Rejtett univerzumok – káprázatos barlangok a régióból | TOP 5

Rejtett univerzumok – káprázatos barlangok a régióból | TOP 5

A barlangok olyan természeti csodákat rejtenek, amelyeket még elképzelni se tudnánk. Talán el sem hinnénk, ha nem látnánk a saját szemünkkel. Éppen ezért a föld szilárd kérgében található univerzumok lenyűgöző világát most a felszínre hozzuk! Következzenek tehát kedvenc barlangjaink a régióból, melyek mind biztonságosan és kényelmesen fedezhetőek fel – kiépített útvonalakon, vonatra szállva, vagy éppen medencéken keresztül.


Postojnai cseppkőbarlang I Szlovénia

A Postojnai cseppkőbarlang a 24 km hosszú úthálózatával Európa leghosszabb látogatható barlangja. Az itt található öt méter magas fehér sztalagmit, azaz állócseppkő pedig a szlovén karsztvidék szimbóluma. A varázslatos képződmény fehér színét a függőcseppkövön (sztalaktit) lassan lecsepegő víz által lerakott mészkőrétegnek köszönheti. A felszín feletti élethez hasonlóan itt is találhatunk hegyeket, folyókat, működő vasútvonalat, sőt, még különleges élővilágot is – a barlangi vakgőtének nevezett furcsa lény a legendák szerint valójában sárkányfióka!

Fotók: Postojnai cseppkőbarlang

Raj-barlang I Lengyelország

Egy 180 méter hosszú sétányról csodálhatják meg a látogatók az alagutakból és kamrákból álló földalatti komplexumot, egyben Lengyelország legszebb barlangját. A bejáratnál egy kiállítás is megtekinthető, mellyel az őskorba repülhetünk vissza: családi jelenet fogadja a felfedezőket, de korabeli állatok élethű másaival is találkozhatunk.

Fotók: Luksusowe Hotele, Mariusz Cieszewski

Stopića mészkőbarlang I Szerbia

Szerbia második legnagyobb barlangja a Zlatibori hegység közelében található, mely már régóta közkedvelt üdülőhelyként funkcionál 1000 méteres magasságának és zöld területének köszönhetően. Tiszta, hegyvidéki levegő és vízforrás, valamint síelés és barlangjárás – a tökéletes négyévszakos pihenőövezet receptje.

Fotók: Avanturista, Cedomir Zarkovic, Hotel Palisad Zlatibor

Miskolctapolca Barlangfürdő I Magyarország

A tavasbarlangot, melyet évezredek alatt vájt ki a víz mészkősziklákból, ma már egy nagyszerűen kialakított termálfürdő formájában élvezhetjük. A sokak szerint gyógyító hatású karsztvizeken túl ráadásul még hat kültéri medencével is várják a vendégeket Miskolctapolcán, parkosított strandterületen.

Fotók: Miskolctapolca Barlangfürdő

Eisriesenwelt I Ausztria

A világ legnagyobb jégbarlangjaként számontartott Eisriesenwelt több mint 42 km hosszú, melyből egy kilométer járható be. A látványos jégképződményekben gazdag barlangrendszert a lehető legtermészetesebb állapotában őrzik, ugyanis műemléki védelem alatt áll.

Fotók: Eisriesenwelt

Postojnai cseppkőbarlang | Web | Facebook | Instagram
Raj-barlang | Web
Stopića mészkőbarlang | Web
Miskolctapolca Barlangfürdő | Web | Facebook
Eisriesenwelt | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Poland Travel, Salzburg Info

továbbiak
Egy nap Marta Cygannal Párizsban
lifestyle

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
poland

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt