Hidak a jelenbe | Prága, Csehország

Hidak a jelenbe | Prága, Csehország

Praktikus értelemben csak két-két épületet kötnek össze, de Prága új gyaloghídjai a múlt és a jelen közötti átmenetnek is tekinthetők, sőt, még vegyészeti utalásokat is tartalmaznak, tekintettel helyszínükre, a Vegyészeti és Technológiai Egyetem épületegyüttesére.

Antonín Engel, a prágai Vegyészeti és Technológiai Egyetem építésze 1936-ban két gyaloghíddal kötötte volna össze a kampusz két épületét. A robosztus, boltívekkel tagolt téglahíd soha nem készült el, az intézmény azonban 2017-ben pályázatot írt ki a gyaloghidak megtervezésére.

A pályázat nyertese a cseh OV-A építész iroda lett, amely munkáiban gyakran egészít ki történelmi emlékeket kortárs elemekkel. Ezesetben is így járt el: a hidakat az Engel által meghatározott pontok közé képzelték el az építészek, ugyanakkor teljes mértékben a 21. század esztétikája és technológiája alapján tervezték meg azokat.

A két, acélcsövekkel tagolt, 24 méter hosszú üveghíd a laikusokat a kristályok formájára emlékeztetheti, az egyetem hallgatói azonban valószínűleg pontosan tudják, hogy a minta a benzol vegyületére tett utalás.

A hídszerkezet két vasbetonoszlopra helyezett gerendából áll, amelyek a meglévő épületekhez vannak rögzítve, a homlokzat alá rejtve, így szinte lebegő hatást keltenek. A hőszigetelésről a kettős üvegezés gondoskodik, valamint a hidak mennyezete, ami amellett, hogy megerősíti a szerkezetet, megakadályozza a túlmelegedést.

OV-A studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az ígéret földje
art

Az ígéret földje

A Bukarestben élő és alkotó fotós, Lucian Bran művészetében gyakran vizsgálja a valóság és a fikció, a lényeg és a látszat közti határt. Promised Land című sorozata is épp erről szól: a panellakások és éttermek falait borító, grandiózus természetfotók  paradicsomi fantáziavilágba repítik az embert. A giccses és mégis monumentális faliposzterek
Vietnámi közvetlenség és őszinteség egy csésze kávéban | Cāphê by Hai Nam
east

Vietnámi közvetlenség és őszinteség egy csésze kávéban | Cāphê by Hai Nam

Vietnámi nyugalom némi skandináv esztétikával: egy hely, ahol mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő kávét. Új, de máris ikonikus kávézóval gazdagodott Budapesten a Bartók Béla út: a Cāphê by Hai Namban jártunk, ahol Vo Son Hai és Vo Son Nam alapítókkal beszélgettünk. A vietnámi gasztronómia és kultúra szerelmeseinek biztosan ismerősen
A név változik, a pinek maradnak | OLOVKA Studio néven folytatja a POPpins
design

A név változik, a pinek maradnak | OLOVKA Studio néven folytatja a POPpins

Udvardi Ramóna 2015-ben indította el a POPpins márkát, mely nevéhez hűen különféle popkulturális elemeket, témákat örökített meg vagány kitűzők formájában. A POPpinsnak köszönhetjük, hogy magunkra tűzhettük többek között a Szomszédok Taki bácsiját vagy a Kenderesi Tamás által szállóigévé vált sajtbureszt. A POPpins most OLOVKA Studio néven folytatja tovább: a név