Essence of Hungary | Balaton

Essence of Hungary | Balaton

A magyar tenger. Közép-Európa legnagyobb tava. Az ország nyári központja. Az ezerarcú Balaton minden bizonnyal az egyik legismertebb és legkultikusabb magyar térség, amit hosszú idő óta élveznek a helyiek és a turisták, kortól és társadalmi csoporttól függetlenül.

fotó: Wertán Botond

Az 59 800 hektár területen fekvő vizes élőhely magyar neve valószínűleg a szláv blato, boloto vagyis mocsár, láp szóból ered. Már az őskorban lakott volt, később a rómaiak is felfedezték maguknak, aztán az 1055-ben alapított Tihanyi Apátság működése határozta meg évszázadokon át a környék életét. Később, a 19. században nagyszabású tudományos programok kezdődtek a felfedezésére, és ekkor alapította Gróf Festetics György Keszthelyen Európa első mezőgazdasági felsőfokú intézményét is. A reformkorban Balatonfüred az ország egyik szellemi központja lett, ahova a kor arisztokráciája és a legnevesebb művészek is gyakorta jártak. Az igazi fürdőélet beindulására viszont 1861-ig kellett várni. Ez a dátum a Pest-Budát Nagykanizsával összekötő vasút megépítéséhez köthető. Rá száz évvel, az 1960-as években vált aztán valóban széles körben is elérhetővé a balatoni nyaralás: 15 000 különféle apartman, szálloda, gyerektábor és üdülő épült fel.  A 70-es és 80-as években pedig egyre több nyugati, főleg német turista is érkezett, akik a vasfüggöny másik felén élő rokonaikkal és barátaikkal vakációzhattak itt.

A mai napig fürdőzök, naphosszat strandon ejtőzők, vízisportok kedvelői, hajókázók és vitorlázók, Balaton körbebiciklizők, az éjszakai élet, zenei fesztiválok, kulturális események vagy a régi templomok, borvidékek, kirándulások, gyógyfürdők kedvelői is mind-mind meg tudják itt találni a számításaikat. A napos órák évi száma a Francia Riviéráéval vetekszik, a sekély víz könnyedén elérheti a 20 – 26 °C-ot. A vidéket karakteres nosztalgikus atmoszféra hatja át, amire a szocialista építészeti hagyaték és retro strandok is rásegítenek. Az északi és a déli part hasonlóan mást hangulatot nyújt, mint a főváros Pestje és Budája: a déli part pezsgőbb és zsúfoltabb, sekélyvizű strandokkal, bulikkal és fesztiválokkal, míg északon egy csendesebb világ tárul fel, fantasztikus panorámákkal, a Badacsonyi borvidékkel és a jellegzetes vulkáni tanúhegyekkel.


fotó: Orbán Balázs

Szászi Birtok – A Szászi Birtok hazánk elsőként minősített bio szőlőbirtokai közé tartozik, amelyen pince, vinotéka és a Viridárium Étterem is található. Utóbbiban szezonális fogásokat kóstolhatunk, amelyekhez többek között a szőlőbirtokon termelt borokat is ajánlanak. Nyáron a teraszról festői kilátás nyílik a szőlőre, így könnyen előfordulhat, hogy észre sem vesszük, hogy már órák óta a tájat csodáljuk, kezünkben egy pohár finom itallal.

cím: 8265 Hegymagas, Mókus krt.


fotó: Wertán Botond

bari.boci – Kővágóörsön, éppen a falu, és emellett a Káli-medence kapujában található a bari.boci vendéglak, amely a Bari és Boci nevű épületekből áll. A közel százéves vöröskőépület és a feltehetőleg a nyolcvanas években hozzátoldott épületrész indokolta, hogy két apartmanra osszák a házat. A szálláshely kialakításakor a tulajdonosok igyekeztek megőrizni ezek autentikus jellegét – régi bútorok és mai tárgyak keverednek az enteriőrben, melyet a kevesebb több elv alapján rendeztek be.

cím: info@bariboci.hu


fotó: Mohai Balázs

KUNSZT! Veszprém – A KUNSZT! Veszprém központjában, az Óváros téren, a Rosenberg ház hatalmas saroküzletében található. A KUNSZT! azért különleges hely, mert dizájnbolt, galéria, közösségi tér és brunch-bisztró-kávézó is egy fedél alatt. A betérő vendégek különböző művészek és dizájnerek Balatonhoz kötődő alkotásai között válogathatnak, emellett workshopokon és közösségi programokon is részt vehetnek.

cím: Veszprém, Óváros tér 1, 8200


fotó: Wertán Botond

Local Touch – Miközben egyre több újhullámos étterem, kávézó és pékség nyílik a tó körül, a helyiek ajánlásával három autentikus helyet válogattunk össze. A balatoni esszencia megértéséhez első lépésként szinte bármelyik strand büféje megfelelő választás lehet: a lángos, palacsinta, főtt kukorica triumvirátusa mindenhol tárt karokkal vár, hogy visszarepítsen az előző évszázadba. A most felsorolt lokációkba azonban nem lehet ilyen egyszerűen belebotlani, sőt, könnyen el is lehet őket szalasztani, ha nem tudunk róluk. A listánk elején a Siófoki kikötőben található Sió Halsütő szerepel, amit nem véletlenül tartanak a Balaton egyik legjobb halas étkezdéjének. A tulajdonos családja már közel egy évszázada dolgozik a balatoni vendéglátóiparban. Ebből a tradícióból lépett ki Huszár János, hogy létrehozza a saját, sallangmentes, egyszerű, de nagyszerű halsütőjét. Az épület, az enteriőr és a tárgykultúra már önmagában is egy időutazás: műanyag virágok, tálcák és hullámpala fogad. A legendás étkezde a látszat ellenére váratlant hoz: friss, tökéletesen panírozott halfogásokkal várja a vendégeket, ami mellé fröccs, kovászos uborka, egy vastag kenyérszelet és strandpapucs passzol. A másik parton, a Balaton-felvidék lankái között, a Káli-medence szívében az év minden vasárnapján egy különleges piac, a Liliomkert működik. Az ország egyik első termelői-kézműves piacát 2007-ben hozta létre Harmathy Ildikó, hogy újraélessze a piacozás kultúráját: helyet biztosítson a helyi termelőknek és kézműveseknek, a látogatók pedig egy helyen tudják megkóstolni és beszerezni a régió különlegességeit. Lekvárokat, szörpöket, borokat, húsokat, tejfölös kenyérlángost, ajándéktárgyakat és mindent, ami szem szájnak ingere. Ha helyi termelőkről van szó, kihagyhatatlan állomás még a Korosajt Műhely Nemesbükön. Hévíztől pár kilométerre a Korosa család gazdaságán a tehéntartás és a sajtkészítés rejtelmeibe leshetünk be. A 18 tehenet a gazda név szerint hívja fejni, ők pedig napi 150 liter, 7,3 %-os zsírtartalmú tejjel járulnak hozzá a farm sajt különlegességeihez: a görögszénamagos, a borban érlelt, a kakukkfüves, a lilahagymás és a rántott Korosajt verzióhoz, csak hogy párat említsünk a színes termékpalettáról. Nyaranta továbbá sajtfesztivállal is várják az érdeklődőket.


illusztráció: Vincze Dóra

A Balaton és környéke a fürdőzésen kívül megannyi lehetőséget nyújt a sportolásra és túrázásra. A tó megismerésének egyik legjobb módja annak körbebiciklizése, amit ha kihívásra vágyunk, akkor akár egy nap alatt is meg lehet tenni, de bevett szokás a két-három napos, kényelmesebb változat is. A Balatonhoz évente három nagy sportesemény is köthető: a Balaton-átúszás Révfülöp és Boglár között, a Balaton-átevezés (bármilyen kézi hajtású vízi járművel) Fonyód és Badacsony között, illetve az egész tavat megkerülő Kékszalag Nemzetközi Vitorlásverseny, ami nemcsak résztvevőként, de a partról nézve is nagy élmény. Ha viszont inkább gyalogos túrára indulnánk, akkor irány a Balaton-felvidék. Kellemes kirándulást tehetünk a tanúhegyeken, például Csobáncon, ahol siklóernyőzni is lehet, ha pedig a Szent-György hegy tanösvényének vágunk neki, akkor egy 30-40 méter magas bazaltorgonák övezte útban lehet részünk. A tó partja tele van kilátókkal, amiből kettőt emelnénk ki: a különleges hajó alakú, Balatonföldvári Kilátóban például nemcsak a panorámában gyönyörködhetünk, hanem a balatoni hajózás és vitorlázás történetéről is sok mindent megtudhatunk egy interaktív kiállításnak köszönhetően. A Balaton-felvidék legmagasabb pontján, a Halom-hegy tetején épített kilátót pedig az 1849-es magyar szabadságharc alatt családjával itt rejtőzködő Kossuth Lajosról nevezték el. Kihagyhatatlan célpont továbbá Tihany, ahol az apátság és a híres Levendula Fesztivál mellett a 11 km-es Lóczy Lajos-tanösvényen sétálhatunk végig különleges gejzírkúpok mellett. Ha gyerekekkel keresnénk programot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található Salföld Major a tökéletes úti cél.  Ha pedig a gyógyturizmus van fókuszban, akkor Hévíz, Európa egyedülálló, természetes tőzegmedrű, meleg vizű tava a tökéletes választás.

továbbiak
Hogyan építsünk éttermet 7 nap alatt, nulla költséggel és zéró ökológiai lábnyommal?
design

Hogyan építsünk éttermet 7 nap alatt, nulla költséggel és zéró ökológiai lábnyommal?

A cím kérdésfelvetése első hallásra teljesen irreális célkitűzésnek tűnhet, az észt Kuidas.works azonban rácáfolt a kétkedőkre: 2021 nyarán, egyetlen hét leforgása alatt lényegében a puszta földből alakítottak ki egy naturalisztikus esztétikájú, használható pop-up éttermet. Az Észt Belsőépítészek Szövetsége 2022 februárjában a tavalyi év legjobb belsőépítészeti alkotásának választotta a rendhagyó
Új showroommal ünnepeli 7. évfordulóját a The COAT
design

Új showroommal ünnepeli 7. évfordulóját a The COAT

A The COAT by Katya Silchenko ukrán ruhamárkát 2014-ben alapította a névadó tervező. A márka az időtlen, nőies stílusáról ismert, így jellemzően elegáns, trendi és formális darabokat találhatunk kollekcióiban. A sugárzó nőiesség és erőteljesség érzete visszatérő elem, ami nem véletlen, hiszen Katya maga profi versenytáncos volt tervezői pályafutása előtt, így
A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava
architecture

A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava

Mi is a nanoturizmus? Ez a fogalom egy helyspecifikus, kifejezetten a térség előnyeire fókuszáló alternatíva, amely túlmutat a turizmus kényelmi alapelvein: egy olyan attitűd, amely a mindennapi környezet javítására, illetve a helyi gazdaság új lehetőségeinek megnyitására irányul. Nevezhetnénk akár alternatív vidékfejlesztésnek és egyéb innovatív projekteknek is, de egy a lényege: