fbpx
Nyomj Entert

Így néz ki egy jól kialakított kortárs művészeti tér

Az 1828-ban épült, műemlékvédelem alatt álló Cukrarna volt cukorfinomító, dohánygyár, textilgyár, katonai laktanya, hajléktalanszálló, de a ljubljanai épület számos szlovén költőnek és írónak is ideiglenes otthont jelentett korábban. A különleges tér felújítására meghirdetett nemzetközi versenyt a Scapelab nyerte meg.

A nyertes ötlet az épület összes belső szerkezetének eltávolítását tartalmazta, vagyis csak a történelmi burkolatot hagyták meg: így alalult át az épület egy kortárs művészeti multifunkcionális területté, ahol a white cube térré alakított galériatermek a városi közterület kiterjesztéseként is értelmezhető földszint felett lebegnek.

Az épületnek van egy újonnan létrehozott alagsora, amely az előadóművészeknek, az öltözőknek, a technikai helyiségeknek és a kiállítások előkészítését segítő műhelyeknek biztosít helyet. A galéria bárja pedig színpadként is működik, a tér így esténként jazzklubbá és különböző koncertek helyszínévé válik, míg a galériaterek egy része oktatási teremként és előadótérként is funkcionál.


Fotók: Miran Kambič

Forrás: ArchDaily


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük