fbpx
Nyomj Entert

Hajókabin ihlette cseh nyaraló

Csehországban, a Vranov-gát feletti zöldövezetben található nyaraló kialakítását a hajókabinok ihlették: a kis házikó összes apró részlete precízen átgondolt, a belső tér minden egyes centiméterét kihasználták. 

A projekt megbízója a nagypapájától örökölte a régi kis faházat, és a cseh Prodesi/Domesi céghez fordult segítségért, akik nemcsak építészirodaként, hanem kivitelezőként is tevékenykednek. A tulajdonos egy olyan, a meglévő alapokra épített, visszafogott faházat szeretett volna, amely maximális komfortérzetet nyújt, miközben a kis méretei ellenére az egész családnak kényelmes helyet biztosít hétvégente. ” A célunk az volt, hogy egy olyan épületet tervezzünk, ami illeszkedik a gát feletti zöld lejtőbe, ahol többnyire szerény régi házikók állnak. A ház építése kéz a kézben járt a belső kialakítással, hogy minden egyes centiméternyi teret ki tudjunk használni, amit a nagypapa eredeti háza adott nekünk” – mesélte Klára Vratislavová a Prodesi/Domesitől.


Lenyűgöző a külső és a belső tér közötti kontraszt: a napbarnított vörösfenyő deszkákkal burkolt épület kívülről nézve tisztán funkcionális, belül azonban meglepően tágas és dekoratív. Az 5 x 8,5 m-es méretekkel rendelkező épületben bravúrosan tudtak elhelyezni egy étkezőt, egy nappalit, egy tágas előszobát, egy fürdőszobát, külön WC-t, kamrát és egy háztartási helyiséget is. A második szinten pedig egy kisebb és nagyobb hálószobát és egy öltözőt alakítottak ki. “Az emelet kialakításakor fordított megközelítést alkalmaztunk. Először létrehoztuk a hálószobákhoz szükséges tereket, majd a tető túlnyúló részét “levágtuk”, hogy a ház a lehető legkisebb legyen” – mesélte Klára.

A nyaraló minden sarkában feltűnésmentes tárolókat helyeztek el, ahol mindennek meg van a helye, akárcsak egy hajó kabinjában. A lucfenyővel körülvett belső tér hangulatos menedéket nyújt, míg a nagy üvegablakok vízfelületre néznek, ami csak tovább fokozza a hajókabin hangulatot.

Prodesi/Domesi | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka

Fotó: Boysplaynice

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük