Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 1.

Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 1.

2022-ben újra a művészet körül forog minden Velencében, hiszen április 23-án startol az 59. Velencei Biennálé. Most induló sorozatunkban a régió és a nemzetközi színtér legizgalmasabbnak ígérkező projektjei közül mutatjuk be hétről hétre, hogy mi melyik kiállításokat, hivatalos kísérő eseményeket és pavilonokat várjuk legjobban. Tartsatok velünk, és az első részben ismerjétek meg Rony Plesl cseh és Małgorzata Mirga-Tas lengyel-roma művészek kiállítási programjait!


Rony Plesl – Trees Grow from the Sky | Csehország hivatalos kísérő programja

Rony Plesl üvegszobrokból álló nagyszabású installációjának szakralitását már a kiállítás helyszíne megalapozta. Az installáció kifejezetten a 2022-es biennáléra készült, amely egybeesik a 2022 International Year of Glass rendezvénysorozattal. A Dorsoduro negyedben található Chiesa di Santa Maria della Visitazione templom ad otthont a biennálé egyik izgalmas kísérő eseményének, Rony Plesl Trees Grow from the Sky című nagyméretű, helyspecifikus kiállításának. Plesl, vezető cseh művész és az üvegművészet elismert mestere, akinek a részletek és a cseh üvegkészítésre jellemző precizitás mind nagyban meghatározzák munkáit, de sosem írják felül a művészet mögött meghúzódó koncepcionális elképzeléseket és a a monumentalitást. A kiállítás kurátora, Lucie Drdova prágai művészettörténész, galerista, író, míg az installáció építészeti koncepciójáért Josef Pleskot kortárs cseh építész felelt.

Rony Plesl – Installation Trees Grow from the Sky, 2022 © Rony Plesl, Fotó: Petr Krejci

Plesl több mint négy évtizede vizsgálja az üveg anyagában rejlő lehetőségeket, az üvegkészítés titkait többek között Murano szigetén tanulta olasz mesterektől, majd a kortárs művészetben és saját munkásságában kereste annak lehetőségeit. A négy nagyméretű szoborból álló tárlat egyben egy úttörő üvegöntési technológia világpremierje is, az elmúlt tizenkét évben Jiri Sin cseh üvegmester által kifejlesztett Vitrum Vivum eljárásnak. A technika lényege, hogy az üveget úgy öntik, mintha bronz lenne, aminek köszönhetően teljes szabadságot kap a művész az alkotás során. A kiállítási teret négy üvegmonolit uralja, melyek közül három tiszta kristályüvegből készült és valódi tölgyfák mintázatával „törnek“ az égbe, míg a negyedik uránüvegből készült szobor transzcendens üzenetet szimbolizál: a fa emberi alakba transzformálódik át.

Rony Plesl – Trees Grow from the Sky (vizualizáció)

Małgorzata Mirga-Tas – Re-enchanting the World | Lengyel pavilon

A Velencei Biennálé több mint 120 évet felölelő történetében először egy roma művész képvisel egy nemzeti pavilont. A rendhagyó kiállító pedig nem más, mint Małgorzata Mirga-Tas, aki a Zachęta – Nemzeti Művészeti Galéria pályázatát megnyerve képviselheti idén Lengyelországot egy több részből álló látványos installációval. A művész neve nemcsak Lengyelországban csenghet ismerősen a művészeti szcénában jártasak számára, de a lengyel-roma művész és aktivista a nemzetközi színtéren is egyre jobban és jobban bekerül a köztudatba.

A Re-enchanting the World című projektben Małgorzata Mirga-Tas a roma kultúra ábrázolásainak beillesztésével és a sztereotip narratíva megfordításával alakítja át az európai művészettörténet kulcsképeit, mellyel kísérletet tesz a roma közösség helyének megtalálására az európai művészettörténetben. Sztereotípiákat megkérdőjelezve, éleslátóan és előítéletek nélkül tár elénk képet a roma közösségről, és irányítja a figyelmet a roma nők saját történelmükben betöltött szerepére. Nagyméretű kollázsai többszörösen megidézik az ábrázolt személyeket – azok ruhadarabjai, szoknyák, sálak vagy ingek darabkái kerülnek az alkotás felületére, mely így a szó szoros értelmében a történelem hordozójává válik.

A képen balról jobbra Wojciech Szymański, Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza, Fotó: La Biennale Art – Daniel Rumiancew

A lengyel pavilon monumentális projektje – melynek kurátorai Wojciech Szymański és Joanna Warsza – egy tizenkét nagyméretű textilinstallációból álló sorozat. A textilképek főként nőket, és az ő kapcsolataikat, benső szövetségeiket és közös tevékenységeiket mutatja be személyes és művészettörténeti utalásokkal átszőve. Utalva az idei biennálé címére (The Milk of Dreams) a művész egy varázslattal teli világot hoz létre, amely reményt és megnyugvást sugározva, átmeneti menedékké válik a nézők számára a kiállítás ideje alatt.


Rony Plesl “Trees Grow from the Sky” című kiállítása a Chiesa di Santa Maria della Visitazione templomban és Małgorzata Mirga-Tas “Re-enchanting the World” című projektje a Lengyel Pavilonban az 59. Velencei Biennálé ideje alatt, 2022. április 23 és november 27 között látogathatók.


Képjegyzék:

Borítókép és 1-2. kép: Rony Plesl – Trees Grow from the Sky, installáció (munkafolyamat), 2022 © Rony Plesl, Fotó: Petr Krejci
3. kép: Rony Plesl portréja © Rony Plesl, Fotó: Petr Krejci
6. kép: Małgorzata Mirga-Tas – Re-enchanting the World, textil-installáció (részlet), 2022. Fotó: Bartek Solik
7. kép: Małgorzata Mirga-Tas – Esma Redźepova / Herstories, patchwork (részlet), 2021. Forrás: Vogue Polska
8-9. kép. Małgorzata Mirga-Tas – az Out of Egypt sorozatból, faliszőnyeg, 2021. Forrás: European Roma Institute


Forrás: Sajtóanyag, La Biennale – Art

59. Velencei Biennálé | Web | Facebook | Instagram
Rony Plesl | Web | Instagram
Małgorzata Mirga-Tas – Lengyel Pavilon | Facebook | Instagram

továbbiak
Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó
east

Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó

Kicsit retro, kicsit punk – Zoran Pungerčar ezt az életérzést a tipográfia és a rizo nyomtatás őszinte csodálatával társította, hogy létrehozza saját művészeti könyvkiadóját. A projekt kísérletező és szabad filozófiáját annak elnevezése is magában hordozza, a kiadó ugyanis egy Minor Threat dalból kapta a nevét. Íme, a Look Back and Laugh!
Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD
art

Kulturális központtá alakított egy harmincas évekbeli mozit a 3LHD

A 20. század elején számos filmszínház épült Zágrábban, azonban húsz évvel ezelőtt berobbantak a modern multiplex mozik, és korábbi változataik fokozatosan elkezdtek megszűnni – az elhanyagolt épületek pedig romlásnak indultak. Az 1939-ben épült Uraniával is ez történt, mígnem a 3LHD építészei közösségi térré alakították. Az épület betonszerkezete nagyszerű állapotban maradt, beleértve
Az autók örökségét ünnepli a Guggenheim Múzeum új tárlata
architecture

Az autók örökségét ünnepli a Guggenheim Múzeum új tárlata

A bilbaói Guggenheim Múzeum tereiben mintegy 38 klasszikus autó parkol egy új kiállítás részeként, amely az autóipar, valamint a művészet, a design és az építészet világa közötti kapcsolatokat vizsgálja. A Norman Foster angol építész és formatervező által kurált Motion. Autos, Art, Architecture (Mozgásban. Autók, művészet, építészet) című kiállítás több mint