

David Altrath német fotográfus két éven keresztül dokumentálta a hamburgi városházát, amely 2022-ben lett 125 éves. Hamburgban az 1842-es nagy tűzvész után 1897-re készült el az új, historizáló stílusú városháza, amely 112 méteres magasságával uralja a városközpontot. Altrath a hatalmas épület belső tereit örökítette meg, amely számos állami intézménynek és
Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja
lifestyle

Hógömbbe zárt Karácsony | Az Amazon ünnepi reklámja

A világjárvány, a háború és a megélhetési nehézségek miatt a márkák a korábbi klisés és giccses karácsonyi történetek helyett az őszintébb hangvételű megközelítést választották az ünnepi hirdetéseikhez. Ez a valósághű ábrázolás mondható el az Amazon idei reklámfilmjéről is, amely mert újat mutatni a karácsonyi történetekben. Az elmúlt pár év mindenki