Generációk, ha beszélgetnek | Róma Ételbár x Hitka Viki

Generációk, ha beszélgetnek | Róma Ételbár x Hitka Viki

A legendás budai étkezde, a Róma Ételbár újranyitásának kapcsán Hitka Vikivel beszélgettünk, aki a felújítás során a hely stylingjáért felelt.

Harminckét évig töretlenül üzemelt Csalogány utca ikonikus helye, a Róma Ételbár. A hagyományos magyar ételekkel üzemelő étterem tulajdonosa, Cica néni, azaz Sebestyénné Földes Ilona két évvel ezelőtt bezárta a Róma ajtaját, melyet – a törzsvendégek legnagyobb örömére – idén Andrusch Dániel újra kinyitott. Bár a Rómában már nem Cica néni főz, az ételek maradtak a régiek, sőt, a konyha felújításának hála talán még egy picit jobbak is lettek. Ezt már Hitka Viki állapítja meg a lehető legnagyobb óvatossággal – Vikit az új tuladonosok kérték fel, hogy gondolja újra az étterem enteriőrjét, stylistszemmel.

Fotók: Mohai Balázs

Az aprócska étkezde térkialakításáért az Alioth Architect Consultancy építészeti tanácsadó cég felelt, ám a berendezést, az apró részleteket és a hangulatot Vikire bízták. „Az elsődleges szándékunk az volt, hogy megtartsunk minden olyan elemet, ami visszahozza a régi hangulatot. Ugyanakkor fontos volt, hogy ne egy mauzóleumot csináljunk” – meséli Viki, akit a közeli NOS butik tulajaként maga is törzsvendég a Rómában.

„Egy olyan hely esetében, mint a Róma, nagyon rizikós az újranyitás: úgy gondoltam, sokan örülni fognak, de sokan iszonyú szkeptikusok lesznek a régi vendégek közül. Úgy gondoltam, egy olyan törzsvendég helyébe képzelem magam, aki nem hiszi el, hogy ebből valami jó sülhet ki. Neki az sem tetszene, ha nagyon új dolgokkal találkozna, de az sem, ha a régiek kopírozásával. Meg kellett találni a középutat, amiben még benne vannak az olyan komfortnövelő tárgyak, mint a régi terítékek, sószórók, kenyérkosarak, mégsem szigorúan a múltra építkezik” – magyarázza koncepcióját Viki.

A székek egy ószerestől, a falilámpák különböző piacokról és a Möbelkunstból kerültek a Rómába. Az apró porcelánok közül van, amelyiket Viki, és van, amit Cica néni csempészett be. Az étterem meghatározó kiegészítője a feliratos tükör, amihez Viki ragaszkodott. Az eredeti, „Róma Ételbár Cica” feliratos tükör ugyan nem került elő, de a hely stylistja szerint annyira emblematikus volt, hogy újracsináltatta – Cica néni legnagyobb meghatottságára.

És hogy mit szólt a tulajdonos az új enteriőrhöz? „Bejött, szétnézett és azt mondta: szép lett. Aztán kezdte a show-t, ahogy szokta” – meséli Viki, és hozzáteszi: „Ha ő azzal foglalkozott volna, hogy áll a függöny, a Róma nem az lett volna, ami.”

A Róma tehát nem vesztette el a lelkét, és ez nem csak a designnak köszönhető. „Szerintem fantasztikus az, ahogyan különböző generációk képesek beszélgetni és szót érteni egymással. Daniék egy egészen új közönséget is vonzottak, de közben maximális figyelemmel fordulnak a törzsvendég nénik és bácsik felé is.”

Bár még nem telt el olyan sok idő az újranyitás óta (mely épp a koronavírus-járvány kirobbanása előtt két héttel történt), a régi-új Róma Ételbár egy szempontból már biztosan siker: friss designnal folytatja tovább hagyományainkat, és erre sajnos nem sok más példát találunk itthon. Viki szerint ennek több oka is lehet „Talán nem bízunk magunkban és a múltunkban eléggé. Lehet, hogy nincsenek annyira markáns elemek sem, amelyekhez nyúlhatnánk, vagy ha mégis, azokat a motívumokat elhasználták.” Remélhetőleg ha egy másik régi nagy kedvenc újragondolására kerül a sor, a Róma Ételbár követendő példának számíthat. Addig is örülünk, ha minél tovább élvezhetjük az olyan autentikus helyeket, mint a Bambi vagy a Tik-Tak Presszó.

Cica néni, a régi, és Andrusch Dani, a Róma új üzletvezetője

Róma Ételbár | Facebook

Fotók: Mohai Balázs | Instagram

továbbiak
Ház egy tó közelében
architecture

Ház egy tó közelében

A cseh Atelier 111 [https://www.atelier111.cz/] építész stúdió által tervezett épület egyetlen mondatban talán így írható le: tradicionális horgászkabin formáját idéző családi nyaraló, festői tájban. A kabin külseje és helyszíne már önmagában is különleges hangulatot áraszt. Egyik sajátosságát jogszabályok által meghatározott méretei adják: az 50 négyzetméterben maximált alapterület
Szczecin mozaikalkotásokon keresztül
east

Szczecin mozaikalkotásokon keresztül

KOZMOSZ, SZERELEM és HÁTSÓ UDVAR, avagy egyre több mozaikalkotás lepi el Szczecin elhanyagolt bérházainak vagy egyéb épületeinek falait, szebbé téve a városképet. A cél az ott lakók bevonása, a közösségépítés és kapcsolatteremtés a művészet eszközével. Szczecin városa Lengyelország északnyugati részén, a német határnál helyezkedik el. A második világháború előtt még
Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ
architecture

Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ

Csodás hétvégi házat tervezett a pozsonyi székhelyű architekti BKPŠ [https://bkps.sk/] építésziroda. A rusztikus, minimalista épület falai között modern otthon született, mely ugyanakkor a hagyományokról sem feledkezik meg. A nyugat-szlovákiai Csejte községben tette le névjegyét a Martin Kusý és Pavol Paňák által alapított architekti BKPŠ [https://bkps.sk/]. A