fbpx
Nyomj Entert

Modern jurtaház mint kreatív stúdió | JRKVC

A kiindulópontot a hagyományos jurták világa jelentette, a cél pedig egy modern stúdió létrehozása volt – egy alkotó szellemű pár álma vált valóra a JRKVC építész iroda segítségével Szlovákiában. 

Mesébe illő környezetben, a Pozsonytól mindössze húsz kilométerre fekvő Vojka nad Dunajom területén található a rendhagyó építmény. A szlovák fővárosban dolgozó tulajdonosokat a nomád otthonok könnyű és mobil jellege, illetve a hordozható sátrak és jurták inspirálták. A város zajából szerettek volna kiszabadulni – egy csendes munkatérre vágytak, mely hétvégi házként is megállja a helyét. 

Az építészek – Peter Jurkovič, Tomáš Kovalčík és Miroslav Slezák – egy többfunkciós teret alakítottak ki, melyhez a középkori erődépítészetből merítettek ihletet. A kör alakú területet egy négyzet alakú formából hozták létre, ezáltal több helyiség beépítve rejtőzködik. Az egyik oldalon egy kompakt konyha található, míg vele szemben egy emeletes ágy, de a fürdőszoba és az olvasófülke is a sarkokban bújik meg.

Az épület külseje egy rácsos fapanelekkel burkolt fekete doboz. A rácsos szerkezet a tetőszint fölé nyúlik, így egyfajta légies, befejezetlen, mégis geometrikus hatást kölcsönöz az egyedi háznak. 

Fotók: Peter Jurkovič

JRKVC | Web | Facebook | Instagram

Forrás: JRKVC


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük