Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 3.

Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 3.

Már csak alig két hetet kell várnunk április 23-ig, az 59. Velencei Képzőművészeti Biennáléig. Az izgalommal teli várakozás közepette hétről-hétre arra vállalkoztunk, hogy a régió és a nemzetközi színtér legizgalmasabbnak ígérkező projektjeit mutassuk be, azokat a kiállításokat, nemzeti pavilonokat és hivatalos kísérő rendezvényeket, amelyeket kár lenne kihagyni. Tartsatok velünk sorozatunk harmadik részében, és ismerjétek meg a kelet-európai régió izgalmas művészeti projektjeit!


Tomo Savić-Gecan – Untitled (Croatian Pavilion), 2022 | Horvát Pavilon

Horvátország jelenléte az idei képzőművészeti biennálén nemcsak rendhagyó, de abszolút mai és kortárs is. Az országot képviselő művész, Tomo Savić-Gecan munkája a hírciklust vizsgálja – azt, hogy a média hogyan informál minket, illetve hogyan hazudik nekünk. Feltárja azt, hogy hogyan hatolnak be egyre inkább az emberi életbe a technológiai, és az ezeket a technológiákat irányító vállalati és egyéb hatalmak. Továbbá, hogy mindezek hogyan követik és figyelik, szerzik meg és teszik pénzzé az adatainkat, mindazért, hogy minél jobban irányíthassanak minket.

 Tomo Savić-Gecan, Fotó: Jasenko Rasol

Mindezt olyan módon teszi, amely tükrözi ezeknek a rendszereknek a logikáját: a napi hírfolyam irányítja, mesterséges intelligencia dolgozza fel, majd olyan terekbe szivárog be, amelyek nem tartoznak a fennhatósága alá – Savić-Gecan projektje ezt az elvet követve, diszkréten fog beszivárogni más velencei pavilonokba és kiállítóterekbe – szinte teljesen észrevétlenül. Anélkül, hogy észrevennénk, vagy felfognánk, hogy mit láttunk… egészen addig, amíg már késő.

„Amikor elkezdtünk dolgozni a horvát pavilonon, mindannyian meg voltunk győződve a projekt időszerűségét illetően, azt azonban elképzelni sem mertük, hogy a jelenlegi, Ukrajnát pusztító háború fényében ennyire aktuálissá válik majd. Mivel mindannyian a képernyőinkre tapadva próbáljuk követni és megérteni annak szívszorító emberi vonatkozásait, egyre inkább tudatosul bennünk, hogy egy olyan projekt, mint Tomo Savić-Gecané – amely alapjában kérdez rá az irányítás, a média, az ember és a technológia összefonódására – nemcsak szükségszerű, de sürgető is“ – osztotta meg velünk gondolatait a projektről Elena Filipovic, a horvát pavilon kurátora.
A művész soha nem tesz közzé műveiről dokumentációt, reprodukciót; helyette inkább egy-egy tömör, ám annál beszédesebb mondatot oszt meg róluk. Akárcsak a következő kép esetében, az Untitled (Croatian Pavilion), 2022 projektet hivatott “képként” reprezentálni.

Eugen Raportoru – The Abduction from the Seraglio; Roma Women: Performative Strategies of Resistance | A European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) hivatalos kísérő programja

A European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) hivatalos kísérőprogramja, Eugen Raportoru The Abduction from the Seraglio című tárlata egy installációs projekt, amelyben egy sokrétű kiállítás koordinátái találkoznak: a 60-as évek Kelet-Európájába csöppenünk, ahol egy roma kisgyerek (a művész, Eugen Raportoru) gyermekkorának romanticizált képe tárul elénk. A Raportoru látásmódja elevenedik meg a jelenetekben: a biztonságot nyújtó otthont az édesanya alakja hatja át. A kiállítás során maguk a roma nőábrázolások is megkérdőjeleződnek: a rendszerváltást megelőző Románia kedvelt enteriőrelemének, a keleti faliszőnyegnek a motívumain.

Eugen Raportoru. Fotó: Ilina Schileru

A szőnyegeken ábrázolt jeleneteket Raportoru nagyméretű vásznakon festi újra, és tölti fel őket újabb jelentésrétegekkel. A látogatóknak intim élményben lehet részük a kiállítás során, mert nemcsak vizuálisan léphetnek kapcsolatba az installációs térrel, de ők magunk is a részévé válhatnak: a művész gyerekkorának bútorai között ülve tanulmányozhatjuk a kiállításba illesztett RomaMoMA könyvtárat.

Eugen Raportoru: The Abduction from the Seraglio, 2021, olaj, vászon, 190×260 cm. Fotó: Ilina Schileru

Ilina Schileru, a kiállítás kurátora az installálást megelőző munkafolyamatokba is beavatott minket: „Az installáció felépítésének folyamata során rengeteg bútordarabot kellett összeválogatnunk, ami mindkettőnknek örömteli feladat volt, mivel mi magunk (a művész és a kurátor) választottuk ki az installáció darabjait antikváriumokból, bolhapiacokról és egy elhagyatott bukaresti lakásból. Ez azért is volt nagyon izgalmas, mert mindketten ismerjük és szeretjük a bolhapiacokat.“

The Abduction from the Seraglio, Mihaela Dragan, 2022. Fotó: Ilina Schileru
Fotók: Ilina Schileru
„A biennálén való jelenlét újabb aspektussal telítődik a Roma Women: Performative Strategies of Resistance projekttel: a művész által megálmodott térben roma női művészek és aktivisták jelenlétén és előadásán keresztül. Többek között Mihaela Drăgan és Alina Șerban multidiszciplináris művészek performanszairól készült videók is láthatók lesznek majd. A roma nők ábrázolásai naiv festményeken keresztül nagyon gyakoriak, úgy éreztem a téma, amelyhez eljutottunk, valóban megérdemel egy vitát arról, hogy a társadalom hogyan látja, támogatja és pozicionálja magát a (roma) női tekintethez, testhez és hatásokhoz képest“ – mesélte Ilina Schileru.

A kiállítás négy különálló teremből áll, a háttérben pedig halkan egy néhai roma zenész, Romica Puceanu The Abduction from the Seraglio című dala csendül fel, egy olyan albumról, amelyet Eugen Raportoru és Ilina Schileru is rendkívül inspirálónak talált a koncepció megalkotásakor. A kelet-európai látogatókat a Palazzo Loredan kiállítási terébe lépve az ismerősség érzése foghatja el, ahogy a múlt mélyen szunnyadó emlékeit előhívja és felidézi az installáció.


Tomo Savić-Gecan “Untitled (Croatian Pavilion), 2022” című projektje, valamint Eugen Raportoru “The Abduction from the Seraglio2 és a “Roma Women: Performative Strategies of Resistance” című kiállítások az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé ideje alatt, 2022. április 23. és november 27. között látogatható.


Fotók: Jasenko Rasol, Ilina Schileru

Forrás: Designboom, E-Flux, ERIAC,

59. Velencei Biennálé | Web | Facebook | Instagram
Untitled (Croatian Pavilion), 2022 | Web | Facebook | Instagram
Eugen Raportoru | Web | Facebook | Instagram
ERIAC – The European Roma Institute of Arts and Culture | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Budapest után Milánóban arattak sikert a magyar divatmárkák
design

Budapest után Milánóban arattak sikert a magyar divatmárkák

A hazai divathetet követően Olaszország divatfellegvárát célozták meg a magyar tervezők, ahol hét hazai márka mutatta be legújabb, 2022/23-as őszi-téli kollekciójának darabjait. A négy legnagyobb nemzetközi divathét között számontartott Milano Fashion Week-en a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) közös Nemzetközi Mentorprogramjának
A NUBU 2022-es tavaszi/nyári kollekcióját Simon Zsolt József képzőművész kerámiáival állították ki
design

A NUBU 2022-es tavaszi/nyári kollekcióját Simon Zsolt József képzőművész kerámiáival állították ki

A NUBU Studio kollekcióinál gyakran előfordul, hogy valamilyen képzőművész inspirálja a tervezett darabokat, illetve segít megteremteni a kollekció hangulatát. A 2022-es tavaszi/nyári kollekciójukat ezúttal Simon Zsolt József képzőművész munkái inspirálták. A keramikus egyedi technikával dolgozik, ennek eredményeképp pedig sajátos formavilágú kerámiák születnek, melyeknek organikus hatása szépen összhangba kerül a
Szokatlan perspektívából mutatja be Európát a spanyol fotográfus legújabb kiállítása
architecture

Szokatlan perspektívából mutatja be Európát a spanyol fotográfus legújabb kiállítása

A spanyol kortárs fotográfia kiemelkedő alakja, Antonio Benítez Barrios munkáiból nyílik Fading Europe címmel kiállítás április 14-én a Cervantes Intézetben. A fotográfus munkái épített környezetünk egyedi megközelítésével reflektálnak a múltra, és azon keresztül a jelenre. A tárlathoz kapcsolódóan Antonio Benítez Barrios április 13-án és 14-én fotóműhelyt tart, ahol betekintést ad