Rejtett univerzumok – káprázatos barlangok a régióból | TOP 5

Rejtett univerzumok – káprázatos barlangok a régióból | TOP 5

A barlangok olyan természeti csodákat rejtenek, amelyeket még elképzelni se tudnánk. Talán el sem hinnénk, ha nem látnánk a saját szemünkkel. Éppen ezért a föld szilárd kérgében található univerzumok lenyűgöző világát most a felszínre hozzuk! Következzenek tehát kedvenc barlangjaink a régióból, melyek mind biztonságosan és kényelmesen fedezhetőek fel – kiépített útvonalakon, vonatra szállva, vagy éppen medencéken keresztül.


Postojnai cseppkőbarlang I Szlovénia

A Postojnai cseppkőbarlang a 24 km hosszú úthálózatával Európa leghosszabb látogatható barlangja. Az itt található öt méter magas fehér sztalagmit, azaz állócseppkő pedig a szlovén karsztvidék szimbóluma. A varázslatos képződmény fehér színét a függőcseppkövön (sztalaktit) lassan lecsepegő víz által lerakott mészkőrétegnek köszönheti. A felszín feletti élethez hasonlóan itt is találhatunk hegyeket, folyókat, működő vasútvonalat, sőt, még különleges élővilágot is – a barlangi vakgőtének nevezett furcsa lény a legendák szerint valójában sárkányfióka!

Fotók: Postojnai cseppkőbarlang

Raj-barlang I Lengyelország

Egy 180 méter hosszú sétányról csodálhatják meg a látogatók az alagutakból és kamrákból álló földalatti komplexumot, egyben Lengyelország legszebb barlangját. A bejáratnál egy kiállítás is megtekinthető, mellyel az őskorba repülhetünk vissza: családi jelenet fogadja a felfedezőket, de korabeli állatok élethű másaival is találkozhatunk.

Fotók: Luksusowe Hotele, Mariusz Cieszewski

Stopića mészkőbarlang I Szerbia

Szerbia második legnagyobb barlangja a Zlatibori hegység közelében található, mely már régóta közkedvelt üdülőhelyként funkcionál 1000 méteres magasságának és zöld területének köszönhetően. Tiszta, hegyvidéki levegő és vízforrás, valamint síelés és barlangjárás – a tökéletes négyévszakos pihenőövezet receptje.

Fotók: Avanturista, Cedomir Zarkovic, Hotel Palisad Zlatibor

Miskolctapolca Barlangfürdő I Magyarország

A tavasbarlangot, melyet évezredek alatt vájt ki a víz mészkősziklákból, ma már egy nagyszerűen kialakított termálfürdő formájában élvezhetjük. A sokak szerint gyógyító hatású karsztvizeken túl ráadásul még hat kültéri medencével is várják a vendégeket Miskolctapolcán, parkosított strandterületen.

Fotók: Miskolctapolca Barlangfürdő

Eisriesenwelt I Ausztria

A világ legnagyobb jégbarlangjaként számontartott Eisriesenwelt több mint 42 km hosszú, melyből egy kilométer járható be. A látványos jégképződményekben gazdag barlangrendszert a lehető legtermészetesebb állapotában őrzik, ugyanis műemléki védelem alatt áll.

Fotók: Eisriesenwelt

Postojnai cseppkőbarlang | Web | Facebook | Instagram
Raj-barlang | Web
Stopića mészkőbarlang | Web
Miskolctapolca Barlangfürdő | Web | Facebook
Eisriesenwelt | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Poland Travel, Salzburg Info

továbbiak
Több száz mentorált kap ingyenes gasztronómiai tudást | Elindult a Piqniq 2.0
business

Több száz mentorált kap ingyenes gasztronómiai tudást | Elindult a Piqniq 2.0

A Piqniq Budapest és a Mastercard 2020-as Tanulj, fejlődj! Nagykép a gasztronómiáról  kampányának sikere után megszületett a Piqniq 2.0, amelyben a tudásmegosztásra és a tapasztalásra került a hangsúly. A kampányban szakmabelieket és a gasztronómia iránt magasabb szinten érdeklődőket egyaránt megszólítanak a tartalmaikkal, amelyek között videók, podcast sorozat, riportok és
4 + 1  finom és ötletes karácsonyi gasztroajándék a fa alá
design

4 + 1 finom és ötletes karácsonyi gasztroajándék a fa alá

Régen elmúlt már a kínos zoknicsomagok, szezonális bögrék ajándékozásának ideje. Ha szeretünk meglepetést okozni, a család, a kedves, a barátok kedvében járni, akkor valami sokkal személyesebbel érdemes készülni, amitől biztos, hogy őszinte lesz a mosoly. Éppen ezen a vonalon elindulva, a gasztroajándékokkal gyakorlatilag nem lehet mellélőni, így egybecsomagolod a tárgyi
Hétközben co-working iroda, hétvégén a vidéki szülők otthona
architecture

Hétközben co-working iroda, hétvégén a vidéki szülők otthona

A MÁS építészek saját irodaterüket kettős funkcióval tették gazdaságossá és minden ízében kihasználttá. A Gül baba utcai lakásban ugyanis hétközben a saját co-working irodájuk működik, hétvégén pedig a vidéken lakó szüleik tudják a birtokukba venni az ingatlant. A MÁS-t 2018-ban alapította két építész, Gulyás Bálint és Mészáros Orsolya, akik az