LASVIT székház | Nový Bor, Csehország

LASVIT székház | Nový Bor, Csehország

Egy régi mesterség és a kortárs design találkozásának lehetnek szemtanúi az észak-csehországi Nový Bor városába látogatók. Egy, 200 éve is üvegfújó mesterek által használt házat a LASVIT üveggyár az OV-A építészirodával közösen újított fel, valamint itt építette fel új székházát is.

Az észak-csehországi Nový Bor régóta híres üvegműves hagyományairól: a Palackého téren a 18. század óta dolgoznak üvegfújók. Erre a hagyományra alapozva újította fel a tér két házát a LASVIT üveggyár, miközben egy teljesen modern épülettel is kiegészítette a teret.

A házakat a prágai bázisú OV-A építészirodával közösen gondolta újra a cég, akiket egy pályázat során választottak ki. A hívó gondolat szerint olyan tervet szerettek volna megvalósítani, mely egyszerre „rázza fel a várost, ugyanakkor tartja tiszteletben a hagyományokat – így esett a választása az OV-A tervére.

A meglévő, történelmi jelentőségű épületek alaprajza, a belső terek újragondolása és felújítása mellett, kétségtelen, hogy az újonnan épült, fekete cement épület és annak üveghomlokzata vált a város új látványosságává. Az üvegből készült homlokzat felépítése a szomszédos házak tetőcserepeinek mintázatát követi, és az elkészítése is hasonló módon történt. Erről természetesen a LASVIT szakemberei gondoskodtak, akik egy speciális technológiával hasonló textúrát adtak az üvegnek, mint a tetőcserépnek, amit aztán úgy építettek fel, mint egy zsindelytetőt.

Az új épületen belül a rugalmas közösségi terek és irodák mellett egy kiállítótér is helyet kapott, ahol a cég nagyszabású, olykor zenével kiegészített üveginstallációi kerülhetnek bemutatásra. Ezzel párhuzamosan a régi épületekben is felújították az enteriőröket, melyekben ezután az üvegfújó szakemberek ugyanúgy folytathatják a munkát, ahogy azt évszázadok óta teszik.

Az új székház az utca felé csak az üveges felét mutatja, és esténként kivilágítva a város lámpásaként üzemel. Elmondhatjuk, hogy a 12 ezer lakosú Nový Bor városát tényleg felrázták a felújított épületek.

OV-A Architects

Fotók: BOYSPLAYNICE, LASVIT

továbbiak
design LAB | Összekapcsolják a gyártókat és a tervezőket
design

design LAB | Összekapcsolják a gyártókat és a tervezőket

A Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB néven inkubációs programot alakított ki a hazai gyártók és designipari kreatív szakemberek közötti együttműködések elősegítése érdekében, amellyel a gyártásfejlesztés stratégiai célkitűzése mellett enyhíti a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit is. A gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek, mellyel
#stayhomecreative | Home office
art

#stayhomecreative | Home office

A járványhelyzet hatására a munkahelyünk, az irodai rituálék mind átköltöztek a kényelmet, békét és pihenést jelentő otthonunkba. Van, aki számára ez nem újdonság, sokak számára azonban nagy kihívást jelent. Ki, hogyan alkalmazkodik az új helyzethez? Legújabb #stayhomecreative cikkünkben arra kértünk fel alkotókat, hogy mutassák meg, milyen számukra az otthoni munkavégzés
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

Ezt a hetet egy remek kezdeményezéssel, az Ékszerek Éjszakája szervezésében indított jótékonysági aukcióval indítjuk, majd benézünk a MOME grafikusainak online kiértékelésére, az unalmas estékre pedig több opcióval is készültünk: tervezői interjúk, bauhaus kísérleti filmek, és az elmúlt évek fesztiválkedvenc magyar dokumentumfilmjei is elérhetőek még néhány napig. Lássuk! KORONA / ÉKSZER – Aukció