fbpx
Nyomj Entert

Harmóniában a hagyományokkal – szlovák építészcsapat tervezte ház Mallorcán

Mallorca tele van gyönyörű tájakkal, valamint festői, kőből épült, gazdag történelemmel és hagyománnyal rendelkező városokkal. A pozsonyi székhelyű beef architekti csapata tudatlan látogatóként érkezett erre a szigetre, ahol az építésziroda tagjai lépésről lépésre tanulták meg, hogyan nyúljanak hozzá a mediterrán területhez a népi építészet tiszteletben tartásával.

A Casa Fly tervei a hagyományos technikákra és anyagokra építenek: többek között ilyen a helyi kőbányából származó kövek használatával kialakított homlokzat is, aminek jellegzetes kialakítási módja a sziget teljes területén fellelhető, illetve a hagyományos „Pedra en sec” száraz technikával megépített kerítés és támfalak.

A ház egésze a népi hagyományok mellett a helyi adottságokat is tiszteletben tartja, így az új épületet számos természetes árnyékolóval vagy szellőztetőrendszerrel látták el. Az ablakokat a szerkezet belsejébe tolták, hogy a betonlapok árnyékolják, valamint a lehajtható fa redőnyök is szintén természetes védelmet biztosítanak, amik a mallorcai hagyományos házak homlokzatát idézik meg. A helyi hangulat kiegészítőjeként a keskeny, függőleges lamellák gyengéd árnyjátékot hoznak létre az enteriőrben.

Az építészek további szándéka volt, hogy az enteriőr falai lehetővé tegyék az egyedi készítésű bútorok kiemelését. A fa, a helyi kő és a beton mind dominánsan használt anyagok, amelyek sajátos szerepet töltenek be a tervezésben. Az étkezőasztal felett elhelyezett, kézzel készített kerámia függőlámpák csoportja vagy az absztrakt bronz angyalszobor mind sajátos benyomást keltenek.

Fotók: Tomeu Canyellas

beef architekti | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük