Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda

Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda

Ha valami jellemző Budapestre, akkor az a sok kanyargó utcácska, ami behálózza a belvárost. Ezeken járva az ember könnyedén elsétál egy-egy kirakat előtt, pedig, ha lassan szemlélődve bolyongunk, igazi meglepetésekre bukkanhatunk. Havi ajánlónkban valódi „rejtett kincseket” mutatunk, ahol olyan atmoszférát találsz, ami garantáltan rabul ejt!

Mantra Specialty Coffee Bar

1053 Budapest Veres Pálné utca 17.

A Fővám tér és Kálvin tér környéke elképesztő átalakuláson ment át az elmúlt években, a nyüzsgő, turistacsalogató helyek mellett azonban vannak olyan üzletek is, amelyek fantasztikus minőséggel, na meg szívvel-lélekkel szolgálják ki a törzsközönségüket, még ha jóval csendesebben is. A Mantrával való találkozásom teljesen véletlen volt tavaly nyáron – konkrétan a Google Térképet böngésztem, kávézó után kutatva. Ahogy azonban megláttam a fotókat (éppen a sárga szín iránti rajongásom korszakát éltem), éreztem, hogy ide el kell mennem.

Pedig a kávézó története nem ma kezdődött: Pálvölgyi Krisztián rengeteg barista tapasztalattal még 2014-ben nyitotta az első üzletet, majd 2017-ben költöztek a jelenlegi, nagyobb helyre, ráadásul Kecskeméten egy mikropörkölőt is vásároltak. A név Mantra lett, ahogyan a meditáció eszköze, és valóban, náluk a kávé gyógyító itallá válik. Én azonnal beleszerettem, hiszen amellett, hogy hihetetlenül békés bent a hangulat, olyan kínálat van, mint sehol máshol, miközben a maguk által pörkölt kávék karaktere is megmarad. A kedvencem a házi mandulavajas, mandula- vagy zabtejes latte, de a forró csoki is elmondhatatlanul finom, a magyar Fabric bean-to-bar mandulaolajos csokoládéjából készítve, főleg, amikor egy nehéz nap végén még lélekmelengető medvés latte arttal is kedveskednek.

Mantra Specialty Coffee Bar | Web | Facebook | Instagram

Hokedli Pottage Bar

1065 Budapest Nagymező u. 10.

Mindannyiunknak vannak traumatikus emlékei a menzás főzelékekről, ám ha egyszer ellátogatunk a Hokedlibe – az Andrássy út mellett –, és kérünk egy kókusztejes kelbimbó-főzeléket vagy színes finomfőzeléket valamelyik vegetáriánus vagy húsos feltéttel, esetleg egy frissítő céklalevest vagy könnyű zöldborsót, akkor a múltat azonnal elfelejtjük, helyette fülig érő vigyorral kanalazzuk az ételt. A Hokedli igazi sikertörténet, a megálmodója pedig Sinkó Bori, aki pénzügyes szakmáját hátrahagyva kezdett főzni, miközben a fenntarthatóságra is törekedett, valamint hátrányos helyzetű gyerekeket tanított ételkészítésre. Végül mindez egy kis ételbárrá nőtte ki magát, ahol a főzelékeké lett a főszerep.

A menü minden nap más és reflektál a szezonalitásra, a fogások pedig a zöldségek és a fűszerek szabad játékából születnek, miközben mindennek előtérbe kerül a valódi íze. Kicsit olyan, mintha az embernek lenne egy vagány nagymamája, aki a Horváth Ilona-féle recepteket csak inspirációnak használja, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint egy hokedlin kuporogva jóízűen ebédelni. Ráadásul Bori azon túl, hogy örömet szerez a vendégeknek, folyamatosan dolgozik azon is, hogy minél többeknek segítsen – a pandémia alatt például minden nap hajléktalanoknak készített több száz adag ételt akkor, amikor a saját forgalma is jelentősen lecsökkent, mert úgy érezte, ha valahogy tud segíteni, akkor ez a módja.

Hokedli Pottage Bar | Web | Facebook | Instagram

Iran Cukrászda

1072 Budapest Nagy Diófa u. 32.

Baklavát ma már könnyedén kóstolhatunk szerte az országban, tulajdonképpen bármely (jobban vagy kevésbé autentikus) kebabosnál. A mézes-szirupos, olajos magokkal töltött rétestésztának azonban ezernyi arca van, sokkal izgalmasabbak, mint amit megszoktunk, nem beszélve más közel-keleti süteményekről. A perzsa cukrászat remekei szerencsére Budapesten is elérhetők, köszönhetően fáradhatatlan iráni kezek munkájának. Raheban Freedon 2018 végén nyitotta az első Iran Cukrászdát. Korábban Norvégiában élt sokáig, majd onnan érkezett hozzánk menekültként. Mivel eredetileg is cukrászdája volt, adta magát, hogy folytassa a hagyományt, hihetetlen repertoárt felvonultatva.

A sikernek és a kemény munkának köszönhetően megnyitott egy második üzletet is, azonban jött a járvány és mindkettőt be kellett zárnia. Tavaly azonban a sok biztatásra ismét kinyitott, a környék legnagyobb örömére: mivel reggeltől késő estig az üzletben van és süt, folyamatosan tele a pult. Hétféle baklava pisztáciával, gyömbérrel vagy éppen kardamommal, sáfránnyal, tejszínes krémmel gazdagon töltött piskóták és képviselőfánk-szerű sütik, olajban sült fánkocskák (bamia) és gluténmentes, rizslisztből készített édes és sós kekszek. Minden illatozik a fűszerektől és ragad a cukorsziruptól, és pont ettől csodálatos. A tulajdonos elmondása szerint naponta 10 kg mézet használ el, de a járvány előtt akadt, hogy 20-25 is elfogyott. A vendéglátás mindig nagyon figyelmes, bármilyen kérdésünkre örömmel válaszol angolul, ezért gyertek, fedezzétek fel az édességek új világát.

Iran Cukrászda | Facebook

Fotók: Szalay Krisztina

továbbiak
Egy lengyel iroda, amit Christopher Nolan ikonikus filmje ihletett
architecture

Egy lengyel iroda, amit Christopher Nolan ikonikus filmje ihletett

A legnagyobb lengyel fejlesztő, az Echo Investment 2021 szeptemberében nyitotta meg saját irodáját Varsóban. Az egykori sörgyárat a MIXD építészeti stúdió hihetetlen vizuális és tartalmi mélységek mentén tervezte át, funkcionalizmus és szürrealitás, valóság és álom határán. Mivel az iroda a vállalat igazgatótanácsának székhelye, törekedtek arra, hogy reprezentatív legyen, miközben a
Kevesebb mint két hét alatt készítettek építész hallgatók madárlest Poznańban
poland

Kevesebb mint két hét alatt készítettek építész hallgatók madárlest Poznańban

A Mood for Wood nemzetközi design workshop 2021-es poznańi eseményén lengyel, német és lett építészhallgatók terveztek madárlest a lengyel városban található Browarny-tó partjára. A létrejött építmény anyagában, formavilágában és funkciójában is tökéletesen illik környezetébe. Mutatjuk! Poznan városában, azon belül is az egykori sörfőzdéjéről híres Kobylepole térségben található a Browarny-tó. A
A mexikói hotel, amit a sivatagi szél formált
architecture

A mexikói hotel, amit a sivatagi szél formált

A mexikói Todos Santos városában épült brutalista beton hotel a sivatagi környezet természetes mozgása előtt tiszteleg: formái a szél által természetesen formált topográfiát és útvonalakat testesítik meg. „A sivatag az állandó változás földje. A szelek és az évszakok formálják át, egyetlen széllökéssel átalakítva a hullámzásait, domborzatát, hasadékait, az egész megjelenését.