Ahol a hagyomány frissességgel társul | Blue Agori

Ahol a hagyomány frissességgel társul | Blue Agori

Hagyományos ételek egy kis csavarral és karakteres grafikával tálalva, azaz görög street food új megközelítésben: a népszerű budapesti Blue Agori étterem már második helyszínét is megnyitotta, sőt, hamarosan a harmadik egység is érkezik. Az éttermet nemcsak egyedülálló ízvilága, hanem sajátos vizualitása miatt is szeretjük, amelyért a David Barath Design a felelős.

A Blue Agori kezdetektől fogva szeretett volna kitűnni versenytársai közül: koncepciója mind gasztronómiai, mind vizuális tekintetben szakít a megszokott görögös gyorséttermi sztereotípiákkal. Ez a szándék már a névválasztásban is tetten érhető: a görög istenek nevei vagy más ismert, görög szavak helyett az étterem a blue agori, vagyis a kék fiú nevet kapta.

Az étterem repertoárjának kialakításakor a csapat folyamatosan Görögországban kutatott, hogy megtalálják a legjobb alapanyagokat és recepteket. Így a menün a hagyományos görög ételek frissített, egészséges, minőségi alapanyagokból készült, könnyű verziói szerepelnek: kérhetünk például gyrost pitában vagy ugyanezt tál verzióban, fűszeres sültkrumplival, vagy ha szeretnénk, extra grillsajttal kiegészítve. A kínálatban helyet kapott még a souvlaki tál, a görög saláta és egyéb kiegészítők is, mint például az olívabogyó vagy a tirokafteri nevű, kicsit pikáns fetás krém is – hogy csak néhány példát említsünk.

A Blue Agori nem csak ízvilágában friss, modern és városias, jelzés értékűen utalva Görögországra: a hagyomány és friss szellemiség ötvözése az étterem arculatában, a brandingben és belsőépítészetben is visszaköszön. Az étterem megjelenését egy élénk kék színre épülő vizuális világ teszi felismerhetővé, melynek központi eleme egy leegyszerűsített görög férfi arcél – ezzel utalnak arra is, hogy az egyik tulajdonos, Sztavrosz Koranisz maga is görög. A logóban megjelenő profil különböző módokon, esetenként még tovább absztrahálva jelenik meg az egyes arculati elemeken.

Az étlap, a névjegy és a csomagolópapír mellett a leghangsúlyosabb elem a belső térben kialakított, csempézett fal, mely teljes egészében a tervező, Baráth Dávid elképzelései szerint, a fő arculati elemet sokszorozva, elforgatva, mintázatként megjelenítve készült, egyedileg gyártva és felhelyezve. A kék profilból sokszorozással, elforgatással létrejött minta a csomagolóanyagokon is megjelenik, így az elvitelre készült ételek egyfajta mozgó reklámfelületként népszerűsítik a Blue Agori márkát a belvárosban.

Az első, Madách téren helyet kapó egység azonnali sikere után a második Blue Agorit bővített ételkínálattal és nagyobb méretben alakították ki a Hercegprímás utcában. Az étterem első szintjén az indusztriális jellegű anyagok és felületek, mint a beton, a fa és a bőr dominálnak, több helyen kiegészítve az ikonikus csempefallal, az alsó szinten pedig egyszerűbb, könnyedebb és lazább hangulat vár bennünket. Az enteriőr központi eleme itt egy freskó, amivel, ahogy Baráth Dávid is elmondta, „az volt a célunk, hogy fellazítsuk a Blue Agori erős, markáns, absztrakt, geometriai világát. Mivel a Blue Agori kék fiút jelent, arra gondoltunk, hogy egy férfitársaság étkezését jelenítjük itt meg mediterrán hangulatban, ami utal a régi görög amforákon látható étkezési jelenetekre is. Szerettük volna ezeket az antik, figurális jeleneteket modernebb, mai szellemiségben átemelni az étterem terébe.”

A freskót Dávid művészeti vezetése mentén és az ő instrukciói alapján az Anna Amélie ruhamárka alapító-tervezője, Oláh Anna készítette el. „Anna – aki maga is számos szálon kötődik Görögországhoz – azonnal értette, hogy mit szeretnénk, egy olyan rajzot készített el, ami tökéletesen tükrözi a Blue Agori szellemiségét” – emelte ki Dávid.

A szokatlanabb görög ételek kedvelői számára jó hír, hogy az éttermek mögött álló tulajdonosi csapat már a harmadik egység kialakításán gondolkodik, ezúttal Budán, az új Széllkapu park bejáratával szemben, ahol új finomságokkal és designmegoldásokkal is várják majd a betérőket. Addig is nézzetek be a Madách térre vagy a Hercegprímás utcába, és próbáljátok ki az ínyencségeket!

Blue Agori | Web | Facebook | Instagram
David Barath Design | Web | Facebook | Instagram

Forrás: David Barath Design

továbbiak
Újragondolt víkendház-romantika | Studio Bunyik
east

Újragondolt víkendház-romantika | Studio Bunyik

Mint egy óriási emeletes ágyat, úgy képzelte el családja nyaralóját Bunyik Emese építész. Az egykor pelék lakta házon most a gyerekektől a nagyszülőkig három generáció ötletei és keze munkája láthatók. Van a Dunakanyarnak valami nomád bája: még ha közel is van a fővároshoz, lehetőséget ad a lelassulásra, az elvonulásra. Bunyik
Kassa főutcáján pompáznak az Edinas paper kreációi
design

Kassa főutcáján pompáznak az Edinas paper kreációi

Az Edinas paper különleges papírinstallációi már nem csak az ország határain belül hódítják meg a gyanútlan járókelők szívét. Szeptember közepe óta Kassa főutcáján, az exkluzív ékszereket forgalmazó Egne kirakatában is felfedezhetjük a tervező keze munkájának gyümölcsét. Az együttműködés részleteiről Németh Edina, a márka alapítója mesélt nekünk. Hogyan találtatok egymásra a
A világ 2120-ban, kártyákon
design

A világ 2120-ban, kártyákon

A mai pandémiás helyzetben sokszor azt sem tudjuk, hogy néz ki majd a jövő hetünk, vannak azonban, akik már azon fantáziálnak, milyen lesz a világ száz év múlva. A Playing Arts grafikusok és illusztrátorok víziót gyűjtötte két pakliba. Íme! Vlad Korzinin, a Playing Arts nevű kollaboratív művészeti projekt vezetője azután