Időtálló kötött darabok egész évre, a lengyel Roboty Ręcznetől

Időtálló kötött darabok egész évre, a lengyel Roboty Ręcznetől

A szezonváltás során és az ősz beköszöntével már bőven roskadoznak a fast fashion üzletek polcai és fogasai a kötött termékektől. Egy jól elkészített és akár évtizedekig kitartó, hálás kötött darab viszont luxuscikknek számít – de miért? Mert piszok sok idő előállítani. Szerencsére még mindig akadnak márkák, melyek gondoskodnak a jó minőségű őszi darabokról, és a mai napig lokálisan, kézzel kötött termékeket gyártanak, melyek időtállóak minden téren. Hogyan lehet egy ilyen vállalkozást hosszú távon üzemeltetni, és mi a kötöttáruk jövője? Interjú a lengyel Roboty Ręcznevel!


Az üzletekben megvásárolt darabok fazonját és minőségét már jól ismerjük, ha pedig szerencsések vagyunk, akkor akár több szezont is kibírnak rendszeres mosás mellett, mielőtt ki kéne dobni őket elhasználódásuk miatt. Régen mindenki kötött – halljuk ezt sokszor –, és valamilyen módon ma is reneszánszát éli a sokak számára relaxációs hatású tevékenység. Azonban valljuk be, kevesen tudják olyan tempóban végezni, hogy abból valóban hordásra alkalmas darab legyen a kívánt szezonra. Vajon hogyan alakul át ez a szenvedély, hogyan lesz a hobbiból márka?

Mikor és hogyan született meg a Roboty Ręczne?

A Roboty Ręczne 2011-ben született meg, de már 2009-ben elkezdtünk kötöttárut készíteni a Baba Knitwear márkanév alatt. A Baba édesanyámmal volt a közös ötletünk. Aztán szünetet tartottam, hogy Tom Dixon londoni stúdiójában végezhessem a szakmai gyakorlatomat, és rengeteg ötlettel tértem vissza, készen álltam, hogy elindítsam a saját márkám. Dióhéjban ez volt a kezdet.

Mit jelent a hagyomány a márka számára, és ez miért fontos?

Minden a hagyományról szól! Mindig is az volt az érzésem, hogy a nagymamám hobbija volt az oka annak, hogy beleszerettem a kötöttárukba. Ő tanította meg anyámat kötni. Még mindig megvan az egyik első zokni, amit a nagymamám kötött nekem. Ezenkívül mindent megteszek, hogy minél több olyan pulcsit hordjak, amiket édesanyám készített nekem. A múlt héten rajtam volt egy 25 évvel ezelőtti darab – ami még mindig rám jön és még mindig gyönyörű – kasmírból és alpaka gyapjúból készült, szuper puha és időtálló.

A márka a kézművességet és az időtlen designt preferálja, de mitől olyan múlhatatlan a kötöttáru, és ez miért izgalmas számodra?

Manapság, mikor a legtöbb terméket csak egy szezon erejéig veszik meg, úgy érzem, hogy ellenkező irányba tartunk, és tudatni kell az emberekkel, hogy van egy másik út is – kiút a szupergyors fogyasztás őrült világából. Próbálom megnyitni ennek a világnak az ajtaját azon emberek előtt, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak.

Ha gondosan és precízen készítesz el egy pulóvert -kiváló minőségű fonalakból- az 7-14 napig is eltart. Ez a folyamat drága, de egyben meggyőző az emberek számára, hogy kevesebbet vásároljanak. Több pénzt költenek, de hosszabb időre veszik meg az árut. Az RR-t kezdetétől fogva úgy képzeltem el, hogy több generációnak készül. Miért is ne? Többet tudok foglalkozni a terveimmel és az ügyfeleimmel, ha kevesebb, de jobb minőséget adok el. Az első ügyfeleimtől tudom, hogy ez már kezd működni! Ők is a saját anyjuk által kötött pulóvert hordják, vagy a gyerekeiknek tartogatják a darabokat. Ez nagyon megható.

A legtöbb embernek rögtön a hideg évszakok jutnak eszébe a kötött ruhadarabokról, de a Roboty Ręczne ruhái egész évben hordhatók. Van kihívás a tervezés során, hogy a kötöttáru minden évszakhoz és stílushoz illeszkedjen?

A fejem annyira tele van ötletekkel, hogy eszembe sem jutnak az időjárás okozta problémák. Szerencsére a gyapjú lélegző anyag, és egész évben viselhető. Ezenkívül vannak olyan esték, amikor még nyáron is hideg van, úgyhogy hidd el – egy pulóver mindig jól jön. A pulóvereken kívül nyári darabokat, például strandruhákat, felsőket, szoknyákat és ruhákat vagy táskákat is készítünk – mindez szezonmentes, azért készültek, hogy szeressük őket.

Mit tartogat a kötöttáru jövője, és hogyan fog fejlődni?

Erre nincs válaszom. A márkámat elsősorban az érzelmeim vezérlik. Azt hiszem, most kel életre az a küldetésem, hogy az emberek elkezdjék szeretni a kötöttárukat. Remélem, most (újra) átrendezzük a ruhásszekrényünket, és olyan darabokat készítünk, amelyek egy életre szólnak. Azt hiszem, a kötöttáru egyre inkább jelen lesz az életünkben; kötni otthon, a munkahelyen, az iskolában, a buszon – remélem, ez lesz a jövő jógája és meditációja.

Fotók: Marek Ogien
Stylist: Anna Akincza
Smink és haj: Magda Chmielewska
Modell: Klaudia Elwart

Roboty Ręczne | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A minket körülvevő világszínvonalú design: mutatós tudatosság a 360 Design Budapesten
art

A minket körülvevő világszínvonalú design: mutatós tudatosság a 360 Design Budapesten

Idén ismét felvonultak a magyar és regionális design formabontó alkotásai – egy év után újra megnyílt a Magyar Divat & Design Ügynökség által megálmodott forradalmian új formatervezési irányokat bemutató 360 Design Budapest kiállítás, aminek egy héten keresztül a Bálna Budapest adott otthont. A tavalyi év sikere után ismét egy újabb arculattal és
HIGHLIGHTS | A tejkultusz
branding

HIGHLIGHTS | A tejkultusz

Talán nem is tudjuk már miért, és honnan ered a tejfogyasztás szokása, de a gépi tejfeldolgozás korára világszerte elterjedt itallá vált. Bár ma már az ital kiváltásán munkálkodik a társadalom egyre nagyobb része, most is készülnek figyelemre méltó csomagolások. Ezért aktuális projektválogatásunkban a tejfélék remekeit mutatjuk be. Mainstream zagyvaság ide
A hét kedvenc enteriőrjei_80
design

A hét kedvenc enteriőrjei_80

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Ősszel a sok program között könnyű túlpörögni, ezért ellenpontként kifejezetten egyszerű, túlzásoktól mentes enteriőröket választottunk október első hetében. Megnyugtató egyszerűség egy tengerparti házban