Felejtsd el a Szilícium-völgyet: a virágzó cseh startup-szcéna sokkal közelebb van

Felejtsd el a Szilícium-völgyet: a virágzó cseh startup-szcéna sokkal közelebb van

A magyar, lengyel és szlovák innovációs színtér bemutatása után a V4 régió startup ökoszisztémájáról szóló cikksorozatunk a végéhez érkezett. A virágzó vállalkozói világtól Európa egyik ékszerdobozával búcsúzunk, amely az AVAST-ot, a Kiwi.com-ot és az online rendelt élelmiszerre való otthoni várakozás élményét adta a világnak. Tekintsük meg mit kínál Csehország – a fantasztikus sörön és a barokk építészeten túl.


Ha egy nemzetnek olyan gondolkodói vannak, mint Otto Wichterle, akinek a fejéből kipattant a kontaktlencse ötlete, vagy Yan Yansky, aki felfedezte a négy vércsoportot, akkor nem csoda, hogy a 21. század innovációi is virágoznak. Sorozatunkban már említettük, hogy bár Közép- és Kelet-Európa kicsinek és jelentéktelennek tűnhet a hatalmas startup szuperhatalmakhoz képest, de ne ítéljünk elhamarkodottan!

A cseh startup ökoszisztéma aktívan fejlődik. 2021-ben Csehország már a 24. helyet szerezte meg a Globális Innovációs Indexen – míg 2019-ben még csak a 27. volt. A Startup Jedi összefoglalója szerint az aktív lakosság 50%-a vállalkozó, ami hatalmas arány, még akkor is, ha nem mindegyikük tartja magát startupnak. De mondanunk sem kell: a feltételek kedvezőnek tűnnek a vállalkozások fejlődéséhez. Ami még érdekesebb, hogy külföldiként is jó eséllyel találhatsz olyan befektetőt, aki támogatja az ötletedet. A Szilícium-völgybe szeretnél költözni? Miért? Csehország sokkal közelebb van!

Milyen területeken tarolnak a csehek?

A cseh ökoszisztéma az információs és kommunikációs technológiákban erős. A leggyakoribb terméktípus a SaaS, a webes technológiák és a mobil szoftverek. Az IT startupok mellett más területek, például a mezőgazdaság, logisztika, mobilitás, és a fenntartható megoldások is divatosak. Szerencsére ez összhangban van a befektetők érdeklődésével.

Az ország a kiberbiztonság területén működő innovatív vállalkozásairól is ismert. Valószínűleg hallottál (vagy láttad már a számítógépeden) az AVAST vírusirtó cégről. További nemzetközileg ismert unikornis – vagyis 1 milliárd dollárnál nagyobb összegre értékelt startupok –  például a Kiwi.com, amely az olcsó repülőjegyek, vonatok és buszok egyedi kombinációit kínálja a világ utazói számára, és naponta 30.000 helyet értékesít vagy a Rohlik Group, az online élelmiszer-kiszállítási szolgáltató. Ez utóbbi már belépett a német, osztrák, olasz és a román piacra is.

Ha még nem hallottál róluk, épp itt az ideje, hogy megismerd a Scinners-t, akik az olyan sűrű, de rugalmas talppal rendelkező hibrid kötött zoknik ötletével rukkoltak elő, melyek edzéshez és sétához is kiválóak. Vagy mi lehetne jobb, mint egy személyi edző és táplálkozási tanácsadó kutyáknak? Egy olyan eszközről beszélünk, ami nyomon követi, hogy mit, mikor eszik és iszik, valamint azt is, hogy mennyire aktív az állat. Az Actijoy a betegségeket még korai stádiumukban ismeri fel, ezzel is segítve a házi kedvencek életének meghosszabbítását. Emellett ott van a Mapotic, egy olyan platform, amin a felhasználók kedvenc helyeikről oszthatnak meg információkat, majd ezek köré közösséget építhetnek. A kreatív megoldásokat és ötletes startupokat felvonultató listát pedig még hosszan tudnánk folytatni.

Hol találjuk a legjobb cseh startupokat?

A cseh gazdasági élet egyik szerencsés jellemzője az, hogy az ország ebből a szempontból nem központosított. A főváros ugyanúgy fontos szerepet játszik, mint más városok vagy területek. Habár a startupok többségének a székhelye Prágában van, Brno, a második legnagyobb város is fontos a vállalkozók számára. Nagy cégek, mint az IBM vagy a Red Hat (a világ vezető nyílt forrású vállalati megoldásokkal foglalkozó cége) Brno-ban székel.

A Keiretsu Forum által publikált Czech Startup Report 2019-2020-as kiadása szerint az elmúlt pár évben „a Prágában és a Prágán kívül található startupok aránya az egyéb térségek javára változott meg lényegesen”. A jelentést kétévente közlik, az előző kiadás szerint a prágai székhelyű és a nem fővárosi startupok aránya meglehetősen kiegyenlített. 2020-ban az innovatív vállalkozások kétharmada más piacokról érkezett.

Ez pedig nagyrészt a regionális innovációs központoknak és a támogatói programoknak köszönhető. Amikor a cseh startupokra gondolunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül Ostrava-t, Karlovy Vary-t vagy Plzeň-t sem.

Korábban már megállapítottuk, hogy Csehország remek hely a külföldi startupok számára, most vizsgáljuk meg, mennyire hajlandóak kilépni a helyi vállalkozók a saját buborékukból. A V4 Startup Force – amely a Design Terminal közép-európai vállalkozásoknak szóló startup ösztöndíjprogjamja – alapvető célja a hálózatépítés és a régiós terjeszkedés. Ebből a nézőpontból tehát nem tűnik jó iránynak, hogy a legtöbb cseh startup számára a saját országuk a fő üzleti szintér. „A startupok inkább helyben vagy regionális szinten gondolkodnak, annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal, hogy a cseh piac kicsi” – mondja a fentebb már hivatkozott Startup Report.

A V4 Startup Force Program szerepe

A V4 Startup Force segít a startupoknak abban, hogy helyben fejlődjenek. Ahogy Willy Benkő üzletember, a program egyik mentora mondta: „Ott kell nőnöd, ahol elültettek!” Miután egy startup itt megveti a lábát, a világhírnév sem kizárt. De csak ezután. A program – melyet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogat – elsődleges célkitűzése a tehetségek innovációs képességének fejlesztése, annak érdekében, hogy segítse a vállalkozások gyorsabb piacra lépését és a startupok részére további lehetőségeket biztosítson inspiráló rendezvények szervezésével, illetve a helyi akcelerátorokhoz, valamint más iparágak startupjaihoz és a szomszédos országok potenciális ügyfeleihez való hozzáférés biztosítása révén.

Szokásunkhoz híven, pár felvétellel készültünk, hogy bemutassuk nektek a cseh startup világot. Vessünk egy közelebbi pillantást a prágai ökoszisztémára a V4 Startup Force legfrisebb cseh csapata, az OnSinch segítségével, akik egy projekt- és munkaerő-menedzsment platformot hoztak létre.

A startupok alapítói szeretnék valóra váltani az álmaikat. A legfrissebb Startup Report szerint ez adja az ösztönző erőt a vállalkozások elindulásához. Olyasmit szeretnének létrehozni, amit még senki más nem csinált meg előttük, hozzá akarnak járulni egy jobb világ létrejöttéhez, és a maguk főnökei akarnak lenni. Biztosak vagyunk benne, hogy ez minden V4 országban – amiket már az elmúlt hetekben bemutattunk a Hype and Hyper hasábjain – így van. A Visegrádi Négyek térsége egyértelműen fejlődik, mi pedig itt vagyunk, hogy figyelemmel kísérjük a folytatást.

továbbiak
Szaglás – a testünkhöz való visszatalálás izgalmas eszköze
design

Szaglás – a testünkhöz való visszatalálás izgalmas eszköze

Érzékszerveink sorában általában utolsóként említjük a szaglást, pedig izgalmas és a többi érzékünktől sokban eltérő eszközünk. Ráadásul pont olyan, amit még nem sikerült digitális nyelvre fordítani. Következik a DIALOG tematikus hónap harmadik Hype Lab cikke! Aznap, mikor illett volna nekiállnom ennek a cikknek, épp elvesztettem a szaglásomat. Annyira demotivált lettem,
„A zsenik szoktak zöldet választani” – Te mit választanál? | Interjú Tereza Nikolova CMF designerrel
design

„A zsenik szoktak zöldet választani” – Te mit választanál? | Interjú Tereza Nikolova CMF designerrel

„Minden arany, ami zöld”, „A fenntarthatóságért válaszd a vegánt”, „Fenntartható források = fenntarthatóság” – három meghatározó mítosz, amelyeket Tereza Nikolova segített eloszlatni a 2021-es Brain Baron tartott előadása során. A bolgár származású tervező jelenlegi főhadiszállásáról, az olasz Torinóból érkezett Budapestre, hogy bevezessen minket a jövő anyagainak rejtelmeibe. A fenntarthatóság és mindennapi használati
Modern jurtaház mint kreatív stúdió | JRKVC
design

Modern jurtaház mint kreatív stúdió | JRKVC

A kiindulópontot a hagyományos jurták világa jelentette, a cél pedig egy modern stúdió létrehozása volt – egy alkotó szellemű pár álma vált valóra a JRKVC építész iroda segítségével Szlovákiában. Mesébe illő környezetben, a Pozsonytól mindössze húsz kilométerre fekvő Vojka nad Dunajom területén található a rendhagyó építmény. A szlovák fővárosban dolgozó tulajdonosokat