HIGHLIGHTS | Design Belarussziából

HIGHLIGHTS | Design Belarussziából

Most, mikor a globális sajtó a Fehéroroszországban zajló eseményekre figyel, úgy gondoltuk, mi sem hallgathatunk – ahogy nem hallgatott Rufina Bazlova belarusz művész sem, aki a történéseket hímzések formájában örökítette meg. A piros-fehér színvilágú képeken a megszokott, tradicionális motívumok, madár- és emberalakok átalakulnak, s az idill helyébe sok esetben a kétségbeesés, az erőszak költözik. A hímzések olyannyira népszerűek lettek, hogy az alkotó úgy döntött, pólókra költözteti az elkészült alkotásokat, a bevételt pedig jótékony célra ajánlja fel.

Fehéroroszországra persze nem csak a jelenlegi helyzet miatt érdemes figyelnünk: a kelet-európai országot mi kicsit másképp vettük górcső alá. Jó ízlésű, tehetséges designerekre akadtunk – a válogatásban felbukkan pasztell színekre hangolt vagy épp nagyon is karakteres, a fehér és a fekete kontrasztjára építő arculat, de megjelenik a Rufina Bazlova kapcsán már említett hagyományos népművészet is. A mi kedvencünk az amszterdami Rijksmuseum számára tervezett fürdőszivacs-csomagolás, mely a humort sem nélkülözi. Helyzetjelentés Fehéroroszországból, design-szemszögből.

Mayer Kitti
designteoretikus

A borítón:

Belarus Branding
Sziarhej Varkulevics


APPLIKÁCIÓ

Todait. Time management app. UX/UI
Lizaveta Arhipova
Akszana Ribakova


ARCULAT

Cheesecake – Brand Identity
Szvetlana Novikova
Design Minsk


CSOMAGOLÁS

BARU Coffee
Konstantin Bolimond
Tamara Varejko

Cudonaja cukernya
Fabula Branding


ILLUSZTRÁCIÓ

Nature inspiration
Liza Ruszalszkaja


+1

Art Sponge. Rijksstudio Award 2020.
Lesa Limonov

továbbiak
Itt van idő megérkezni | Pingrumba, Budapest
east

Itt van idő megérkezni | Pingrumba, Budapest

Aki evett már a Dobrumbában, az tudja, hogy az élmény olyan, mintha egy világutazó ismerősünk hívott volna át vacsorázni, hogy bevezessen legutóbbi utazása emlékeibe, megkóstoltassa velünk az ízeket és megmutassa a kincseket, amelyeket talált. Ugyanez a hangulat fogad az étterem alapítóinak új, budai egységében, a Pingrumbában is, csak itt egy
A hét kedvenc enteriőrjei_25
design

A hét kedvenc enteriőrjei_25

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Bájos nosztalgia Varsóban, minimál barlanghangulat Athénban – teljesen különbözű stílusú városi lakások az ősz első kedvencei között. Éles váltások és geometrikus vonalak [https://frameweb.
Az Anaptárról írt doktori az idei Red Dot egyik Best of the Bestje
design

Az Anaptárról írt doktori az idei Red Dot egyik Best of the Bestje

Farkas Anna aka Anagraphic tizenegy éve vágott bele gyerekkori álmának, a különleges, adatvizualizációs módszeren alapuló informatív plakátnaptárnak, az Anaptár tervezésébe és megvalósításába. A többek között a napkelték és a Föld-Hold távolság változását is jelző kalendárium egyediségét bizonyítandó 2015-ben Red Dot díjat nyert kommunikációs design kategóriában – és itt nem állt meg.