Galya-kilátó | Galyatető

Galya-kilátó | Galyatető

A Mátra második legmagasabb pontján emelt Galya-kilátó innovatívan illeszkedik az őt körülvevő kontextusba. PACE X HYPEANDHYPER építészeti sorozatunkban ma ezzel a 2015-ben átadott épülettel foglalkozunk.

A magyarországi Kéktúra útvonalán található a csaknem ezer méter magas Galyatető csúcsa: a NARTarchitects ide tervezett kilátótornya az ország legmagasabban található, kifejezetten kilátó funkcióját ellátó épülete. A torony egy 1939-ben emelt kilátó továbbgondolása. Az építészek vasbetontoldással és sok izgalmas megoldással magasítottak az épületen, mely így harminc méteres lett.

Az új torony kialakításakor figyelembe vették a régi épület arányait, de a vasbetontoldás élesen el is különül a régi toronyszerkezettől. A megmaradt kőfalakat bár betonszerkezettel toldották meg, az összkép harmonikus lett, így a régi és az új anyag kombinációja kortárs esztétikai élményt nyújt. A kilátót két eleme tette kedveltté és híressé: az egyik az épület köré csavart, könnyed acélszerkezetes, lazán szövött rozsdamentes acélhálóval határolt lépcső.

Korábban, a tizenhét méter magas előd idejében a lépcső a beltérben futott. Azáltal, hogy kívülre került, el is jutottunk a torony másik izgalmas pontjához, a beltérhez. A felszabadult belső tér egyedi funkciót kapott, ugyanis három kilenc négyzetméteres kamrát alakítottak ki benne. Ezek egyedi atmoszféráját csak tovább növeli a kör alakú bejárat és színes körablakok.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Porcelán sportcipőt aranyáron? | Adidas X Meissen
art

Porcelán sportcipőt aranyáron? | Adidas X Meissen

Európa legidősebb porcelánmanufaktúrájával kollaborált az adidas: az eredmény egy kézzel készült, egyedi műtárgy lett. Az Adidas A-ZX kollekció részeként idén év végén egy különleges darab debütál: a több mint háromszáz éve alapított meisseni porcelánmanufaktúra és az adidas szerelemgyermeke a ZX8000 sportcipő, amely kézzel festett bőr- és porcelánrészleteivel már-már a műtárgy
Az elektromos korszakra készül új arculatával az Opel
branding

Az elektromos korszakra készül új arculatával az Opel

Megújult flat logóval és még letisztultabb, modernebb arculattal jelentkezik a német autómárka. Ahogyan az autógyártók egyre több energiát fektetnek be az elektromos modellek fejlesztésébe, egyre inkább arra mutat minden jel, hogy eljött az autógyártás új korszaka: erre reagál friss arculatával az Opel. A flat logódesign nem újdonság a márka életében,
fun working together. | Serfőző Péter
branding

fun working together. | Serfőző Péter

Serfőző Péter a hazai tervezőgrafika meghatározó szereplője. Mérnökként diplomázott, egyetemi évei alatt a Walt Disney Internet Group webdesignere volt, majd elvégezte a MOME tipográfusképzését. Grafikai stúdiójának olyan ügyfelek szavaztak bizalmat, mint a Waberers, az Uniqa vagy az OTP. Péter nemcsak a megrendelők elképzeléseit önti vizuális formába, de fontosnak tartja azt