Amikor jó tartozni valahová – OHANA - The coffee family

Amikor jó tartozni valahová – OHANA - The coffee family

Neked mi jut eszedbe a specialty kávéról? Ízjegyek, latte art, flat white vagy épp filter. Professzionalizmus, gasztroélmény. Igen ám, de a kávé lehet még ennél is több, lehet nyugalom, lehet kapcsolódás, lehet otthon. Pontosan, mint az OHANA esetében – a kávézás legújabb békés szigete a városban tárt ajtókkal vár, szó szerint mindenkit.

Manapság egyre többen ismerik a specialty kávévilág sokoldalúságát. A területszelektált kávébabok használata, a zöldkávé gondos kezelése, az egyedi pörkölési profil, és persze a professzionális készítés fantasztikus élményt nyújt a csészében. Ez már inkább tudomány, mint csupán vendéglátás, ez azonban a fonákja is, hiszen emiatt sokaktól távol áll ez a téma, inkább elitista dolognak tartják, semmint elérhető örömforrásnak. Pedig a jó kávé inkluzív, és pont hogy összeköt másokkal. Megállít, feltölt energiával, de nem sürget. Éppen ellenkezőleg, hiszen ad néhány perc nyugalmat!

Hasonló volt a gondolat Benkovich Ádám és Kiss Dániel fejében. Ádám neve évekig összeforrt a By Beans-szel, azonban tavaly úgy érezte, ideje váltani. Ekkoriban ismerte még meg Kiss Danit, aki kicsit más világból jön, élményajándék-szolgáltató vállalkozást üzemeltet régóta, nagy sikerrel. A kávézásokat beszélgetés, a beszélgetést barátság követte, ezért egy idő után szakmai ügyekre terelődött a szó. Dani ugyanis új irodahelyet keresett a cégének, amihez szeretett volna egy kávézós sarkot is kialakítani. Arra gondoltak, ideje, hogy létrehozzanak együtt valamit, amiben megtestesülnek azok az értékek, amelyekben egyébként mindketten hisznek. Hozzájuk csatlakozott Doma Dávid, szintén alapítóként, új fejezetet indítva az életében.

Hét hónapon át tartó, feszült keresés vette kezdetét: megvoltak az elképzelések, de valahogy mindig volt valami, ami nem klappolt. Azonban egy nap szembejött egy hirdetés egy Balassi Bálint utcai szuterén helyiségről, ami korábban olasz pizzériaként működött. Bár nem tűnt túl kecsegtetőnek, de megnézték, és érezték, hogy  ez az, amit keresnek. Rögtön lefoglalózták, még úgy is, hogy sok részlet hiányzott a teljes képhez. Ami biztos volt, hogy olyan hely nyitásáról álmodtak, ami tágas, befogadó, ahol mindig jó a hangulat, és ahol kialakulhat egy elfogadó közösség.

Mivel a tulajdonosok maguk is családos emberek kisgyerekkel, az is fontos volt, hogy a kicsik is felszabadultak lehessenek és ne érezzék feszélyezve magukat öltönyös, rideg emberek szürkesége között. A valahová tartozni vágyás erős motiváció az alapítókban, olyan kávézó víziója lebegett a szemük előtt, ahol nem számít az idő, közben pedig szakmailag is makulátlan. Nagy inspirációt adott Hawaii szigete, ahol Dani járt egyszer a feleségével – bár akkor még azt érezte, egy tengerparti bungalót szeretne egy kis sütödével, az élet végül másképp hozta. Ez adta az ötletet a névválasztáshoz is, hiszen az "ohana" ott családot jelent, ráadásul időközben kiderült, hogy japánul pedig virágot.

Bár még csak másfél hónapja nyitott, az OHANA – the coffee family azonnal megtalálta közönségét. A lokáció miatt (közel van az Olimpia Park és a Szent István körút, valamint a Kossuth tér is) sűrű a forgalom, de betérve ez cseppet sem érzhető. A beltér kialakítása levegővel és fénnyel teli, olyan energiája van a kávézónak, ami rögtön elfeledteti, hogy odakint egyébként rendszeres elzötyög a kettes villamos, vagy épp esik az eső, még úgy is, hogy valóban szuterén helyiségről beszélünk. Természetesen nem maradt el a kellő szakmaiság sem, hiszen Ádám révén megvan a jó értelemben vett fanatizmus: a saját pörkölésű tételekhez az Impressóval dolgoznak együtt, ahol három különböző pörkölési profilt alakítottak ki (Brazíliából, Etiópiából és Kenyából származó zöldkávéból), de a Kafferäven termékei is kaphatóak náluk. Persze mindent meg is kóstolhatunk, úgy, ahogy kell, speciális és gyönyörű Loveramics csészékből, legyen az egy növényi tejes latte vagy batch brew. Itt ki kell emelni a csapatot, akik tényleg olyanok, mint egy család: hármuk mellett Vera, Erika és Győző vendégszeretete páratlanul szívmelengető, de időnként lelkes gyakornokokkal is összefuthatunk. Persze a finom kávé mellé remek falatok sorakoznak, például a dynamobake-kel vagy a Hearty Vegan Cakes-szel kollaborálva, valamint széles Zhao Zhou-teaválaszték is kóstolható.

Amellett persze, hogy örülnek a kezdeti (méltán megérdemelt) népszerűségnek, folyamatosan dolgoznak a jövőn. Jelenleg foglalkoztatja őket a fenntartható kapszulagyártás kérdése, de egy startup kidolgozásához is összefogtak Laczkó Gáborral, a Kávékalmár alapítójával, az élményszerűséget összekapcsolva a gondos kávékészítéssel. Bárhogy is alakul, a siker borítékolható, az akadályokon pedig átviszi őket az “együtt” érzése. Ha teheted, térj be hát egy csésze testet-lelket melegítő italra és néhány őszintén kedves szóra!

OHANA | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Dósa Győző

továbbiak
Hagyományos és kortárs | Az ukrán GUZEMA Fine Jewelry
design

Hagyományos és kortárs | Az ukrán GUZEMA Fine Jewelry

Hogyan tud egy ékszermárka egyszerre globális és lokális is lenni? Erre keresi a választ a GUZEMA Fine Jewelry. Darabjait gyakran látni hírességeken, például Olena Zelenszkán, Ukrajna first ladyjén, Milla Jovovichon és Kim Cattrallon. Valeriya Guzema, a márka alapítója mesél az alkotás folyamatáról, az új kollekcióról, illetve a nevéhez fűződő jótékonysági
Charles és Ray Eames ihlette edzőcipővel rukkolt elő a Reebok
design

Charles és Ray Eames ihlette edzőcipővel rukkolt elő a Reebok

A designvilág leghíresebb házaspárjáról már korábban is mintáztak sportcipőket a Reeboknál, most azonban kifejezetten az egyik ikonikus bútoruk került a középpontba. A Reebok sportruházati márka és az Eames Office designstúdió három párból álló edzőcipő-kollekciót adott ki, amelyek a Charles és Ray Eames által tervezett, azóta igazi klasszikussá vált műanyag székek
Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?
strategy

Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?

Interjú Hugo Meijerrel. A hidegháború vége óta a Kínai Népköztársaság globális befolyása egyre csak nő és ez számos új kihívást és kérdést vet fel a nyugati világ számára. Az európai nagyhatalmaknak alkalmazkodniuk kell a változó hatalmi dinamikához, mind az általános prioritásaikat, mind az egyes szakpolitikáikat tekintve; de pontosan milyen kihívásokkal