Így néz ki egy jól kialakított kortárs művészeti tér

Így néz ki egy jól kialakított kortárs művészeti tér

Az 1828-ban épült, műemlékvédelem alatt álló Cukrarna volt cukorfinomító, dohánygyár, textilgyár, katonai laktanya, hajléktalanszálló, de a ljubljanai épület számos szlovén költőnek és írónak is ideiglenes otthont jelentett korábban. A különleges tér felújítására meghirdetett nemzetközi versenyt a Scapelab nyerte meg.

A nyertes ötlet az épület összes belső szerkezetének eltávolítását tartalmazta, vagyis csak a történelmi burkolatot hagyták meg: így alalult át az épület egy kortárs művészeti multifunkcionális területté, ahol a white cube térré alakított galériatermek a városi közterület kiterjesztéseként is értelmezhető földszint felett lebegnek.

Az épületnek van egy újonnan létrehozott alagsora, amely az előadóművészeknek, az öltözőknek, a technikai helyiségeknek és a kiállítások előkészítését segítő műhelyeknek biztosít helyet. A galéria bárja pedig színpadként is működik, a tér így esténként jazzklubbá és különböző koncertek helyszínévé válik, míg a galériaterek egy része oktatási teremként és előadótérként is funkcionál.


Fotók: Miran Kambič

Forrás: ArchDaily


továbbiak
Néhány évig tartott a szünet, most az IQOS visszahozná
business

Néhány évig tartott a szünet, most az IQOS visszahozná

A dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon. Tudom, mert már ezerszer megtettem – mondja Mark Twain. Honnan indult és hova tart a dohányzás manapság? Hol vezetik ki teljesen és hol lehet még beltéren is dohányozni? Az IQOS vagy az Elf Bar a jövő? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe. Malajzia tiltana
A 15 perces város nem egy varázspálca - interjú Dr. Carlos Morenóval
community

A 15 perces város nem egy varázspálca - interjú Dr. Carlos Morenóval

Szeretnél egy olyan városban élni, ahol minden a közeledben van? Ma hektikus városokban élünk, ahol sokat kell utaznunk és ingáznunk, hogy az alapvető szükségleteinket ki tudjuk elégíteni. A “15 perces város” ötlete ezt szeretné megváltoztatni az urbanisztika 21. századi forradalmasításával. Interjú Dr. Carlos Morenóval, a “15 perces város” ötletének megálmodójával.
Kényelmes dobozlakás
east

Kényelmes dobozlakás

A megbízott ORA építésziroda feladata egy olyan minimalista enteriőr kialakítása volt, ahol kényelmesen elfér a négy tagú család, akik a lakást nem állandó lakhelyként, hanem hétvégenként használják. A lakás mérete kevesebb mint 37 négyzetméter, amit eredetileg egy kétszobás lakássá alakítottak volna át, de ez a megoldás a bútorok között keskeny