Új kedvenceink, a lengyel kalandorok!

Új kedvenceink, a lengyel kalandorok!

Ki lett Madagaszkár királya, és ki fedezte fel az Amazonas forrását? Hogyan lehet kerékpárral átszelni Afrikát?  Meg lehet-e kerülni a Földet autóval? Át lehet-e kelni az Atlanti-óceánon... kajakkal? Ezek nem légből kapott kérdések, hanem valójában megtörtént esetek, amelyekre a választ ebben a könyvben találod.


Tündérek, királyok, harmadszülött szegény legények – manapság nem csak ők uralják a gyermekkönyvek birodalmát, hanem egyre nagyobb figyelmet kapnak a valódi hősök is. Hétköznapinak nem mondanám őket, hiszen átevezni egy óceánt azért mégsem egy átlagos dolog. A világhírű Kicsikből NAGYOK gyerekkönyvek után – ahol megismerhetjük Coco Chanel, Jane Goodall és Teréz anya történetét – végre régiós tekintetben is büszkélkedhetünk: a Nagy expedíciók. Lengyel kalandorok a földgolyón át (Podróżnicy. Wielkie Wyprawy Polaków) című gyerekkönyv tizenhét bátor lengyel történetét mutatja be, a középkortól egészen az újkorig.

A kötet történeteit Andrzej Fedorowicz írta meg, a hozzá tartozó képi világot pedig Zosia Frankowska Jacek Ambrożewskivel karöltve tervezete és illusztrálta. A könyv lengyel kiadása 2019-ben jelent meg a Wydawnictwo Dwie Siostry kiadónál, ugyanebben az évben pedig el is nyerte az IBBY által szervezett „Az év könyve” díjat.

Az elképesztő expedicionisták között vannak száműzöttek, kalózok, kutatók, sportolók és még újságírók is, akik merészségükkel nem csak Lengyelországot, hanem az egész világot megváltoztatták. Ismerd meg őket te is!


Forrás: Behance

továbbiak
Mire számíthat Csehország az új államfőtől?
strategy

Mire számíthat Csehország az új államfőtől?

Petr Pavel Csehország új elnöke – a nyugalmazott tábornoknak sikerült magabiztosan fölényeskednie Andrej Babis felett, és márciusban, Milos Zeman mandátumának lejárta után hivatalba lép, mint új cseh államfő. Petr Pavel egészen jelentősen, a szavazatok 58,3 százalékával győzedelmeskedett a cseh elnökválasztáson Andrej Babis egykori miniszterelnökkel szemben, akivel túlzás nélkül kijelenthető, hogy
Ukrán stílus és japán esztétika kombinációja | A MAKHNO Stúdió
design

Ukrán stílus és japán esztétika kombinációja | A MAKHNO Stúdió

A MAKHNO Stúdió 2003 óta készít projekteket, amelyekben az ukrán hagyományok, a világtrendek és a japán wabi-sabi filozófia, a természet erői, az emberi tehetség és az építészeti szemlélet fonódik össze. Az alapítóval, Szergej Makhnóval a kezdetekről, a tökéletlenség és az ősi technikák fontosságáról, valamint a saját gyűjteményéről és házáról beszélgettünk.
Nőiségben az erő | Ada Jarzębowska lengyel grafikus
design

Nőiségben az erő | Ada Jarzębowska lengyel grafikus

A lengyel grafikus a kollázsok és kézzel készített rajzok szerelmese, képein erős női karakterek elevenednek meg. Ada Jarzębowska a toruni Nicolaus Copernicus és a Barcelonai Egyetem képzőművészeti karán tanult. Jelenleg a lengyel Poznań városában lakik és dolgozik, noha illusztrációi jóval messzebre is eljutnak, ugyanis világszerte dolgozik kulturális intézményekkel, ruhamárkákkal és