Porszívóból speedmotor

Porszívóból speedmotor

A Dyson porszívóit és hajszárítóit majdnem mindenki ismeri, főleg az egyedi design és formatervezés miatt. Ezt a különleges formavilágot álmodta tovább Rashid Tagirov.

Szolomayer Márk írása

Engem a Dyson-porszívók mindig is rakétára emlékeztettek, de beláthatjuk, hogy a gyorsasági motorok és a rakéták között nincs is akkora különbség. Tagirov még 2019-ben skiccelte le a „porszívómotort” – állítása szerint csak szórakozásból. Idén viszont volt annyi szabadideje, hogy a rajzokat átültesse háromdimenziós tervekké.

A koncepció igazán kiforrott, látszik, hogy Tagirov már egy ideje foglalkozik a projekttel. A motorból sugárzik az erő és a sebesség. A valaha volt porszívó a motor teste, ehhez csatlakozik a két kerék. Ha az egész nem lenne már így is igazán futurisztikus, akkor jön a motor „műszerfala”, ami tulajdonképpen egy átlátszó LCD-kijelző, amin a sebességtől a navigációig minden megjelenik.

Látva, hogy az elektromos autóknál a gyártók mennyivel bátrabbak a formatervekkel, nem lennék meglepve, ha ez, vagy egy ehhez hasonló koncepció meg is valósulna.

Rashid Tagirovnak nem ez az egyetlen olyan motorelképzelése, amit egy másik használati tárgy ihletett. A Marshall erősítőből alkotott motorterve hasonlóan izgalmas, mint a Dyson-féle koncept: aki tovább böngészne Tagirov álmai között, az erre a linkre kattintva megteheti.

Forrás: Yanko Design

továbbiak
Franciaudvaros bérházak Budapesten
east

Franciaudvaros bérházak Budapesten

A fiatal művészettörténész, Mártonffy Melinda a MOME falai között kezdett el foglalkozni a franciaudvaros bérházak történetével. A téma olyannyira nem eresztette, hogy diplomamunkáját is ennek szentelte, s most, néhány évvel később megszületett a várva várt könyv, amely nemcsak tartalom, de forma szempontjából is hiánypótló lehet a hazai könyvpiacon. De mi
Városi metabolizmus | URBANUM
community

Városi metabolizmus | URBANUM

Különböző forrásokból rengeteg anyag, energia és szolgáltatás áramlik a város élő szervezetébe. Ezen áramlás vizsgálata segíthet jobban megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek fenntartják a várost – ez a városi anyagáramlás, azaz a városi metabolizmus alapelve. Urbanum cikksorozatunk legújabb kiadásában Nam Vo Son a fenntartható fejlődés befolyásoló tényezőit járja körül a városi
Részletektől az egész felé | Urban Geometry
architecture

Részletektől az egész felé | Urban Geometry

Izgalmas színkombinációk és léptékváltások, lélegzetelállító struktúrák – Andrés Gallardo Albajar, a Tallinban élő spanyol fotográfus kamerájával bejárta a világot, Bilbaótól Pekingig kapta lencsevégre néhány épület és környezete legizgalmasabb kompozícióit. Közel húsz város épületeit láthatjuk Andrés Gallardo Albajar fotográfus képein, amelyek arra sarkallnak, hogy mi is új nézőpontból szemléljük környezetünket. Albajar nem