Hua Hua Architects | Gastro Safe Zone

Hua Hua Architects | Gastro Safe Zone

A cseh HUA HUA Architects kültéri bútoraival és rácsszerű köztéri rendszerével szeretne új életet lehelni a gasztronómiai vállalkozásokba, biztonságosabbá téve Brno köztérhasználatát.

A Gastro Safe Zone („Biztonságos Gasztrozóna”) kezdeményezés 2020 márciusában indult el, amikor Csehországban – a világ sok más országához hasonlóan – kijárási korlátozás lépett érvénybe. A társadalmi távolságtartás jó eszköznek bizonyult a világjárvány elleni küzdelemben, ugyanakkor jelentős hatást gyakorolt többek között a vendéglátóiparra és a gazdaságra is. A biztonságos közterület használat és a működő vendéglátóipar közös nevezőjét keresve a HUA HUA csapata egy kisebb zónákat elkülönítő rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a vírus terjesztése nélkül, mégis szabadon étkezzenek.

Minden elkülönített biztonsági zónában egy sárga, kör alakú, három ülőhellyel ellátott étkezőasztal kap helyet. Az asztalok könnyen fertőtleníthető és tisztítható anyagból készülnek. A köztéri bútor formáját az élet körforgása és a végtelenség inspirálta.

A történet itt még nem ért véget; a nagy érdeklődés hatására a projekt egy önálló brand elindítását eredményezte.

„A Gastro Safe Zone kezdeményezéssel párbeszédet indítottunk el arról, hogyan lehetne a távolságtartás szabályait szem előtt tartva újra életet lehelni a városi közterekbe. Olyan biztonsági zónákat alkottunk meg, amelyeknek közepén egy három székkel ellátott, sárga étkezőasztalt helyeztünk el. Utólag kiderült, hogy a három ülőhely kevésnek bizonyul: nagyon sokan érdeklődtek arról, van-e más változata a bútornak, más anyagból, több székkel vagy egyéb színnel társítva. Így született meg új márkánk, a Stoolky, amely már színes étkezőasztalokra épül, és rengeteg felhasználási módja létezik” – mondta el nekünk Petr Kadlec, a HUA HUA építészstúdió egyik tagja, a Gastro Safe Zone egyik ötletgazdája.

A Stoolky köztéri bútorok választékában nem csak kör, hanem négyzet alakú asztallal és ülőlappal rendelkező, illetve 3, 4 és 6 személyes étkezőasztalok közül is válogathatunk.

A HUA HUA csapata tovább dolgozik a Gastro Safe Zone projekt megvalósításán: céljuk minél több városba eljuttatni a kezdeményezést. A köztéri bútorok és elszeparált zónák várhatóan Brno legnagyobb negyedében, Brno-Střed közterein fognak elsőként helyet kapni.

Koncepció: HUA HUA Architects
Render: MISS3
Fotó: Hary Marwell

Gastro Safe Zone | Web
HUA HUA Architects | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Budapest by Labrosse | Budai Postapalota
digitális

Budapest by Labrosse | Budai Postapalota

Kilenc óra tizenhét. „Reszkessetek, betörők!”-szerű rohanás – eszelős késésben a komplett lakosság. Nyakigláb krokodil két lábon veszi az akadályt, miközben farkas-könnyekben fürdenek gyorsan a katicák. Óriáspók, még szerencse. De várj! A tetőről valaki az égbe kiállt: „Emeletnyi gyomorégés a másodikon!” A bibi a konstans kávé-cigi maraton. A sarkon még kapaszkodik
Elindult a HYPE webshop!
art

Elindult a HYPE webshop!

Mentősök, futárok, buszvezetők, bolti eladók – csak néhányan azok közül, akik az elmúlt néhány hónapban megkérdőjelezhetetlenül hétköznapi hősökké váltak. Velük indítjuk a HYPE webshopját, amelyben elsőként egyedi plakátokkal találkozhattok. Nézd meg a teljes kollekciót és legyél Te is hős! A HYPEANDHYPER különleges plakátsorozattal tiszteleg a hétköznapok hősei előtt. Most induló webshopunkban
Óriás ponyvákkal lassítják a gleccserek olvadását az Alpokban
egyéb

Óriás ponyvákkal lassítják a gleccserek olvadását az Alpokban

Christo tájinstallációit idézi az a természetvédelmi akció, melyet már sokadik éve alkalmaznak az Alpok legrégebbi gleccserén. Bár mindent megtesznek, így sem garantált, hogy a Rhone-gleccser hosszú életű lesz. A svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölött elhelyezkedő Rhone-gleccserhez 150 éve érkeznek a turisták, miután egy helyi család 100 méteres alagutat