Hogyan élhet tovább egy 18. századi erdei pajta?

Hogyan élhet tovább egy 18. századi erdei pajta?

A világhírű cseh design nem csak a nagyvárosokban virágzik, hanem begyűrűzik a hegyes-völgyes vidékekre is. Az opavai WMA architekti egyik friss projektje legalábbis úgy használja a kortárs lehetőségeket, hogy tökéletesen beleillik a tervezést körbeölelő erdei környezetbe. De mit jelenhet ez a gyakorlatban? Mit tartalmazhat egy olyan kaliberű épület, amely úgy idomul a természetes közegéhez, hogy közben maximálisan megfelel a jelenlegi trendeknek?

Kandalló, szauna, szabadtéri grill és egy kőpince is található azon a telken, ahol eredetileg egy tipikus, 18. század végi istállóval kiegészített faház állt. A megrendelő minden erőfeszítésének ellenére az épület rekonstrukciójának eredeti terve nem valósult meg, de ettől függetlenül szellemiségében a korábbi évszázadok természetközeli építészetét képviseli. Nem is lehetne másképp, hiszen a ház a Beskydy tájvédelmi körzeten belül fekszik, a völgyre néző panoráma a legközelebbi falun túl elér egészen az Ondřejník-hegységig. A ház elrendezését az időjárási viszonyokhoz igazodva az uralkodó szélirányra, a terep lejtésére, a 600 méteres tengerszint feletti magasságra és a kilátásra tekintettel alakította ki a WMA architekti csapata.

Az ingatlanon egy három méter mély tó is kialakításra került, ami jelenleg a vidrák élőhelyeként szolgál, kiegészülve a tó eredeti lakójával, a szivárványos pisztránggal. A tó hozzájárul a ház körüli ökoszisztéma kialakításához, ami segíti a természetbe való integrálódását. A felhajtó mellett található az eredeti pince, amely jelenleg még renoválás alatt áll. A külső terek kialakításánal megfigyelhető, hogy az erdő közelsége ellenére is elkülönül a vadontól. Ettől függetlenül létrejön az ember és a természet közti határvonal, mivel minimális kerítés sem található, mégis elkezdődik a párbeszéd a két közeg között.

A mostani épület tágas, de nem a klasszikus értelemben vett családi háznak tervezték. A tulajdonos csak az év egy részében használja az épületet, amikor itt, szülőhazájában tartózkodik. Azt azonban nem tartja kizártnak, hogy nyugdíjas éveiben végleg ide költözik – az épület is ezt a szándékot tükrözi.

A belső koncepció száz százalékban a külső térhez igazodik, amit legkönnyebben az óriási ablakokkal lehetett elérni. A beruházó szándéka elsősorban az volt, hogy megőrizze az eredeti Beskydy épületek, az úgynevezett Pasekář „szellemét”, amelyek az előző században a környéken álltak. Az épülethez vörösfenyőt és helyi eredetű köveket használtak. A vörösfenyő rönköket télen az erdőben betakarították, több évig tárolták száradásig, majd a helyi, még működő 19. századi fűrésztelepen dolgozták fel.

A háromrétegű ablakokat méretük és az időjárási viszonyok miatt speciálisan kellett kialakítani. Például egy alpesi körülmények között történő gyártásra szakosodott osztrák ablakgyártó megtagadta a megrendelés végrehajtását, miután megtudta a környék szélsebességét. Ezzel a feladattal azonban egy cseh cégnek sikerült kompromisszumot kötni.

A belső térben a külsővel megegyező anyagokat használtak, de kiegészítve a tulajdonos korábbi életéhez kapcsolódó, jellegzetes elemekkel, mint az Afrikából származó óriási törzsi dísztárgyak, amik grandiózus méretükből fakadóan uralják az enteriőrt. Ezzel a módszerrel megtartották a külső-belső harmóniát, miközben még személyesebbé varázsolták a helyet.

A ház atipikus eleme a hálószoba négyzet alakú ablaka. A többi helyiségben az ablakok a padlótól egészen a mennyezetig felfutnak, így elsőre szokatlan megoldásnak tűnik – pedig az ablak funkcióján túl fontos dekorelemként is szolgál. A tömör vörösfenyőből készült keret olyan hatás kelt, mintha egy festmény kelne életre a falon. Kinézve az erdei panorámában gyönyörködhetünk, amely évszaktól függetlenül díszíti a hálószobát.

A projekt megvalósítása nyolc év volt, mivel a tulajdonos leterheltsége miatt csak rendszertelenül és az év nagyon korlátozott részében volt jelen, de mégis személyesen szerette volna felügyelni az építkezést. Ez a fajta együttműködés mindkét félnek megfelelt, a WMA építészeinek és a befektetőnek egyaránt. A megvalósítás teljes ideje alatt intenzív párbeszéd zajlott, aminek köszönhetően egy valóban személyre szóló, de építészeti szempontból kihívással teli projekt született.

Fotók: Jiří Alexander Bednář

WMA architekti | Web | Facebook
Forrás: WMA architekti, Czech Design

továbbiak
Így forradalmasítja a mesterséges intelligencia a fogyasztói társadalmat!
business

Így forradalmasítja a mesterséges intelligencia a fogyasztói társadalmat!

A technológiai forradalom a csúcsra ért, a mesterséges intelligencia pedig olyan lehetőségeket rejt, amit álmunkban sem gondolnánk—fejlődés, együttműködés, kényelem. Pár dolog, amiben az MI segíthet. Nancy Rademaker előadásán jártunk! Pár nappal ezelőtt kipróbáltam a DALL.E mesterséges intelligenciát, amely képeket, grafikákat, festményeket generál. Az eredmény egészen lenyűgöző volt. 15
Rekorder szezon után nyit újra a Budapest Park
lifestlye

Rekorder szezon után nyit újra a Budapest Park

A fővárosi koncerthelyszín korábban soha nem látott embertömeget vonzott tavaly, április 27-én pedig már a tizenkettedig évadát indítja. A tavalyi rekord nézőszám után április 27-én nyitja tizenkettedik évadát a Budapest Park, és bőven van esélyük újabb csúcsot állítani az idei évben, hiszen soha nem látott ütemben fogynak a jegyek. Már
150 év alatt Budapest körül Koniorczyk Borival
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Koniorczyk Borival

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, illetve a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de minimum százötven) szállal kötődnek hozzá.