fbpx
Nyomj Entert







Hütte újragondolva | Mork-Ulnes Architects

A norvég fővárostól északra Nordmarka erdős területén, a Mylla-tó közelében húzódik meg a Mylla Hytte névre hallgató családi ház. Ezzel a tradicionális formavilágú, mégis kortárs megjelenésű hüttével hangolódunk a téli elvonulásra és pihenésre.

A norvégok több mint fele rendelkezik kis nyaralóházzal, vagyis úgynevezett hüttével, amely távol a város zajától hegyekben, völgyekben, erdőkben, azaz a természet közvetlen közelében épül meg. A norvég Mork-Ulnes építész stúdió által tervezett, nyolcvannégy négyzetméteres épület kialakításában is a hagyományos hütték jellegzetes világa jelentette a kiindulópontot.

Bár a hütték általában kis méretű menedékházak alacsony komfortfokozattal és szűk belső terekkel, a Mylla Hytte kialakítására nem ez a jellemző. Követve a hütték kompakt és funkcionális formavilágát, a házban összesen három hálószoba – köztük egy gyerekszoba –, két helytakarékos fürdőszoba, konyha, nappali, egy sí- és kerékpártároló, valamint egy sílécviaszolásra alkalmas helyiség és egy kétszemélyes szauna található. A tágas, világos és egyszerű belső terek fehér olajjal kezelt fenyőburkolatot kaptak és letisztult, egyedi rétegelt furnérbútorokkal válnak teljessé.

A Mylla Hytte egyik különlegessége, hogy a körülötte elterülő tájhoz igazodik, kiemelve annak különböző arcait: a nappali a Mylla-tóra, a vendégszoba a domboldalra, a gyerekszoba az égre, míg a hálószoba az erdőre biztosít kilátást.

Mork-Ulnes Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük