LASVIT székház | Nový Bor, Csehország

LASVIT székház | Nový Bor, Csehország

Egy régi mesterség és a kortárs design találkozásának lehetnek szemtanúi az észak-csehországi Nový Bor városába látogatók. Egy, 200 éve is üvegfújó mesterek által használt házat a LASVIT üveggyár az OV-A építészirodával közösen újított fel, valamint itt építette fel új székházát is.

Az észak-csehországi Nový Bor régóta híres üvegműves hagyományairól: a Palackého téren a 18. század óta dolgoznak üvegfújók. Erre a hagyományra alapozva újította fel a tér két házát a LASVIT üveggyár, miközben egy teljesen modern épülettel is kiegészítette a teret.

A házakat a prágai bázisú OV-A építészirodával közösen gondolta újra a cég, akiket egy pályázat során választottak ki. A hívó gondolat szerint olyan tervet szerettek volna megvalósítani, mely egyszerre „rázza fel a várost, ugyanakkor tartja tiszteletben a hagyományokat – így esett a választása az OV-A tervére.

A meglévő, történelmi jelentőségű épületek alaprajza, a belső terek újragondolása és felújítása mellett, kétségtelen, hogy az újonnan épült, fekete cement épület és annak üveghomlokzata vált a város új látványosságává. Az üvegből készült homlokzat felépítése a szomszédos házak tetőcserepeinek mintázatát követi, és az elkészítése is hasonló módon történt. Erről természetesen a LASVIT szakemberei gondoskodtak, akik egy speciális technológiával hasonló textúrát adtak az üvegnek, mint a tetőcserépnek, amit aztán úgy építettek fel, mint egy zsindelytetőt.

Az új épületen belül a rugalmas közösségi terek és irodák mellett egy kiállítótér is helyet kapott, ahol a cég nagyszabású, olykor zenével kiegészített üveginstallációi kerülhetnek bemutatásra. Ezzel párhuzamosan a régi épületekben is felújították az enteriőröket, melyekben ezután az üvegfújó szakemberek ugyanúgy folytathatják a munkát, ahogy azt évszázadok óta teszik.

Az új székház az utca felé csak az üveges felét mutatja, és esténként kivilágítva a város lámpásaként üzemel. Elmondhatjuk, hogy a 12 ezer lakosú Nový Bor városát tényleg felrázták a felújított épületek.

OV-A Architects

Fotók: BOYSPLAYNICE, LASVIT

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között