High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján.

Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül. Ezek folyamatosan halmozódnak, könnyen vagy épp hosszú évszázadok után bomlanak le. A klímaváltozás miatt nagyon fontos hangsúlyt fektetni a bennünket körülvevő anyagok kiválasztására, és hogy azok utóéletére is ügyeljünk.

Erre a globális kihívásra reagál a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja, mely a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb designkutató- és fejlesztőközpontja. Szeptember 15-16. között tartják meg az első Future Materials konferenciát a MOME-n, mely a régióban elsőként foglalkozik az anyagkutatás- és fejlesztés témájával. Nemcsak a kutatókat vagy az egyetem hallgatóit várják, hanem a magánszektor képviselőit is, hogy beszélgetéseken és workshopokon keresztül ők is megismerkedhessenek az anyagipar trendjeivel. A szervezők célja, hogy a különböző területen dolgozók tudásának keveredésével tovább feszegessék az anyagtervezési kultúra határait.

Fotó: MOME Budapest Facebook

A konferencia fókuszában intelligens, aktív és egyéb high-tech anyagok, viselhető technológiák állnak, de szó lesz bioanyagokról, megújuló és újrahasznosított fajtákról, új megközelítésekről, és az anyagról mint a kultúra és a történetmesélés fontos felületéről is szót ejtenek majd. A rendezvényre több neves, külföldi előadó is érkezik, többek közt Rebecca Earley kutató, a londoni University of the Arts Circular Design Futures professzora, dr. Andrew Dent, a New York-i Material ConneXion anyagkönyvtár kutatási vezetője vagy az IKEA fenntarthatósági felelőse, Barbora Kotoun.

A konferencia ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

továbbiak
Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló
business

Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a magyar Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport várhatóan 82 millió eurót fizet a tulajdonosi körnek. A lengyel cég bár tulajdonosa volt néhány jelentős régiós média- és e-kereskedelmi portálnak,
Megarégiók Közép-Kelet-Európában
east

Megarégiók Közép-Kelet-Európában

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/2. számában jelent meg. Illusztráció: Bárdos László Európa egy nagy gyümölcsöstál. Hiszen ami Ázsiának a japán Taiheiyō Belt, vagy az Amerikai Egyesült Államoknak a Texas Triangle, az a mi öreg kontinensünknek a Blue, a Golden és a Green Banana. Természetesen nem gyümölcsökről van
A magyar startup, amely megnehezíti a csalók dolgait
business

A magyar startup, amely megnehezíti a csalók dolgait

Személyazonosság lopás, multi-accounting és pszichológiai befolyásolás. A FinTech világában számos csalással kell szembenézniük a pénzügyi szolgáltatóknak és a felhasználóknak egyaránt. Kádár Tamással, a SEON társalapítójával és vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogy mi is az a FinTech és az ő startupjuk miért a legjobb abban, hogy megelőzze a csalásokat ezen a területen.