Falfestmény, amely a lassulást hirdeti | Alicja Biała

Falfestmény, amely a lassulást hirdeti | Alicja Biała

Városlakók és fantázialények együtt tűnnek fel a burjánzó növények és képzelt tájak dzsungelében – Alicja Biala készítette a wrocławi kreatív központ falfestményeit, amelyeken a természettel való kapcsolatunk elevenedik meg.

A wrocławi Słodowa sziget – a mi Margitszigetünkhöz hasonlóan – egy csepp természetet csempész a város szövetébe, ahová a kicsiktől a nagyokig mindenki szívesen jár. Itt nyílt meg idén nyáron a Concordia Design kreatív inkubátorház – a 19. századi épületet a nemzetközi projekteken dolgozó MVRDV építésziroda alakította modernné, miközben igazodott az eredeti épület arányaihoz. Ahogyan az építészeti megoldásoknál, úgy a belső tér látványvilágának kialakításakor is a sziget történelmével és értékeivel való kapcsolattartást tűzték ki célul a tervezők. Alicja Biała lengyel alkotó ennek szellemében dolgozott a több mint 500 négyzetméteres mennyezet- és falfelületen.

2019 őszén kezdődött a munkafolyamat, Alicja már akkori tervei szerint is a rohanó életmóddal szemben, a lassú élet és természetközelség mellett akart érvelni színekben gazdag falfestményével, üzenete pedig tulajdonképpen önbeteljesítő jóslattá vált a pandémia idején.

A festmény izgalmas képi világa a lassulásra, a hétköznapi élet apró örömeinek értékelésére és a természetre irányítja figyelmünket. Úszkáló emberalakok, fiatalok és idősek, fantázialények, a Földanya óvó tekintete, sőt, Szent Klára alakja is feltűnik a gazdagon illusztrált falakon. Utóbbi fontos szimbóluma a szigetnek, hiszen a középkorban a terület Szent Klára rendjéhez, a klarisszákhoz tartozott.

A sorozaton szereplő karakterek nem egy történetet mesélnek el, sokkal inkább rajtunk múlik, hogy hogyan fűzzük össze a megannyi jelenetet.

„Olyan ez, mint amikor egy padon ülsz, csak nézed az előtted elhaladó embereket, és azon gondolkodsz, vajon mi lehet az ő történetük” – mondta az alkotó.

A falfestményen kívül a művész az épület recepciójának tervezésében is részt vett, amelynél az épület eredeti kerámiáit használta fel, illetve egy lámpaként működő, felfüggesztett installációt is készített a térbe.

Forrás: Property Design

Alicja Biała | Web | Facebook | Instagram

MVRDV | Web | Facebook | Instagram

Concordia Design | Web | Facebook | Instagram


Alicja Biała (1993-) vizuális művész és designer. A fotótól a rajzon át a nagyméretű szobrászati projektekig több médiummal dolgozik. A VIA University-n és a koppenhágai School of Design and Technology-n végezte tanulmányait, jelenleg a londoni The Royal College of Art hallgatója.

továbbiak
Bemutatkoznak a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar alkotói
art

Bemutatkoznak a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar alkotói

Kiállításon mutatják be a nagy hagyományú 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennálén résztvevő tizenhárom magyar illusztrátor munkáit augusztus 17. és szeptember 6. között a Pesti Vigadóban. Nem csak az illusztrációk szerelmeseinek! A Pozsonyi Illusztrációs Biennálé 27. kiadását tavaly ősszel a pozsonyi vár épületében rendezték meg. Ahogy Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti
HIGHLIGHTS | Főzzünk!
branding

HIGHLIGHTS | Főzzünk!

„Főzni bárki tud” – Gusteau séf aranybecsű kijelentése óta tudjuk, hogy még egy csatornából érkezett patkány is képes lehet elkészíteni a legfinomabb falatokat – legalábbis egy Pixar-animációs filmben. Vonatkoztassunk el attól, hogy egy kevésbé kedvelt rágcsálóval van dolgunk a filmvásznon, mert ami a lényeges, ha főzésről van szó, az a szenvedély. A
A hét kedvenc enteriőrjei_23
design

A hét kedvenc enteriőrjei_23

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Az e heti válogatás kulcsszava a természetesség. Ez alatt egyszerre értjük a nyers anyag használatát, egy meghatározó panorámát és az adott tér alapvető