Ételmentés egy tervezőgrafikus szemével

Ételmentés egy tervezőgrafikus szemével

Receptek, komposztálás és tárolási praktikák – egy kézikönyv, ami segít elindulni az ételmentés útján. Íme, a No Food Left Behind!


Hajdu Boró az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének hallgatója. Mint kiemelte, a tervezőgrafika megannyi lehetőséget biztosít a különböző digitális és manuális megoldások, valamint az egyes médiumok és stílusok kipróbálására, így ez az a terület, ami elegendő teret ad kreativitásának kibontakoztatására. „Pont ez az örök változó az, ami inspirál” – tette hozzá.  Bár igyekszik folyamatosan kihívások elé állítani készségeit, egy felismerhető vizuális világ kialakítására is törekszik: munkáiban leginkább az illusztratív, mégis rendezett és gyakran élénk színek dominálnak. Ugyanezen szellemiség jellemzi legújabb projektjét is, a No Food Left Behind! című kiadványt, ami az ételpazarlás problémájára hívja fel a figyelmet.

A  füzet tartalmát egyébként Boró otthoni környezete inspirálta. „Vidéken felnőve sokszor intettek a szüleim és nagyszüleim arra, hogy minden falat »arany«. Mindez érthető, hiszen másképp látja az ember az ételt, ha azt ő maga állítja elő. Nyilván senki sem akarja, hogy a sok befektetett munka is elvesszen az élelem kidobásával. Ezért ma már igyekszem odafigyelni arra, ha marad is ételmaradék, ne a kukában kössön ki, függetlenül attól, hogy éppen hol vagyok. Ez nem mindig sikerül, ezért szerettem volna jobban beleásni magam a témába, így a megkezdett kutatás eredményeként megszületett a No Food Left Behind!” – részletezte.

A karakteres és barátságos kézikönyv az ételmentés több részletére is kiterjed, így a tárolási és komposztálási tanácsok mellett egy külön receptes szekció is helyet kapott. „Sikerült olyan elkészítési módokat találnom, amelyekhez csupán néhány alapanyag szükséges, de az egyes hozzávalók mégis opcionálisak vagy helyettesíthetőek – ez nagyon tanulságos volt számomra” – tette hozzá.

A takarékossági módszerek népszerűsítéséhez a zsebméretű kiadvány kivitelezésére Boró szintén környezetkímélő technikát választott. A riso nyomtatott zine-t egy szalvétára emlékeztető tok, valamint a piros-fekete és arany paletta teszi jellegzetessé. Boró elmondása szerint alkotásaiban előszeretettel helyez el rejtett utalásokat is, így ebben a kiadványban is hasonló módon járt el: például a tartósítás témáját négy darab Andy Warhol Campbell’s Soup konzervdoboz illusztrálja.

Bár a No Food Left Behind! egy egyetemi feladat részeként öltött alakot, Boró szívesen bemutatná kiadványát különböző zine fesztiválokon, de olyan brunch- és reggelizőhelyek, valamint kávézók asztalain is szívesen viszontlátná, amelyek a fenntartható életmód támogatói.


Hajdu Boró | Instagram | Behance

továbbiak
Ismerd meg Lengyelország nevezetességeit egy új appon keresztül!
lifestyle

Ismerd meg Lengyelország nevezetességeit egy új appon keresztül!

Lengyelország Nemzeti Műemlékvédelmi Intézete (NIKZ) új alkalmazást hozott létre, hogy ösztönözze és segítse az embereket az ország műemlékeinek és gazdag kulturális örökségének felfedezésében. Az új szolgáltatás, a MonumentApp a Google Maps segítségével működik, és többek között kész városnéző túraterveket kínál különböző érdeklődési körök és témák alapján. Emellett interaktív is, lehetővé
NiLu: Egy barátságos társ az éjszakában | Interjú Hankó Eszter tervezővel
design

NiLu: Egy barátságos társ az éjszakában | Interjú Hankó Eszter tervezővel

Hankó Eszter mestermunkájában innovatív megoldást keresett, amellyel megkönnyítheti az éjszakai kóborlást az otthonunkban. Így született meg a NiLu! Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy miután kényelmesen elhelyezkedtünk ágyunkban, leoltottuk a villanyokat vagy akár már álomba is szenderültünk, valamilyen hirtelen ingertől vezérelve mégis neki kellett vágnunk a sötét lakásnak. Eszter erre a
Dawid Ryski x Hermès
design

Dawid Ryski x Hermès

Dawid Ryski lengyel illusztrátor tervezte a francia divatház legújabb sálkollekcióját. Jan Bajtlik után, aki 2020-ban tervezhetett sálkollekciót a márka számára, most egy újabb lengyel művész, Dawid Ryski kapott lehetőséget, hogy saját illusztrációival gazdagítsa a divatház egyébként is széles palettáját. Az általa tervezett két sál a 2023-as őszi kollekcióban jelenik meg,