Sötét, ipari és mégis szívet melengető: FUTURA projekt

Sötét, ipari és mégis szívet melengető: FUTURA projekt

A MAKHNO Studio joggal lehet fent a legmerészebb építészeti stúdiók képzeletbeli listáján: amennyire futurisztikus, annyira természetközpontú, provokatív, de mégis nyitott a kompromisszumokra. FUTURA projektjük is ezt a szemléletet tükrözi a MAKHNO Stúdió tervezői egy óriási ukrán ipari vállalkozás számára terveztek egy koncepciót, amely példaértékű lehet a jövő építészei számára.

Építészeti stúdiója válogatja, de egy kohászat új központját megtervezni még a nagy rutinnal rendelkezők számára is óriási feladat. A FUTURA ennek dacára számos merész döntésre épült, kezdve a színválasztástól, egészen a tetőkertig, melynek eredményeképpen egyedülálló mércét alkot az ukrán modern építészet számára.

A FUTURA tervezésekor kulcsfontosságú lépés volt az ökoszisztémák figyelembevétele, hiszen a tervezők nem csupán egy épületet szerettek volna tervezni, hanem egy élő teret, ahol a természetközpontúság, az építészet, a design és a táj egyszerre érvényesül. Emiatt is dominál ennyire a fekete szín – elsőre drasztikus választásnak tűnhet, de ez egy tudatos döntés eredménye: a fekete egyszerre természetes szín és tükrözi az ügyfél tevékenységét is, az acélipart. A költségek optimalizálása miatt az épület burkolata könnyebb elemekből áll, ami ettől függetlenül is extravagáns látványt eredményez – lemezmetál, faszerkezetű homlokzatok, fa panelek, fém- és üveg struktúrák keverednek rajta.

A MAKHNO Stúdió holisztikus látásmódjának köszönhetően a FUTURA építészeti egysége tökéletes harmóniát eredményez, emberközpontú, miközben a jövő igényeit is szolgálni szándékozik. „Számunkra a projekt célja az volt, hogy valami rendhagyót és provokatívat hozzunk létre egy nyitott térrel, ahol tanulni, dolgozni és pihenni is lehet. A város új pontja, amely mintául szolgálhat a komplexum jövőbeli szomszédjai számára.” – mondja a stúdió csapata.

A tér közepén váratlanul egy objektum áll, amely a stúdió egyedi tervezésű szobra. Szinte már ma sem, de a jövőben reményeink szerint végképp nem létezhet épület zöldfelület nélkül, így a nyugodt hangulat fokozásának érdekében a központi épület tetején egy városi kert található. Ez a kert számos elemet tartalmaz a kupolaszerű lugasoktól kezdve, a szobor sétányon át egészen a szökőkutakig, melyek meditatív hangulatot kölcsönöznek ennek a helynek.

A stúdió maximálisan beépítette a FUTURA projektbe a saját alapelveit, vélhetően ez is a titka ennek az elsőre zordnak tűnő, mégis annyira emberi alkotásnak. Itt össze is kapcsolhatjuk azzal, hogy a MAKHNO művészetként tekint a tervezésre: mivel az egész komplexum egyedi művészeti tárgyakkal van díszítve, így egyben egy kortárs műalkotásként is értelmezhető. Továbbá érvényesül a már olyan sokat emlegetett természetesség is, ami egyensúlyt teremt az ipari szcénával és a városi tájjal szemben. Az, hogy ez a projekt mitől is annyira emberközeli, egyértelművé válik, ha szakértői szemmel fedezzük fel benne a hagyományra való utalásokat: a hely „őrzői” a fent említett DIDO szobrok, amik az alapját adják az ukrán kultúrának és az ukrán zoomorf szobrászat közvetlen leszármazottjai – ráadásul a szobrok, lámpák, kerámiák és más kézműves tárgyak az ősi mesterségeket idéző kézműves műhelyekből származnak. Nem utolsósorban pedig amennyire hagyományos és ősi, olyannyira érezhető a jövő is – a stúdió számos innovatív megoldást beépített a FUTURA-ba, amely szolgálja azt az ideát, hogy a múlt nincs jövő nélkül, éppúgy, ahogy fordítva sem.

MAKHNO Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával
design

A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával

A tipográfia történetében a betűtervezéssel foglalkozó nők régóta alulreprezentáltak. Amber Weaver úgy döntött, hogy lépni fog, és megadja a kortárs női tervezőknek azt az elismerést, amit megérdemelnek. 2019-ben elindította a Femme Type nemzetközi platformot, hogy támogassa a magukat nőként azonosító tipográfusokat. Beszélgetésünk során megosztotta gondolatait a sokszínűség fontosságáról, és bepillantást
A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel
strategy

A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel

A békéhez vezető út hosszú és megköveteli a számos fél közötti kommunikációt - véli a Vöröskereszt korábbi elnöke. Interjú a nemzetközi humanitárius jogról, a jemeni fogolycserékről és a diplomáciai trükkökről, amelyek százezrek életét tudják segíteni és megvédeni. 2012 és 2022 között Ön volt a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnöke és ezalatt
Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE
lifestyle

Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE

Három szenvedélyes nő egy napon elindult, hogy mélyen szunnyadó kalandvágyukat a valóságban is megéljék, a tengert átszelve egy ötvenéves katamarán, a Mara Noka fedélzetén. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk, ezúttal valóban az óceánok habjai közé. Dive in! Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan