HIGHLIGHTS | Egészségedre!

HIGHLIGHTS | Egészségedre!

A hétköznapok folyamán szeretjük szép és praktikus tárgyakkal körülvenni magunkat, amelyeket élvezettel használhatunk. Az egészségünkhöz kapcsolódó eszközök esetében sincs ez másképp, sőt.

Legyen szó rövid vagy hosszabb ideig fennálló betegségről, a gyógyulást elősegítő, a tünetek kezelését szolgáló tárgynak – akárcsak egy mindennap használatos széknek vagy bögrének – ergonomikus szempontoknak is meg kell megfelelnie. Ezen felül a tervezett eszköznek bizalmat is kell ébresztenie a használójában – funkció és esztétikum kéz a kézben kell, hogy járjanak, különben a használati élmény csorbát szenved: az élvezet, vagy legalábbis a magabiztos használat nyűggé válik, s a diagnosztizált kór kezelését szolgáló eszközhöz negatív tapasztalatok tapadnak majd. Kiváltképp igaz ez azon tárgyak, például egy inzulinadagoló vagy inhalátor esetében, melyeket nap mint nap kézbe kell vennünk.

S hogy mennyire meghatározó az ilyen típusú tárgyak esetében is az élmény jellege, arról álljon itt egy igencsak konkrét példa. A mostani vészterhes időkben a testhőmérséklet mérésére használt eszközök közül mi olyannal találkoztunk, amely fegyverhez hasonlít: a színház előterébe való belépéskor egy ismeretlen, maszkos idegen kedvesen megállít bennünket, kezében pisztolyhoz hasonló lázmérőt tart, a homlokunkhoz emeli. Milyen érzéseket kelt bennünk ez a készülék? Ez a tárgy a használó szempontjából praktikus, hiszen könnyen kézbe vehető, egyszerűen használható, ám az „elszenvedőben” aligha ébreszt bizalmat az alapvetően emberéletek kioltására tervezett tárgyra hajazó eszköz.

Körbenéztünk a gyógyászati segédeszközök és egyéb, az egészségünkkel kapcsolatba hozható tárgyak globális piacán, Dél-Koreától Koszovóig.

Mayer Kitti
designteoretikus

TERHESSÉGI TESZT

The present | Szöul, Dél-Korea
Bjong-je Ha
Csi-un Jang
Ki-ho Kim
Je-hum Li


INHALÁTOR

WellBeings CBD-inhalátor | Chicago, USA
Scott Wilson
Matteo Iavicoli
Matt Puhalla
Zisan Hakkim
Arvid Al-Salabi


FOGKEFESZETT

Ideal Match | Csengcsou, Kína
Yifeeling Design
Jang Lej
Jin-hsziang Li


KÉSZPÉNZFERTŐTLENÍTŐ

UVC készpénzfertőtlenítő | Mexikóváros, Mexikó
NOS Design
Jorge Álvarez


TESTHŐMÉRŐ

TR-01 | Pristina, Koszovó
Fahredin Kosumi


továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_29 | Lengyel kiadás
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_29 | Lengyel kiadás

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Ezen a héten Lengyelországba utaztunk és onnan gyűjtöttük egybe a legmenőbb otthonokat a klasszikus nagypolgáritól a minimalista kislakáson át az extravagáns tengerpartiig. Natúr
A közösségi élet új színfoltja lesz ez a varsói betonamfiteátrum
community

A közösségi élet új színfoltja lesz ez a varsói betonamfiteátrum

A lengyel mode:lina építésziroda a demokrácia szellemében tervezte meg Varsó új közösségi terét a város egyik forgalmas negyedében. A betonból épült amfiteátrum a varsói coworking- és cocreating-cég, a Brain Embassy megbízására épült. Célja, hogy új lendületet adjon a párbeszédnek és teret biztosítson a közösség életét meghatározó eseményeknek. A mode:
Hass, alkoss, gyarapíts! – elstartolt az idei Highlights of Hungary
news

Hass, alkoss, gyarapíts! – elstartolt az idei Highlights of Hungary

Kedden este, egy hangulatos összejövetel keretében ült össze a Highlights of Hungary megújult csapata, amelyben a HYPEANDHYPER – mint 2018-as jelölt és idei médiapartner – is képviseltette magát. A találkozón bemutatkoztak az idei nagykövetek, akik 2020-ban is az év ötvenöt legkiválóbb hazai kreatív kezdeményezését, teljesítményét keresik, kategóriák nélkül. A Highlights a Graphasel