fbpx
Nyomj Entert

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján.

Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül. Ezek folyamatosan halmozódnak, könnyen vagy épp hosszú évszázadok után bomlanak le. A klímaváltozás miatt nagyon fontos hangsúlyt fektetni a bennünket körülvevő anyagok kiválasztására, és hogy azok utóéletére is ügyeljünk. 

Erre a globális kihívásra reagál a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja, mely a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb designkutató- és fejlesztőközpontja. Szeptember 15-16. között tartják meg az első Future Materials konferenciát a MOME-n, mely a régióban elsőként foglalkozik az anyagkutatás- és fejlesztés témájával. Nemcsak a kutatókat vagy az egyetem hallgatóit várják, hanem a magánszektor képviselőit is, hogy beszélgetéseken és workshopokon keresztül ők is megismerkedhessenek az anyagipar trendjeivel. A szervezők célja, hogy a különböző területen dolgozók tudásának keveredésével tovább feszegessék az anyagtervezési kultúra határait.

Fotó: MOME Budapest Facebook

A konferencia fókuszában intelligens, aktív és egyéb high-tech anyagok, viselhető technológiák állnak, de szó lesz bioanyagokról, megújuló és újrahasznosított fajtákról, új megközelítésekről, és az anyagról mint a kultúra és a történetmesélés fontos felületéről is szót ejtenek majd. A rendezvényre több neves, külföldi előadó is érkezik, többek közt Rebecca Earley kutató, a londoni University of the Arts Circular Design Futures professzora, dr. Andrew Dent, a New York-i Material ConneXion anyagkönyvtár kutatási vezetője vagy az IKEA fenntarthatósági felelőse, Barbora Kotoun.

A konferencia ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük