Ház a falu szélén | Kővágóörs, Magyarország

Ház a falu szélén | Kővágóörs, Magyarország

Kővágóörsön, pont a falu, sőt, a Káli-medence kapujában találtunk rá a bari.boci vendéglakra, egy száz éves vöröskőépületre. Mivel nemcsak a ház és a telek adottságai, hanem az ezekből kihozott eredmény is páratlan, megkértük a házigazdák egyikét, hogy mesélje el a bari.boci történetét.

„A víz, a Balaton és a természet iránti szeretetünk már gyerekkorunk óta tart, de a Balaton-felvidékbe és Kővágóörsbe nyolc éve szerettünk bele véglegesen. Azóta minden lehetséges szabadidőnket itt töltöttük és elhatároztuk, hogy szeretnénk itt egy vendégházat. Aztán két éve láttuk meg a hirdetést, hogy eladóvá vált ez a ház, amit már annyiszor nézegettünk. Bár tudtuk, hogy ezzel nagyobb felújítást veszünk a nyakunkba, mint azt eredetileg terveztük, a ház elhelyezkedés miatt mégis emellett döntöttünk. Mivel az utolsó ház a faluban, olyan érzésed van, mintha a Káli-medence kapujában állnál. Kilépsz a kertből, és rögtön ott van a kővágóörsi kőtenger, ahol ha leülsz egy nagy kőre, rálátsz az egész medencére. Mintha ez az egész a kert része lenne” – meséli a kezdetekről Johanna.

A hosszú, helyi vöröskőből épült kerítésfal és a kerti kőtámfalak is olyan autentikus elemek voltak, amilyeneket a tulajdonosok kerestek. A majd’ száz éves vöröskőépület és a feltehetőleg a nyolcvanas években hozzátoldott épületrész indokolta, hogy két apartmanra osszák a házat. „A régi épületrésszel könnyebb dolgunk volt, ott csak az eredeti állapot visszaállítása volt a cél új köntösben. Többek között a valamikor műanyagra cserélt nyílászárók helyére újból fákat csináltattunk. Kőig visszavertük a falakat, hogy újra szép, meszelt falakat lássunk, néhol pedig hagytuk, hogy a kő struktúrája maradjon látható.”

Nagyobb fejtörést az újabb házrész okozott, hiszen a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli stílus minden volt, csak tájba illő nem. Az első, merészebb ötlet szerint fehér lemezborításra cserélték volna a régi cserepeket, így ez az épületrész kortárs ellentétévé vált volna száz éves párjának. Végül, hogy ne üssön el annyira a többi háztól, csak ott fedték le fehér lemezzel, ahol elengedhetetlen volt.

Az enteriőrben a régebbi épületben több a régi bútor is, az új oldalon a hangulatot bár továbbvitték, de mai tárgyakkal. A régi, kőből rakott, meszelt kéményt és a tölgylépcsőt azért itt is megőrizték, csak renoválva. A felújítás gombhoz a kabát stílusban indult. A papírokat még alá sem írtuk, de a név már biztos volt. A háztól nem messze a Kornyi-tónál és balra egy tanyán sok szarvasmarhát és szürkemarhát tartanak. Ha csak megállok és nézem, milyen békések, már az kikapcsol. Egy helyi pásztor pedig gyakran áttereli a nyáját a Kővágóörsöt Köveskállal összekötő úton, ilyenkor a kertből nézve a nagy zöld medencén lassan vándorló szürke foltot látni fantasztikus látvány. Ezért lettünk bari és boci, és ez határozta meg a házban használt színeket és az anyagokat is.”

A Bariban a fehér-koszosbézs-fekete skálán mozognak a színek, a nyáj színeire utalva. A Bociban mindez kiegészül a diófa melegbarna árnyalatával, ami a fafelületeken jelenik meg, ez a boci foltjaira reflektál. Néhány kerámiában a sötétzöld szín feltűnésével próbáltam a fű színét felidézni.

A tereket az olyan természetes anyagok határozzák meg, mint a fa és a len. A berendezésben a less is more elve dominál, a régi, bolhapiacon talált kincsek keverednek modern, funkcionális darabokkal. Egy régi bárányokat ábrázoló festmény, egy pásztor portréja és két Somogyi Béla-kisplasztika már két éve várt rá, hogy Johannáék otthonából a vendégházba kerüljön. A használati kerámiák esetében amit csak lehet, lassan, de biztosan magyar keramikusok munkáira cserélnek: egyelőre Zsiga Renáta, Kontor Enikő és Czakó Anna tárgyai találhatók az apartmanokban.

Fotók: Wertan Botond

bari.boci | Web | Instagram

továbbiak
Ahol a hagyomány frissességgel társul | Blue Agori
branding

Ahol a hagyomány frissességgel társul | Blue Agori

Hagyományos ételek egy kis csavarral és karakteres grafikával tálalva, azaz görög street food új megközelítésben: a népszerű budapesti Blue Agori étterem már második helyszínét is megnyitotta, sőt, hamarosan a harmadik egység is érkezik. Az éttermet nemcsak egyedülálló ízvilága, hanem sajátos vizualitása miatt is szeretjük, amelyért a David Barath Design a
Művészet gyufásdoboznyi méretben
art

Művészet gyufásdoboznyi méretben

A mindennapi nyüzsgésben sokféle tárggyal vesszük körül magunkat. Ezek között vannak olyanok, amelyek szükségszerűek, de vannak olyanok is, amelyekhez valamilyen emlék fűz minket, vagy éppen gyűjteményként halmozzuk fel magunk köré. Az ausztrál Nicholas Kissajukian is szenvedélyének, pontosabban a gyufacímkegyűjtésnek hódol. Nicholas Kissajukian öt évvel ezelőtt egy aukció hatására kezdett elmerülni
Duna: több mint folyó | URBANUM
community

Duna: több mint folyó | URBANUM

Város, folyó, hajó – Budapest lényegével elválaszthatatlanul összeforrt a Duna. Ennek egyik fontos mozzanata az idén kétszáz éves fővárosi hajóközlekedés elindításához köthető, de a Dunához számos kutatási projekt és civil kezdeményezés is fűződik. Bár az Urbanum csapatának fókuszában nem csak Budapest áll, mégis szándékosan egy kifejezetten budapesti témával indítják útjára kerekasztal-sorozatukat,