fbpx
Nyomj Entert

Feltűnésmentes cseh luxus

Az egyszintes, visszafogott esztétikájú Kostelec rezidencia alapkoncepcióját a feltűnésmentesség és a funkcionális egyszerűség vezérelte. Ezek a tervezési elvek azonban nem vettek el a családi komplexum nagyvonalúságából: a csaknem kétezer négyzetméteres villához tartozik borospince, több teniszpálya, szabadtéri lovarda és egy helikopterhangár is. 


A tulajdonos helikopterrel repült először a helyszín felett, és annyira lenyűgözte a terület, hogy azonnal meg is vette. Később építészeti tervpályázatot hirdetett három egymással versengő építész stúdiónak, amiből aztán az ADR architects került ki győztesen. A befutó terv fő gondolata az volt, hogy a ház minden pontja kilátást nyújtson a Cseh Felvidék egyes csúcsaira. A ház központi folyosójáról a Říp-hegyre és a gótikus Hazmburk vár romjaira, az étkezőből és a konyhából pedig magára a felvidékre nyílik panoráma. A tervezés az egyszerű és letisztult belső térre helyezi a hangsúlyt, a belső és a külső teret hatalmas üvegfelületekkel szorosan egybekapcsolva.

A helyszínen álló eredeti gyárépületet lebontották, a bontott téglát pedig a borospince építéséhez használták fel. Magát a rezidenciát monolitikus, egyszintes térfogat alkotja, gondosan kiválasztott kő- és faalapanyagokból. Az öt részre osztott alaprajz minden egységéhez tartozik egy-egy fedett terasz, amelyek kívülről nézve ritmikus szegmensekre osztják a ház sziluettjét. A tetőkert kialakítása is külön figyelmet kapott, hogy madártávlatból is jól látható legyen a villa. Az egyes épületek logikus elrendezésben helyezkednek el a telken: a gondnok háza a birtok bejáratának közelében található, villa pedig a lejtő szélén ül, a panoráma és a szélcsend miatt. A déli lejtőn található még a szőlőskert, a borospince, a teniszpályák, a szabadtéri lovarda és a helikopterleszálló is.

ADR Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka News

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük